Quantcast
Channel: Nøgne Ø –Ølportalen
Viewing all 149 articles
Browse latest View live

Nederlandsk storinnrykk i maislippet

$
0
0

I bestillingsutvalget kommer det mye nederlandsk øl. 13 av de 49 er fra Nederland og hele 12 er fra Bierbrouwerij de Koningshoeven som produserer øl under det mer kjente navnet La Trappe. Noen av disse er riktignok øl av samme type men i ulike flaskestørrelser. Dette gjleder Isid’or, Bockbier, Tripel og Quadrupel som kommer i både 0,33 og 0,75 liters flasker.

Berentsens FrihetsølI slippet er det også plass til nyheter fra Skottland og Danmark. Seks øl fra BrewDog blir å finne i bestillingsutvalget, inkludert Hello, My Name is Vladimir og nykommerene Dead Metaphor, Shipwrecker Circus og Clown King. Det danske bryggeriet Ugly Duck får to nye øl inn i bestillingsutvalget, en pale ale med navnet Miami Vice Pale Ale, og en IPA med det lovende navnet Devil IPA. Mye humle kan også loves fra Amager Bryghus som blir tilgjengelig med sin IPA Sinner Series Gluttony.

Spennende norsk

Trondheimsbryggeriet Austmann fortsetter sitt inntog på Vinmonopolets lister. Bryggeriet har tre nye øl i basis-, test- og partiutvalget, Miss Saison, Aprikos og Humledugg IPA. Fra Stavern i Vestfold kommer det to nye øl fra Holtens, en IPA og en amber ale. Det kommer to nye øl fra Macks Ølbryggeri. Tromsøbryggeriet kommer med en IPA og et belgisk hveteøl (Witbier). Begge disse kommer også i en variant beregnet for dagligvaremarkedet.

Det kommer også noen nye norske øl i bestillingsutvalget. Sundbytunet får sin Emigrant IPA tilgjengelig i polets lister. Fra Nøgne Ø kommer det også en IPA, nærmere bestemt Mandarina IPA. Denne har tidligere kun vært å få tak i på festivaler og er brygget med den europeiske humlesorten mandarina. Fra Sogn og Fjordane kommer Balder Vårøl. Dette er et bokkøl som i smak kan minne litt om et juleøl.

En siste norsk nyhet som får plass i maislippet kommer fra Egersund. Berentsens Brygghus har brygget et øl til feiringen av 200-årsjubileet for Grunnloven. Ølet, som har fått navnet Frihetsøl, og er klassifisert som en  Dortmunder/Helles, er brygget som et gastroøl som skal passe godt til mat.

I tillegg til ølene som er nevnt over, er det en rekke øvrige bryggerier som har fått plass i listene i dette slippet. Blant annet kommer det øl fra italienske Birra dell’Eremo, det belgiske bryggeriet Brasserie Huyghe Brewery, amerikanske Sierra Nevada og det New Zealandske Garage Project. Du finner hele listen på Vinmonopolets hjemmesider.

The post Nederlandsk storinnrykk i maislippet appeared first on Ølportalen.


Har Hansa Borg knekket koden?

$
0
0

De som har fulgt med på tallene BROD (Bryggeri- og drikkevareforeningen) har lagt frem for omsatt volum, har fått med seg at «de små» bryggeriene har hatt en kraftig fremgang, mens «de tradisjonelle» har hatt en tilbakegang. Når førstnevnte gruppe stadig spiser markedsandeler fra «de tradisjonelle» vil ikke en sterk økning i fortjenesten være det en forventer fra den neste største «tradisjonelle», men for 2013 er det det som er tilfellet.

Hansa Borg hadde i 2013 en markedsandel for øl på 27,7 % mot 29,0 % året før. Produsert mengde øl og cider gikk også ned – fra 72 til 70 millioner liter. Vann hadde en liten oppgang, mens brus en nedgang, og totalt sett endte de på 95 millioner liter mot 98 året før. Samtidig gikk inntektene opp fra 1 109 millioner NOK til 1 168 millioner og driftsresultatet (EBIT) opp med solide 45,5 %, fra 88 til 128 millioner.

Enkelte vil muligens tro at dette skyldes oppkjøpet av Nøgne Ø Det Kompromissløse bryggeri, men denne avtalen trådte ikke i kraft før ved årsskiftet og påvirker således ikke resultatet for 2013. Det den litt over snittet ølinteresserte vil nok også gjerne vite at Hansa Borg har avtalt en totalpris på 58 millioner for sin 54,4 % andel i Nøgne Ø. Noe som skulle verdisette bryggeriet i Grimstad til 106,6 millioner NOK.

Direktør i Hansa Borg, Lars Midgaard, forklarer det gode driftsresultatet på følgende måte:

- Det er en grei forretning å selge Hansa-øl på halvliterbokser i dagligvarebutikkene, men det er klart at det er de mer eksklusive produktene våre som gjør at lønnsomheten vokser såpass mye.

Den største bidragsyteren blant disse eksklusive produktene er utvilsomt Hansa Spesial IPA. Denne solgte nesten 200 000 liter fra den ble introdusert i september og ut året og nærmer seg nå med stormskritt 1 million solgte liter. Med andre ord en mengde som er tett på årsomsetningen til konkurrenter som Ægir og Lervig og deres eget Nøgne Ø. Vi tok en liten prat med Midtgaard med utgangspunkt i de gode tallene for IPA-en.

Jeg vil anta at suksessen med IPA-en og hveteølet gjør at dere har planer om nye produkter i Spesial-serien?

- Du har helt rett i! Vi kommer med en ny variant i Hansa Spesial-serien 1. September. Vi legger vekt på typeriktighet og tilgjengelighet. Vi håper virkelig vi treffer igjen, men vi venter litt før vi deler flere detaljer.

Har det økte utvalget i HoReCa-listene også gitt økt inntjening på dette området?

- Vår Utelivsavdeling blomstrer. Vinneren bredt sortiment som gjør oss attraktive. Kombinert med dyktige fagfolk på service og salg er vi en preferert aktør.

Har dere tatt inn nye produkter fra utlandet for å komplettere utvalget av håndbrygget øl, eller har dere planer om dette?

- Utover Sam Adams som vi overtok i år, har vi ingen planer om mer håndbrygget øl nå. Hva Nøgne Ø planlegger vet jeg ikke.

Hva er Hansa Borgs holdning til endring av lovverket som forbyr alkoholreklame?

- Vi er støtter reklameforbudet, men vi ønsker muligheten til å kunne omtale egne produkter i tekst og bilde på egen nettsider som forbrukerne oppsøker aktivt. I dag er det helt ‘natta’, dessverre, men vi har lov til å omtale øltyper generisk; pils, bayer, IPA etc. Det blir som om Vinmonopolet kun kunne omtale rødvin, hvitvin, rose osv. Det vet vi at de ikke gjør – angivelig pga. nettsalg.

Du nevner Nøgne Ø. Er det noe nytt når det gjelder nye lokale for De Kompromissløse?

- Vi jobber fortsatt med saken, men det tar mer tid enn forventet. I mellomtiden vil vi måtte benytte CB som avlastning. Dvs. som å låne utstyr av naboen når en skal ha stor fest.

Har de endringene som nå skjer i det norske øllandskapet påvirket dine egne ølvaner?

- Etter 10 år i Hansa Borg og bransjen har også jeg blitt en mer avansert øldrikker. Vi er et helt annet selskap enn for 10 år siden. Hadde jeg sagt til markedsavdelingen for noen år tilbake at vi skulle lansere en IPA hadde de sett rart på meg, og i hvert fall ikke sett på meg som en pioner.

Personlig er Nøgne Ø IPA en favoritt, selv om jeg alltid kommer tilbake til Hansa Pils på grønn boks.

The post Har Hansa Borg knekket koden? appeared first on Ølportalen.

Bryggeribråk: Nøgne Ø vs Ringnes

$
0
0

I høyre hjørne: Nøgne Ø. Nykommeren som de siste ti årene har vært en sentral del av den nye norske ølrevolusjonen. I venstre hjørne: Ringnes. Det tradisjonsrike bryggeriet som har brygget øl siden 1877. Nå møtes de to bryggeriene til Bryggeribråk. I løpet av kvelden skal det avgjøres hvilket av bryggeriene som er best til å sette øl til mat.

Rundt 60 gjester har funnet veien til Håndverkerstuene denne maikvelden, klare for å smake seg gjennom tre retter og seks forskjellige øl. Stemningen rundt bordene er god. Folk er klare for å oppleve noe nytt og for å være med på å stemme frem hvilket bryggeri som skal gå videre til semifinalen i august.

Hans Tryggvason, daglig leder i Håndverkerstuene og kveldens konferansier, tar et bestemt grep om mikrofonen, som for kvelden henger ned fra taket i god bokseringstil. – Dette handler om hvilket øl som klarer å tilføre noe ekstra til maten. Ikke hvilket bryggeri som er din favoritt, eller hva naboen liker best. Hvilket øl beriker din matopplevelse? Det ølet vil jeg at du skal stemme på, sier Tryggvason bestemt.

For Bryggeribråk handler om smak. Nye smaker. Gode smaker. Og kombinasjonen av matkunst og nøye utvalgte øl. Forutinntattheten og ølpatriotismen skal legges igjen ved døra. Her skal det åpnes nye dører. Det skal legges til rette for nye opplevelser. Gjerne av a-ha-varianten. Men det betyr ikke at konkurransen bare skal være alvorlig og seriøst. Det skal også være gøy. Og atmosfæren i lokalet denne mandagskvelden er løs og ledig i formen, selv om stemningen også er spent i forkant av den første retten.

– Selvfølgelig har vi begge lyst til å vinne, understreker Rolf Tore Vik fra Nøgne Ø. – Men boksehanskene er lagt igjen hjemme, forsikrer han. Han kjemper mot Sigrid Strætkvern fra Ringnes. Begge har finpusset på ølmenyene for å få den mest spennende matchen. Nå er de klare for vennskapelig bryggerikamp

Jevn start

Det ringer i gong-gonen midt i lokalet. Tryggvason tar tak i mikrofonen og ber bryggerienes representanter komme frem. Nå er det klart for første runde og første rett og bryggeriene får presentere ølene de har valgt ut.

Måltidet starter med akevittgravet ørret. Fisken blir servert med maltjord, gressløkmajones, pepperrotkrem, fersk pepperrot og urter. Kokkene på Håndverkerstuene har skapt et aldri så lite mesterverk fylt av mye og god smak. Men hvilket øl klarer å heve denne utsøkte retten til nye høyder?

Ringnes satser på sin allsidige bayer. Den skal vise seg å passe godt til ørreten. Nøgne Ø har valgt et helt annet uttrykk. De går i stedet for sin friske og sommerlige saison. To ganske forskjellige øl, men begge fungerer god til retten. Rundt på bordene smakes og tenkes det. Ølene blir vektet nøye.

– Dette blir jevnt. Begge ølene fungerer, men på en veldig forskjellig måte, konkluderer Strætkvern. Vik nikker. Første rett er over, men det er ingen klar ledelse til noen av bryggeriene. Det ligger an til en jevn kamp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bryggeribråk på Håndverkerstuene

Gong-gongen gjaller nok en gang i lokalet. Det er klart for runde to og hovedretten. Tryggvason griper tak i mikrofonen og kaller bryggeriene opp til neste runde. På bordet kommer det et nydelig stekt andebryst med røkt squash, bjørnebærsky, pastinakkpuré og syltet gulrot.

Ringnes satser på at deres bokkøl skal få gjestene til å nikke anerkjennende. Nøgne Ø satser på sin batch nummer 100, ølet som opprinnelig kun var bryggert som et engangsbrygg, men som kom tilbake etter klar tilbakemelding fra landets øldrikkere. – Jeg valgte til slutt bokkølet på grunn av den røkte squashen, forteller Strætkvern, som satser på at hennes valg skal slå Nøgne Øs moderne klassiker.

Igjen er det ikke lett å kåre noen vinner av runden. Stilene er forskjellig, men passer på hver sin måte til retten. Bokkølet gir en rund og behagelig sødme som passer godt til både kjøttet og tilbehøret. Batch hundre er kraftigere og med mer markant bitterhet, og gir en god kontrast til maten. På ett av bordene sitter Stig Bareksten og Silje Hokstaad. De finner det begge vanskelig å kåre en vinner av runden.

– Begge er bra, men ølet til Ringnes er nok et lite hakk hvassere, sier Bareksten.

Siste runde

Det er duket for dessert og den siste og avgjørende runden. Rundt bordene går diskusjonen. Hvilket bryggeri ligger best an? Det eneste som er sikkert er at det er jevnt. På bordet kommer det en mandelkake servert med karamellisert fløtesuppe i en skål av hvit sjokolade og mandler.

Kokkene på Bryggeribråk

Kokkene er de skjulte heltene på Bryggeribråk. Fra venstre: Robert Simonsson, Pelle Lindblad og Fredrik Lilliehääk.

Nøgne Ø og Rolf Tore Vik satser skikkelig med det siste og avgjørende ølet. En Aurora Australis. Et samarbeidsbrygg med Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. Ølet er brygget i Australia og så fraktet til Norge lagret på australske pinot noir fat. Resultatet er et kraftig, syrlig og friskt øl. – Et ekte linjeøl, smiler Vik mens han presenterer ølet til gjestene.

Ringnes satser på Superior Polaris. Også dette ølet er fatlagret, men det har ligget på brukte bourbon-fat. Igjen har bryggeriene funnet to helt forskjellige uttrykk, men som begge passer godt til desserten.

– Dette er en fantastisk kamp. Ringnes har virkelig smurt inn boksehanskene, og det er jevnt og spennende. Det er to veldig forskjellige uttrykk fra to forskjellige bryggerier som begge har en lidenskap til øl, smiler Tryggvason.

Avgjørelsens time

Spenningen stiger mens stemmene telles opp. Ingen av bryggeriene er sikre på seier. Gjestene rundt bordene diskuterer engasjert. Rettene gjennomgås og ølene drøftes. Bryggeriene valgte ulike tilnærminger og det er mange meninger om hvilken som fungerte best. Det eneste vi vet er at det må ha vært veldig jevnt. Men det kan bare være en vinner av Bryggeribråk.

Gong-gongen ringer for siste gang. Spenningen er til å ta og føle på idet Tryggvason går opp til mikrofonen og får frem bryggerienes representanter.

– Tredje runde gikk til Nøgne Ø!

– Andre runde gikk til Ringnes!

Spenningen når kokepunktet mens Tryggvason holder gjestene – og bryggeriene – på pinebenken i noen lange sekunder. Han tar et godt tak i hendene til Vik og Strætkvern. Nå skal mesteren kåres. Øyeblikket har kommet.

– Første runde gikk til Ringnes!

Applausen runger i lokalet. Stemningen tar av idet en stolt, overrasket og svært glad vinner strekker armene i været. Ringnes har slått Nøgne Ø i bryggeribråk.

Skuffelsen er større i Nøgne Ø-leiren. Men selv om bryggeriet hans må se seg slått, ser ikke Vik alt for tungt på tapet for «storesøsteren» fra hovedstaden. – Ringnes stilte opp med gode øl som passet godt. Det er en verdig vinner å tape for, sier han. – Det var små nyanser som skilte. Jeg var sikker på at vi kom til å tape på desserten, men det var den retten vi vant.

Sigrid Strætkvern stråler av glede. – Det er ingen selvfølge at vi vinner. Vi har hatt en veldig verdig motstander i Nøgne Ø, sier hun ydmykt, men legger ikke skjul på at seieren smaker godt. Og den skal selvfølgelig feires.

18. august venter Austmann i semifinalen. Strætkvern lover at Ringnes skal forberede seg godt. Det er spennende ting på gang i bryggeriet – og de er klare for kamp.

The post Bryggeribråk: Nøgne Ø vs Ringnes appeared first on Ølportalen.

SummerSommer

$
0
0

SummerSommer ble første gang brygget i 2011, hos Garage Project i Wellington New Zealand. Den gang var Kjetil Jikiun gjest i deres bryggeri. Det ble også brygget en batch i 2012. Nå har rollene vært byttet og Jos Ruffel har vært på besøk i Grimstad for å bygge en ny runde med SummerSommer. I forveien hadde han sendt en tønne med 300 kilo Pohutukawa-honning, som er en viktig ingrediens i ølet.

Garage Project_Honey2

Pohutukawa-honning

Ølet er i realiteten en sommer-blonde og med en ABV på 7,5 % må den betraktes som en sterk sommerøl. I New Zealand har ølet vært brygget og markedsført som et juleøl, noe som ikke er så upassende med tanke på at julen faller midt i sommersesongen i New Zealand. Her hjemme i Norge blir det en ren sommerøl og vil være tilgjengelig på utesteder i nær fremtid i Vinmonopolets bestillingsutvalg fra 1. juli.

GarageProjectsummersommer

Kjetil sjekker at honningen renner som den skal,
mens Jos ser ut til å være mer opptatt av om det er honning Tore har på skiven sin.

 

 

 

 

The post SummerSommer appeared first on Ølportalen.

Bryggerens råd: Kjetil Jikiun

$
0
0

Som så mange av oss begynte Kjetil som hjemmebrygger, men en kan si at det ballet på seg. I dag er han landets mest kjente brygger, og stadig på reise i inn og utland for å promotere øl og brygge sammen med andre. Vi spurte om han ville dele litt av sin kunnskap med oss, og selvsagt var han villig til det.

Hvorfor bør en begynne med hjemmebrygging?

For å forstå (avmystifisere) øl.

Hva er de tre viktigste tingene når man brygger hjemme?

Hygiene, nøyaktighet, føre logg.

Har du et lite triks som gjør bryggingen enklere og ølet bedre?

Ferske råvarer.

Hva er den vanligste feilen blant hjemmebyggere?

Å ikke føre nøyaktig nok logg.

Hvilket utstyr vil du anbefale en nyfrelst hjemmebrygger å begynne med?

Temperaturstyring under gjæringsforløpet, som f eks et kjøleskap med digital kontroll og desimaler.

Har du en god hjemmebryggerhistorie å dele med leserne?

Som da jeg pitchet for mye gjær i 50 liter belgisk Quadrupel, og jeg våknet om natten av at hele dunken stod å ristet, med skum ut alle veier? Jeg måtte sette den i dusjen. Temperaturen målte jeg til 40 grader. Ølet var selvsagt så fenolisk at det var udrikkelig og måtte helles ut.
Eller at mitt første øl i kommersielt salg/servering var en IPA som jeg tok på et 30 liters fat og slepte med i crewbagasjen (jeg var pilot i SAS den gangen) og donerte til Charlies i København. Jeg var selvsagt stolt som en hane, og gledet meg til litt skryt. Too hoppy! Sa Iain Russell(eieren). Nobody liked it!
Så mye slit og arbeid for ingenting, konkluderte jeg. Jeg ville jo ikke ha penger, bare et klapp på skulderen. Men det fikk jeg ikke!

Så nei, jeg har ingen slike historier. :)

The post Bryggerens råd: Kjetil Jikiun appeared first on Ølportalen.

Norsk storslipp på polet

$
0
0

Det kommer nye øl fra både Kinn bryggeri, Ægir, Lervig, Austmann, Holtens, Aass og Haandbryggeriet. Grünerløkka Brygghus gjør også sin debut i basisutvalget med to øl, deres Løkka IPA og White IPA. Den siste er et samarbeidsbrygg med Crowbar i Oslo. I tillegg er det flere nyheter fra Nøgne Ø som blir tilgjengelig i bestillingsutvalget. Totalt lanseres 21 øl i basis-, parti- og testutvalget, og 34 øl i bestillingsutvalget.

Det kommer tre nye øl fra Kinn i basisutvalget: Ekstra God Bitter, Skoddehav og Kveldsbris. Skoddehav er en white IPA – en IPA brygget med hvete – mens Kveldsbris er et lyst øl i belgisk stil. Ægir kommer med to spennende øl: Hrist og Mist, som er et ufiltrert tyskinspirert hveteøl, og Eir Wasabi Saison. Som navnet tilsier er sistnevnte en belgisk saison som er tilsatt wasabi, noe som skulle tilsi en spennende smak.

Trondheimsbryggeriet Austmann har fått en rekke øl inn i Vinmonopolets hyller det siste året. Denne gangen kommer Kjole og Wit, en belgisk wit krydret med pepper og nellik, og Gyldenløve, en amerikansk amber ale. Også Haandbryggeriet får to nye øl inn på polets hyller. Humlekanon – som tidligere har vært å få tak i blant annet på taxfree – gjør nå sitt inntog også hos Vinmonopolet. Dette er en kraftig humlet IPA, brygget til en bitterhet som holder hele 160 bitterenheter. I tillegg kommer deres surøl Haandbakk.

I bestillingsutvalget kommer det mer norsk øl. Nøgne Øs SummerSommer, Vic Secret IPA og Cassis Triple blir tilgjengelig for bestilling. I tillegg kommer Askim-bryggerne i Cold Boy med sitt første øl på polet: 8 kanoner. Dette er en dobbel IPA med et alkoholvolum på 8 prosent. I bestillingsutvalget er det også mye spennende øl fra utenfor Norges grenser. Nyhetene inkluderer en rekke engelske og tyske øl, blant annet fra Sambrook’s Brewery og St. Austell. Det kommer også tre øl på bestillingslistene fra danske Aarhus Bryghus: Klosterbryg, Imperial Stout og Old Strong Ale.

Tre nye øl fra skotske BrewDog blir tilgjengelig for bestilling fra og med i dag. Slippet inkluderer blant annet et nytt øl i deres anerkjente Paradox-serie: Heaven Hill. Dette er en kraftig imperial stout som er lagret på amerikanske bourbon-fat i 12 måneder. Du kan se hele listen over nye øl i julislippet på Vinmonopolets nettsider.

The post Norsk storslipp på polet appeared first on Ølportalen.

Besøk et bryggeri i sommer (2014)

$
0
0

Vi har oppdatert vår guide til de norske bryggeriene og mikrobryggeriene. Her finner du informasjon om beliggenhet, øl, åpningstider og attraksjoner i nærheten. Trykker du på bryggerinavnene vil du kunne se på kartet hvor bryggeriet ligger. Vi håper du får nytte av denne guiden i løpet av sommeren!

God tur og god sommer!

osloakershus

Amundsen Bryggeri og Spiseri

Stortingsgata 20, 0161 Oslo

Amundsen har åpent hele sommeren til følgende tider:

Mandag og onsdag kl 11.30 – 00.00
Torsdag  11.30 – 01.00
Fredag 11.30 – 03.00
Lørdag  12.00 – 03.00
Søndag  13.00 – 00.00

På Amundsen kan du komme når du vil innenfor åpningstidene og smake øl og få en rask omvisning på bryggeriet. Amundsen serverer tradisjonell og god pub-mat og har selvfølgelig sitt eget øl tilgjengelig på fat. Den anerkjente Amundsen Pale Ale er til enhver tid tilgjengelig, og de har normalt 2-3 andre egenbryggede øl på fat, litt sesongavhengig. I sommer blir Oceans IPA og Pils å finne på kranene.

Attraksjoner i nærheten:

amundsenbryggeri

Foto: Amundsen Bryggeri og Spiseri

 

Crow Bryggeri

Torggata 32, 0183 Oslo

Crow Bryggeri har åpent i hele sommer med vanlige åpningstider kl 15.00-03.30 hver dag Bryggeripuben tar imot både forhåndsbestillinger og uanmeldte besøk. For øyeblikket har de har fem egne brygg på fat. Kun salg av eget øl fra fat. Ikke flasker.

Foto: Crow Bar

Foto: Crow Bar

 

Dronebrygg

Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17, N-0167 Oslo

Åpningstider finner du på Kunstnernes Hus sine hjemmesider.

Man: Stengt
Tirs: 12-18.30
Ons: 12-22.30
Tors: 12-22.30
Fre: 12-22.30
Lør: 12-22.30
Søn: 12-18.30

For reservasjon: 94 26 21 79 / jana@kunstnerneshus.no

Program over utstillingene på Kunstnernes Hus og i baren finner man på nettsidene til Kunstnernes Hus.


Grünerløkka Brygghus

Thorvald Meyers gate 30, 0555 Oslo

Grünerløkka Brygghus er åpent hver dag i hele sommer.
Åpningstider:

  • Mandag og onsdag: kl 15.00 – 02.00
  • Torsdag og fredag: kl 15.00 – 03.30
  • Lørdag: 13.00 – 03.30
  • Søndag: 13.00 – 01.00

Selve bryggeriet skal etter planen være i gang fra høsten, og dersom alt går etter planen blir det offisiell åpning under Grünerløkka Mat- og mikrobryggfestival 30-31 august. Festivalen har i år 5 årsjubileum, og vil som de forrige år bli arrangert i bakgården i Københavngata. Når bryggeriet er godt i gang vil det bli guidede turer og et eget smaksrom i bakgården i Københavngata der bryggeriet vil ligge. I selve puben i Thorvald Meyers gate tas det imot både grupper og enkeltpersoner. Om man ønsker å bestille bord kan man ta kontakt på post@brygghus.no.
I Thorvald Meyers gate kan man kjøpe T-skjorter og annet merch fra puben. Grünerløkka Brygghus arrangerer også ølsmakekurs på forhåndsbestilling.

grunerlokkabrygghus

Foto: Kjempetorsken

 

Kolonihagen

Korsgata, 0551 Oslo

Kafeen er åpen i hele sommer, mens restauranten er sommerstengt de tre siste ukene i juli. Restauranten åpner igjen 1. august.
Se www.kolonihagen.no for mer informasjon.

Dersom du skulle ønske en liten ølprat når du Arnt Ole Dalebø på tlf.90 53 31 99

Kolonihagen Bryggeri startet opp i kjellerlokalene inne i bakgården på senhøsten 2013. Bak bryggeriet står Arnt Ove Dalebø (gründer og brygger) og Jon Frede Engdahl (gründer av kolonihagen og Maaemo)  De lanserte sitt øl 17. mai 2014 og sortimentet består i dag av ulike varianter med amerikansk økologisk IPA. Flere øltyper er under brygging. I tillegg har de økologisk øl fra Herslev, Nørrebro og Bøgedal. En morsom kuriositet er at lokalene hvor restauranten ligger tidligere var maltlager for schous bryggeri og hesteoppstillingsplassene er fortsatt synlige i bakgården.

Andre aktiviteter på Kolonihagen Grünerløkka:

Oslos koseligste konsertscene i samarbeid med Bragvin Phonogram. Annenhver søndag er det intimkonsert «Nittentredve», se Facebooksiden for mer informasjon.

 

Foto: Kolonihagen

Foto: Kolonihagen

Oslo Mikrobryggeri

Bogstadveien 6, 0355 Oslo

Åpningstider i sommer:

  • Mandag – fredag: kl 15.00 – 01.00
  • Lørdag: 12.00 – 01.00
  • Søndag: 15.00 – 01.00

Oslo Mikrobryggeri har til enhver tid 4-6 egenbryggede øl på fat

Foto: Kjempetorsken

Foto: Kjempetorsken

 

Ringnes Ølsenter

Thorvald Meyers gt. 2 0555 Oslo

Ringnes Ølsenter på Grünerløkka pleier å være stengt i juli, men er åpne for gruppebesøk ved forhåndsbestilling utenom dette. Ølsenteret er fleksible, så det er mulig å bestille gruppebesøk både på dag- og kveldstid. Gruppebesøkene inkluderer smakinger av bryggeriets øl fra fat og flaske og kan også og innbefatte foredrag og ølhistorie. Det er ikke mulig å kjøpe med seg øl på flaske da Ringnes Ølsenter kun har serveringsbevilling.

ringnesolsenter

Schouskjelleren Mikrobryggeri

Trondheimsveien 2, 0560 Oslo

Schouskjelleren har åpent i hele sommer med følgende åpningstider:

  • Mandag og tirsdag: kl 16.00 – 01.00
  • Onsdag og torsdag kl 16.00 – 02.00
  • Fredag: kl 15.00 – 03.30
  • Lørdag: kl 14.00 – 03.30
  • Søndag kl 16.00 – 00.00

Vil du ha omvisning på bryggeriet bør du kontakte dem på forhånd. Salg av eget øl fra fat. Selger også ølglass.

schous

Foto: Kjempetorsken

 

Sundbytunet/Bryggerikjelleren

Gardermovegen 6, 2050 Jessheim

Bryggerikjelleren på Jessheim selger Sundbytunets øl fra fat og flaske og har i tillegg et lite utvalg av annen øl. I Handleriet rundt hjørnet kan du kjøpe med deg bryggeriets faste brygg på flaske. Handleriet har begrensede åpningstider, kontakt Baksthuset om du ønsker å kjøpe noe. Bryggerikjelleren tar imot både uanmeldte besøk og forhåndsbestillinger, men ønsker man et opplegg med guide, prøvesmaking, historiefortelling og grupper over 10 personer bør man forhåndsbestille. Bryggerikjelleren har åpent hver dag i hele sommer og har følgende åpningstider:

  • Mandag til torsdag: kl 16.00 – 23.00
  • Fredag og lørdag: kl 11.00 – 03.00
  • Søndag: kl 11.00 – 23.00

Attraksjoner i nærheten:

IMG_4433

Foto: Kjempetorsken

ostfold

Borg Bryggerier (Hansa-Borg)

Per Gyntveien 2-4 1709 Sarpsborg

Har dessverre ikke mulighet for besøk i sommer.

Nøisom Craft Beer

Øraveien, 1630 Fredrikstad

Det er foreløpig ikke fri adgang til bryggeriet og det er ingen serveringssted på området, men gjester kan tas imot på forespørsel og ved spesielle arrangementer. Inntil de er etablert i nye lokaler og med et større bryggeri høsten 2014 vil det være begrenset adgang til slike besøk.

Nøisomgjengen-2
Nøisom har utstrakt samarbeid med puben Havnelageret som ligger i Storgaten 17 i Fredrikstad. Her kan de fleste av deres produkter kjøpes, hvorav 6 typer på tapp.  Dette er byens mest seriøse ølpub, med 22 typer på tapp, pluss et velassortert Øl-rom hvor et stort utvalg av spesial øl på  flaske  oppbevares kjølig. Byggeriet anbefaler følgende rusletur i Fredrikstad: Først Havnelageret med sitt utvalg, over gangbrua til Slippen, tilbake og bort til Litteraturhuset, Cafe Nini og Paa Brygga, skjenkestedene ligger alle sammen langs elven. I gågata ligger Katti, og lengere sør Verdensspeilet. Gå videre gjennom Kirkeparken og fergestedsveien til Cafe Nyt ved Østfold Kunstnersenter. 50 meter nærmere fergen ligger Quarteret Cafe. Fergen er gratis og med avgang hvert 15 minutt om ikke kontinuerlig. I Gamlebyen finner du flere hyggelige steder; Major Stuen, Tamburen og den lille Danske Kroen. Herifra er veien til Nøsiom kort. Kort vei er det også til Fredrikstad Golfbane som anses som en meget god bane.

Halden Mikrobryggeri

Borgergata, 1767 Halden

Salg av eget brygget øl fra fat i bryggeripuben. Åpent: Onsdager kl 16.00-24.00 Fredag kl 16.00-01.00 Lørdag kl 12.00-01.00 Søndag kl 12-24. Selve bryggeriet kan beskues inne i puben. Fin uteplass i bakgården. Mandag,tirsdag og torsdag brygges det øl på Halden Mikrobryggeri. Da er dørene åpne så det er bare å komme på besøk. Det er også muligheter for mindre eller store grupper/foreninger å booke seg inn på dager det er stengt, for sin egen prøvesmaking. Det er mulig at det holdes åpent flere dager i sommer, så hold øynene åpne.

Halden er en festningsby. Dermed blir festningen hovedeattraksjonen. Der er det også mange konserter i løpet av sommeren.

haldenmikro

Foto: Kjempetorsken

 

Kofoedbryggeriet Hvaler

Bøbakke, 1680 Skjærhalden

Kofoedbryggeriet er stort sett fullbooket for ølsmaking og omvisning i sommer, men vil ha utsalg fra gården hver fredag hele sommeren. Ring 917 51 414 for avtale eller for å sjekke om det er mlig å handle til andre tider.

Tom Kofoed med sin Hvaler Pils

Tom Kofoed med sin Hvaler Pils
Foto: Kjempetorsken

hedmark


Atna øl

Glopveien, 2476 Atna

Atna øl holder åpent på vanlig dagtid (kl 08.00 – 16.00) med noen unntak. Det anbefales å gi beskjed på forhånd dersom du vil besøke bryggeriet. Kommer dere i gruppe må det forhåndsbestilles. I bryggeriet finnes det smaksrom der man kan smake øl fra tank og flaske og det er også mulig å kjøpe med seg øl på flaske fra Atna øl. Av andre ting som kan kjøpes med nevnes «noe trikotasje».

Turistattraksjoner i nærheten:

Foto: Atna øls Venner

Foto: Atna øls Venner

oppland

Hubertus Bryggeri

Lesja gjestgiveri, 2665 Lesja

Pga. bygging av et nytt bryggeri et annet sted vil man ikke kunne ta imot besøk her i sommer. Neste år derimot blir det verdt et besøk: Hubertus bryggeri lett å finne ved E6. Øl og glass kan fåes kjøpt på Joker Lesja i Lesja sentrum.

Attraskjoner i nærheten:

Hubertus Bryggeri/Lesja Gjestgiveri

Hubertus Bryggeri/Lesja Gjestgiveri

buskerud


Aass Bryggeri

Ole Steens gate 10, 3015 Drammen

På Aass Bryggeri går produksjonen året rundt og bryggeriet har åpent i hele sommer. Ønsker du å besøke norges eldste bryggeri oppfordres du til å avtale besøket på tel: 32 26 60 00. Gildehallen der Aass avholder sin ølskole er stengt i uke 30 og 31. På ølskolen inngår omvisning i bryggeriet med morsom og nyttig informasjon om produksjon, råvarer og øl, samt smaksprøver med ulike typer mat til. Om man ønsker kan ølskolen avsluttes med middag og god drikke. I Gildehallen serveres Aass Pilsner og Aass Bayer fra fat. Aass Bryggeri har også et hentelager der alle er velkomne!
Hentelagret er åpent torsdager mellom kl 13.00 og 16.00.

Drammen har ellers mye spennende å by på for besøkende i sommer. Byen har bl.a. Norges største torg med mange restauranter med uteservering. Perfekt for en matbit og god drikke i sommervarmen!

Andre attrksjoner i nærheten:

aassbryggeri

Foto: Aass Bryggeri

 

Haandbryggeriet

Skogliveien 4, 3047 Drammen

Hos Haandbryggeriet er de i full gang med flytteforberedelser. I begynnelsen av juli kommer et 12-manns team fra Tyskland for å bygge inn nytt bryggverk. Dette er beregnet å ta tre uker, resten av flyttingen vil foregå kontinuerlig og planene er å komme i gang med nytt bryggeri i august. Av forståelige grunner har de ikke anledning til å ta i mot gjester under denne perioden.

haandbryggeriet

vestfold

Sandar Haandverksbryggeri

Torggata 4, 3210 Sandefjord

Brygghuset har åpent i sommer med følgende åpningstider:

Onsdag 16:00-23:00
Torsdag 16:00-23:00
Fredag: 16:00-02:30
Lørdag: 16:00-02:30
Søndag: 16:00-23:00

Brygghuset har salg av eget øl på fat, samt et rikt innslag av norsk og utenlandsk håndverksøl på flaske. Det serveres ost og pølsesnabb samt Pizza fra naboen, Perfekt Pizza.

For en omvisning ta kontakt med post@brygghuset.no, ring 975 19 768, eller svipp innom en god stund før midnatt.
Brygghuset selger kvalitetsglass med egen logo på til 30,- stk.

Brygghuset ligger i hjertet av Sandefjord sentrum, og er et steinkast unna byens mest populære hoteller. For syklende så er det god plass til å parkere utenfor, og det er uteservering for de som ønsker å nyte ølen ute i godværet.

Bryggeområdet - en Speidel 500

Bryggeområdet på Sandar – en Speidel 500

austagder


Apotekergaarden

Skolegaten 3, 4876 Grimstad

Apotekergaarden har åpent hver dag fra i sommer og tar gjerne i mot besøk, sjekk deres hjemmeside for oppdaterte åpningstider. Dersom du ønsker å ta bryggeriet i nærmere øyesyn bør dette avtales i forkant, da sommeren er veldig travel. – Men vi bestreber god service uansett, opplyses det. Til ølsmaking brukes stuene i 2 etg. samt området direkte ut ifra bryggeriet i 2 etg. Apotekergaarden tilbyr smaksfat av knekte messingplater med 4 hull. De har lenge håpet å kunne servere eget øl på fat 12 tappelinjer i baren til egenprodusert øl. Men dette ser stadig ut til å bli forsinket så det kan ikke loves noe foreløpig. De selger derimot eget øl på 0,75 l. flasker og kun for servering i restauranten når dette sporadisk er tilgjengelig. Apotekergården bruker å sette opp egen sommerrevy. Vi kjenner ikke til detaljer for årets sesong, men nytt av året er et 22 fots shuffelboard.

Av andre attraksjoner i nærheten kan nevnes Ibsenhuset, der Henrik ibsen var apotekerlærling og skrev Catilina. Dyreparken, 35 km mot Kristiansand.

apotekergaarden

Foto: Kjempetorsken

Cafe Ibsen

Løkkestredet 7, 4876 Grimstad

Kåret til Norges koseligste café. Åpent hele sommeren. Serverer nå eget øl fra både fat og cask. Hadde to caskøl og ett øl fra fat sist vi var innom.  Ingen forhåndsreservasjon nødvendig. Stor plass inne og fin uteplass.

Åpningstider fra 8 juli til 5 august

Mandag – lørdag kl 09.00-19.00
Søndag kl 11.00-16.00l

Resten av året:

Mandag – lørdag kl 10.00 – 16.00
Søndag kl 12.00 – 16.00

IMG_4840

Foto: Kjempetorsken


Nøgne Ø -Det Kompromissløse Bryggeri

Gamle Rygene Kraftstasjon Lunde, 4885 Grimstad

Norges største og mest kjente mikrobryggeri har åpningstid fra kl 09.00 til 16.00 på hverdager. Bryggeriet har omvisninger hver mandag, onsdag og fredag kl 14.00. Det kreves forhåndspåmelding, og prisen er kr 250 per voksen. Grupper på 12 pers eller flere kan bestille eget opplegg på egne tidspunkter, om ønskelig. Nøgne Ø har ikke pub/smaksrom, men de serverer smaksprøver som en del av omvisningen. Ønsker du å kjøpe med deg flasker har bryggeriet salgsbevilling for øl på 4.75% eller lavere. De selger også T-skjorter, glass og noen få andre artikler.

Andre attraksjoner?

Dette er sørlandet.  Hele landsdelen er jo en attraksjon, får vi til svar på det sprøsmålet.

nogneo

vestagder


Christianssands Brygghus

Tollbodgaten 9, 4611 Kristiansand

Christianssands Brygghus har åpent alle dager fra 15.00 og lørdag fra kl 12.00. Kjøkkenet er åpent til kl 22.00. Bryggeripuben tar imot både drop-in og forhåndsreservasjoner og tilbyr både selskapsrom og smaksrom. De har som regel 6-7 egenbryggede øltyper på fat. Det er også mulig å kjøpe glass til kr 30 /stk.

Andre attraksjoner i nærheten:

Foto: Christianssand Brygghus

Foto: Christianssand Brygghus

Lindesnes Brygghus

Gahre Næringspark, 4521 Lindesnes

Bryggeriutsalget har åpent hver lørdag fra kl.11-14. Da er det selvsagt bare å svinge innom for å både handle litt og kikke rundt. Stort sett vil det være folk til stede alle hverdager mellom kl.08-16 og da er det også åpent i bryggeriutsalget. Det kjøres også en del samlinger for vennegjenger/firmaer, da brukes det å legge dette opp til kundens ønsker. En typisk seanse vil være forklaring av hvordan man brygger øl, fra A-Å, eller fra vann til øl om du vil. Det blir selvsagt mulighet for prøvesmaking av de typer som finnes i sortimentet og det brukes også litt tid på selve bryggeriet og tappe/etiketteringslinje slik at deltakerne får et inntrykk av hvordan dette henger sammen. For booking til slike gjennomganger er det fint om kunden tar kontakt via mailadresse; post@lindesnesbrygghus.no Når det gjelder andre serverdigheter i området er det verdt å nevne Lindesnes Fyr og fiskerihavnen i Spangereid hvor bl.a «Jentan på Båly» holder hus. Det er en fiskeutsalg i tillegg til delikatessebutikk hvor Jentene tryller frem de nydeligste retter. Ellers har vi også Lindesnes Havhotell som ligger i gangavstand til bryggeriet.

Andre attraksjoner i nærheten_

Foto: Lindesnes Brygghus

Foto: Lindesnes Brygghus

Provianten

Store Elvegate 45A, 4514 Mandal

Restauranten har åpent hele sommeren og tar gjerne imot besøk, både uanmeldt og ved forhåndsbestilling. Åpningstider er alle dager fra kl 10.00-24.00. Ølet kan nytes fra fat i restauranten eller i puben. Provianten er en turistatraksjon i seg selv. Det «kulinariske verkstedet» hvor hender og håndverk er i fokus inneholder eget bryggeri, eget kaffebrenneri, eget bakeri, eget røykeri, eget pottemakeri – og ikke minst: Eget destilleri.

provianten

rogaland


Berentsens Brygghus

Jernbaneveien 28, 4370 Egersund

Har i utgangspunktet åpent for bryggeriomvisning 3 kvelder i uken. Disse omvisningene er lukkede arrangementer, hvor det gjerne er fullbookede flere måneder i forkant. I sommer derimot skal det prøves noe nytt! Fra 15. Juni til 15. August er det åpent for omvisninger (for alle) hver tirsdag og torsdag. Man må på forhånd bestille omvisning på telefon 51 49 14 60 (ved Lovise) eller per mail: mail@berentsens.no., samt få informasjon om pris. Bryggeriomvisningen starter i bryggeriets egen Bryggerstue hvor man vil få en lett presentasjon omkring ølets- og bedriftens historie. Underveis blir det testet 5-6 ulike øltyper. Det vil bli spesialøl og nylanseringer i fokus. I tillegg til ølsmakingen vil man også få muligheten til å teste to utvalgte brennevinsprodukter fra Berentsen. Videre går omvisningen ned i det aller helligste, bryggeriet. Her vil man få muligheten til å smake på et brygg som står til modning i gjærhuset. Det vil være daglig leder (4. generasjon), 5. generasjon eller en av bryggere som vil stå for selve omvisningen.
Ta gjerne en titt på nettsider for mer info: www.berentsens.no
Bryggeriet selger T-skjorter, ølglass i flere varianter og shotglass.

Attrraksjoner i nærheten:

Harald Berentsen ønsker velkommen til Berentsens Brygghus

Harald Berentsen ønsker velkommen til Berentsens Brygghus

Lervig Aktiebryggeri

Vierveien 1, 4016 Stavanger

Lervig har åpent hele sommeren fra kl 08.00 til 16.00 mandag til fredag. De tar imot besøk etter forhåndsbestilling (omvisning/ smaking). De har ikke skjenkebevilling, men ølutsalg der det er mulig å kjøpe hele kasser og selger også T-skjorter og glass.

lervigaktiebryggeri

hordaland


Ekspedisjonen Skjenkestove

5781 Lofthus

Ekspedisjonstider:

Fredag fra kl. 20.00 og utover
Laurdag fra kl 20.00 og utover

Ekspedisjonen tar ellers imot grupper på ølsmaking på forespørsel.

De har alltid fire håndbryggede ”Hardingar” på fat, i sommer kan du smake, Eplekjekk, Skaka, Bitter og Doggfrisk Harding.

Ekspedisjonen Smaksplanke

Foto: Ekspedisjonen


Hansa Borg Bryggerier

Kokstaddalen 3, 5257 Kokstad

Hansa Borg Bryggeri i Bergen tar imot grupper fra 10 til 30 personer på omvisning. D legger til rette omvisningene for barnehager, skoleklasser, studentorganisasjoner, lag og foreninger. Omvisningene foregår i Hansa Bryggeris produksjonsanlegg på Kokstad i Bergen. På omvisningene tar de en tur gjennom produksjonsavdelingen, og ser på hvordan Hansa framstiller sine produkter. Deretter blir kantinen besøkt,  hvor det blir smaking av noen av produktene samt enkel bevertning. Det blir også holdt et lite foredrag om bedriften eller vist film om Hansa Bryggeri.

Ønsker du mer informasjon om bedriftsbesøk på Hansa Bryggeri, eller ønsker du å avtale et besøk så ta gjerne kontakt med: Sverre Strømmen Telefon: 55 99 77 00 Det er ikke mulig å kjøpe med seg produkter.

hansabryggeri

Foto: Hansa Bryggeri

Voss Bryggeri

Kytesvegen 396, 5700 Voss

Voss Bryggeri har åpent ølutsalg hvor de selger 2 litersflasker/growlers hver torsdag fra 1630-1930. Da er det også mulig med en liten titt i bryggeriet. Voss Bryggeri tar imot grupper på ølsmaking fra slutten av august. Ta kontakt på  post@vossbryggeri.com for avtale

Nede i Voss Sentrum er det en koselig ølkjeller med flott uteservering som selger øl fra Voss Bryggeri: «Tre Brør».

Av attraksjoner er det fantastiske turmuligheter i området rundt bryggeriet, og på Bømoen flyplass  5 min fra bryggeriet finner du  norges største fallskjermhoppfelt!

Ellers på Voss:

Sjekk ut Visit Voss for mer info.

Voss Bryggeri Interiør

sognogfjordane


Balder Brygg
/Cafe Herman

Riverdalen 5, 6863 Leikanger

Cafe Herman er på mange måter bryggeripuben til Balder Brygg, og det er til Herman man må reise for å smake på ølet fra Balder. De serverer både mat og øl.

Åpningstider fra 1. juni:

Tirsdag   kl. 15.00 – 20.00
Onsdag   kl. 15.00 – 22.00  (kjøkken åpent til 20:00)
Torsdag  kl. 15.00 – 20.00
Fredag    kl. 11.30 – 02.00
Lørdag    kl. 11.30 – 16.00

Ønsker du å besøke selve bryggeriet bør du ta kontakt med Joar på forhånd: joar@balderbrygg.no eller telefon: 909 74 292. Bryggeriet selger T-skjorter.

Attraksjoner i nærheten:

Café Herman Foto: Café Herman

Café Herman
Foto: Café Herman

Fossen Bryggeripub

Fabrikkveien, Kaia, 6963 Dale i Sunnfjord

Byr også på mat (tapas og pub mat) og overnatting!

Onsdag – torsdag kl 14.00-23.00
Fredag-lørdag kl 14.00-02.30
Søndag kl 14.00-19.00

På Fossen tar de veldig gjerne i mot besøk uanmeldt og de tar også imot bestillinger. Ønsker du å smake øl kan du bestille »ølplanken» der det serveres egenbryggede øltyper, og du får gjerne et foredrag dersom du ønsker det. I tillegg selger de capser, T-skjorter og egenproduserte Fossen-glass. Det tilbys også mat (tapas og pub mat) og overnatting!

Kontakt: Tlf: 98409093

Motel og overnatting: 98409052

I nærheten kan du oppleve nydelige fjellturer på oppmerkede stier, kunstnersenter, UWC og Jacob Sande-tunet. I tillegg finnes det mange fiskemuligheter.

Foto: Fossen Bryggeripub

Holo Gardstun

Holo Gardstun, 5743 Flåm

På Holo Gardstun har de sitt eget brygghus på tunet til å brygge øl på tradisjonelt vis. I tillegg bruker de en 50 liters Speidel Braumeister til de mer moderne øltypene. Holo Gardstun har åpent hele året, men kun dersom du forhåndsvarsler ditt besøk. Da kan du få servert Holo Gardstuns eget øl fra fat.

Attraksjoner i nærheten:

hologardstun

Kinn Bryggeri

Strandgata 28, 6900 Florø

Har produksjon i hele sommer, men har ikke «åpent hus» i bryggeriet. De som ønsker omvisning og ølsmaking kan ta kontakte på mail post@kinn.no eller ringe 47 33 90 47, for eventuell avtale

Ølutsalget i Florø sentrum er åpent i hele juli og første uke av august.

Åpningtider:

mandag – fredag 11:00 – 17:00
torsdag     11:00 – 18:00
lørdag       11:00 – 15:00

Her selges alle bryggeriets 4,7% øl + glass med logo og T-skjorter, samt ingredienser til hjemmebrygging.

Hjørnevikbua (rett over gata fra ølutsalget) og Blomsterhagen (samme hus som ølutsalget) serverer mat og flere av Kinn Bryggeri sine øl.

23. august blir det ølfestival i Florø. Kinn Bryggeri er selvsagt med her. Følg med på Ølportalen for oppdatering på hvilke andre bryggeri som kommer

En båttur til den vakre øya Kinn hører også med når en besøker Florø!

Jørn Are Banne flasker Knutholmer Foto: Kinn Bryggeri

Jørn Are Banne flasker Knutholmer
Foto: Kinn Bryggeri

Ægir Bryggeri

Flåmsbrygga, 5742 Flåm

Ægir har åpent hver dag hele sommeren fra kl 12.00 med matservering kl. 16.00-22.00.

Ægir sin vikinginspirert meny gir deg en smaksopplevelse fra år 1014 til 2014. De benytter de grunnleggende råvarene fra vikingtida med smakstilsetninger for dagens gane.  Anbefalt bordbestilling på tlf 57 63 20 50.

Når det gjelder aktiviteter tilbys øl- og akevittsmaking på forespørsel for grupper på over 15 personer. Individuelle kan få kjøpt et smaksbrett med 5 sorter øl i bryggeripuben. Informasjonsark om øltypene medfølger. Ægirs øl fra fat og flaske er tilgjengelig. Øl med butikkstyrke, inntil 4.7% kan kjøpes med. I tillegg kan man kjøpe T-skjorter, caps, glass og gavepakke. Eget hotell ligger rett ved Ægir Bryggeri & Pub, alle rom med balkong og fjordutsikt, se www.flamsbrygga.no

Turistattraksjoner i nærheten:

Foto: Thor Brødreskift

Foto: Thor Brødreskift

sortrondelag

 

To Tårn Bryggeri

Osloveien 45, 7018 Trondheim

To Tårn har og åpent for grupper på bestilling. De arrangerer også pubkvelder og fabrikkutsalg som annonseres på facebook og hjemmesiden deres. Bygningen –  som er det gamle vann- og sandtårnet – er i seg selv verdt et besøk. Det ble brukt til damplokomotiver, men har de siste årene vært gjennom en formidabel renovering, slik at det i dag er godt egnet til brygging og servering.

Foto: Petter Steen Angell / Angelll foto AS / www.angellfoto.no

Foto: Petter Steen Angell / Angelll foto AS / www.angellfoto.no

nordtrondelag

Inderøy Gårdsbryggeri

 Kvamshaugan 46, 7670 Inderøy

På Inderøy Gårdsbryggeri kan du komme på besøk i hele sommer. Besøkstiden er hver lørdag fra kl 13.00-16.00. Alternativt kan du ringe på forhånd for å avtale en tid.

Kommer dere i grupper kan dere bestille ølsmaking. All øl serveres fra flaske og det er også mulig å kjøpe med seg flasker fra bryggeriet. I tillegg kan man kjøpe glass og gaveprodukter (flaske og glass, ekse m/3 flasker).

Av turistattraksjoner i nærheten anbefales Den Gyldne Omvei.

Inderøy gaveeske

 

 

Namdalsbryggeriet

Øyheim, 7870 GRONG

Har ikke spesielle åpningstider i sommer, men ta kontakt på tlf 990 12 448 eller epost sjur.ivar@hjellum.net.
Alle er hjertelig velkommen til å besøke bryggeriet, men det er selvsagt fysiske begrensninger på antall.

For tilbud ellers i Namdalen se gjerne www.visitnamdalen.no, og spesielt http://jorem.no (Der er det også mulig å få servert Namdalsøl).

 2014-04-13 19.59.48

 

Og til slutt en liste med de bryggeriene som ikke svarte på vår henvendelse, eller som vi ikke fikk kontakt med:

Austmann BryggeriBynesveien 48, 7018 Trondheim
BryggeBryggeriet, Klubbvegen 15 9118 Brensholmen
Bådin, Haakon VII gate 126 8008 Bodø
Cafe Ni Muser, Bispegata 9, 7012 Trondheim
Christanssands Bryggeri (Hansa-Borg), Setesdalsv. 17, 4616 Kristiansand
Cold Boy Brewery, Volleneveien 15 1831 Askim
Elgen Mikrobryggeri, Hemsedal sentrum, 3560 Hemsedal
Evje Mikrobryggeri ASBygg 26, 4735 Evje
Finse 1223 Mikrobryggeri, Finsehytta DNT 5719 Finse
Fjellbryggeriet, Rønjomsgrendi 6, 3844 Åmotsdal
Garasjebryggeriet, Smedasundet 66, 5528 Haugesund
Gjerberg bryggeri, 1890 Rakkestad
Grans Bryggeri, Hegnasletta 4, 3217 Sandefjord
Granås Gård (Skaarraadalen Såinnhuslag), Hegra, 7520 Hegra
Hemnes MikrobryggeriIdrettsvegen 41, 8640 Hemnesberget
Holtens, Foldvik, 3294 Stavern
Høvleriet, Smedasundet 66 5528 Haugesund
Ivan Lorentzen Fiskeforretning AS, Klubbvegen 15 9118 Brensholmen
Klostergården Håndbryggeri, Klostergården, 7633 Frosta
Korvald Søndre Mikrobryggeri, Korvaldveien 134, 3050 Mjøndalen
Larvik MikrobryggeriNedre Verksgård, Nedre Fritzøegate 2, 3264 Larvik
Det Lille Bryggeriet ASHovdmoen, 2450 Rena
Lian RestaurantLianvegen 36, 7025 Trondheim
Lillehammer BryggeriElvegata 19, 2609 Lillehammer
Lofotpils ASOsan, 8300 Svolvær, Norway
Ludvig Mack Brygghus / ØlhallenStorgata 4, 9291 Tromsø
Markens Grøde, 8093 Bodø
Mo Laksegard,Mo Laksegard Sandsbygda, 4230 Sand
Nydalen Bryggeri og Spiseri, Nydalsveien 30A 0484 Oslo
Qdulla, Østvik, 7760 Snåsa
Ruten Fjellstue og Espedalen FjellbryggeriRuten fjellstue, 2658 Espedalen
Røros Bryggeri og Mineralvannsfabrikk, Kjerkgata 34, 7374 Røros
Spisekroken, Klostergaten 8, 5005 Bergen
Svalbard Bryggeri, Sjøområdet, 9170 Longyearbyen
Lofotpils ASOsan, 8300 Svolvær
Tinja FjellgårdKong Olavs vei, 8517 Narvik
Trollbryggeriet, Lied liabygda, 6212 Liabygda
Trondhjem MikrobryggeriPrinsens Gate 39, 7011 Trondheim
Union Bryggeri AS, Papirkaia 14, 3732 Skien
Valdres Gardsbryggeri, Volbu, 2940 Heggenes
Waldemars Mikrobryggeri/Kalfaret BrygghusKalfarveien 76, 5018 Bergen
Ølhallen, Storgata 4, 9008 Tromsø
Ølve på Egge Bryggeri, Vestre Elnan, Sør-beitstad, 7724 Steinkjer

Ta gjerne kontakt, så fører vi dere opp i artikkelen!

Vi kan gjerne ta en uhøytidlig konkurranse på hvem som klarer å besøke flest bryggerier i kommentarfeltet under artikkelen.

The post Besøk et bryggeri i sommer (2014) appeared first on Ølportalen.

Gladmat og Den Spiselige Byfest i Stavanger

$
0
0

Gladmat

Gladmat arrangeres i år for 16. gang. Nytt av året er at de har gitt ølet bedre kår. Konseptet som de kaller de «Malt og Humle» er i realiteten en miniølfestival integrert i Gladmat. For å sitere Gladmats nettsider:

«Halvliterglasset er byttet ut med et lite smaksglass, nettopp smaken og håndtverket står i fokus. Bryggeren har du rett foran deg, klar til å bli pepret med spørsmål og skryt.»

Utstillerlisten er som følger.

Austmann Bryggeri
Berentsens Brygghus
Cask Norway (distributør av blant annet Ægir, 7 Fjell og Grünerløkka Brygghus)
Hansa Borg Bryggeri
Kinn Bryggeri
Lervig Aktiebryggeri
Lillehammer Bryggeri
Nøgne Ø, Det Kompromissløse Bryggeri
Ringnes
Sundbytunet

Vi vet at Kinn stiller med Jeremy Nicely og at han har med seg «Sirene», en Saison som de har brygget sammen med Skambankt (bandet) i tillegg til andre nye Kinn-øl vi har omtalt i det siste. Noen gamle travere kan nok også ha sneket seg med på lasset. Cask har blant annet med seg Fløyen IPA, Sommer Pale Ale, Una Blond og Englafjell Pale Ale, fra 7 Fjell og antagelig litt av sitt eget CAP. Nøgne Ø stiller med blant annet med daglig leder Tore Nybø ved kranene. Hva de har på kranene har vi ikke fått informasjon om. Berentsens Brygghus lanserer to nye øl på festivalen, disse omtaler vi i egen artikkel.

Mer om Malt og Humle finner du her.

Den Spiselige Byfest

Den Spiselige Byfest er i år tatt opp som en del av Gladmat, men er merkelig lite til stede på deres nettsider. Byfesten fokuserer på lokalt og kortreist og drives på dugnad. Dette gjenspeiler tanken om en bydelsfest for Østre bydel. En bydelsfest som er inkluderende for alle som vil stikke innom og livsnytelse står i fokus.

Den Spiselige Byfest

Rogalandsmesterskapet i hjemmebrygging er en integrert del av festen. Selve arrangementet foregår på Tou Scene på fredag. Her blir det kåring av publikums favoritt og ikke minst offentliggjøring av Rogalandsmesteren i hjemmebrygging (flaskekonkurransen). Premien her er ikke mindre enn å få sitt øl brygget på Austmann i Trondheim og deretter få det på kran på legendariske Cardinal Pub i Stavanger.

På festivalen vil Stavanger Brygghus sin Lille Marius være tilgjengelig, mens Tou Scene har Livsglæde fra samme brygghus.

Byfesten foregår: Torsdag 24. og fredag 25. juli fra kl. 16.00-21.00.
Etterfest med Valentourettes, Tou Scene: fredag den 25. juli fra kl. 20.00.

Mer om Den Spiselige Byfest finner du her.

 

The post Gladmat og Den Spiselige Byfest i Stavanger appeared first on Ølportalen.


«What’s Brewing»– oversikt over bryggerier

$
0
0

«What’s Brewing» avholdes på Tou Scene i månedsskiftet oktober/november. De har blitt nektet av Bevillingsseksjonen i Stavanger Kommunen å legge ut listen av deltagende bryggerier på sine hjemmesider og på Facebook. Vi er ikke begrenset av disse hardt tolkede reglene og kan derfor presentere listen. Vi har lagt til linker til Ratebeer.com, slik at du kan få en rask oversikt over hva de forskjellige bryggeriene muligens har med seg. Vi satser på å komme tilbake med flere detaljer når festivalen er litt nærmere i tid.

7 Fjell Bryggeri 

All In Brewing

Austmann Bryggeri

Beavertown Brewery

Beer Here

Birra del Borgo

Birra Toccalmatto

Brouwerij de Molen

Buxton Brewery

Edge Brewing

Evil Twin Brewing

Grünerløkka Brygghus

Hawkshead Brewery

Kinn Bryggeri

Lervig Aktiebryggeri 

Lindheim Ølkompani

Loverbeer 

Magic Rock Brewing

Mikkeller

Nøgne Ø

Nørrebro Bryghus

Siren Craft Brew

To Øl

Ægir Bryggeri

 

Billetter til «What’s Brewing» kan kjøpes via deres nettsider.

 

The post «What’s Brewing» – oversikt over bryggerier appeared first on Ølportalen.

Mersmak i Skien er også øl.

$
0
0

Det skal være mulig å få testet produkter fra Aass Bryggeri, Lindheim Ølkompani, Bryggerhuset Veholt, Fjellbryggeriet, Nøgne Ø, Ringnes, Brewery Import, Kinn Bryggeri, Coldboy og Balder Brygg. I tillegg er Norbrygg på plass for å svare på spørsmål om hjemmebrygging, samt å verve nye medlemmer. Det samme er Humle og Malt for å selge hjemmebryggerutstyr. Om Ølakademinet og Langøya Hovedgård kjører undervisning på selve festivalen vet vi ikke, men det er i alle fall til stedet.
Alle de nevnte har stands i Hamburgerskuret.

I tillegg til dette vil Espen Smith holde foredraget «En Innføring i Ølets Verden»

Utfra det vi hører vil ikke alle bryggeriene være representert med egne ansatte, men vi er trygge på at Grenland Bryggerlag kan både skjenke med stø hånd og fortelle litt om de forskjellige øltypene fra disse bryggeriene.

Bryggerisjef på Veholt, Jan Halvor Fjell, stiller i Hamburgerteltet på fredagen og kan fortelle oss at han antagelig vil ha 5 kraner med forskjellige øl. Hvilke dette blir er han ikke sikker på, men Jimmy Red og HumleHelvete er han sikre på blir med. Den siste er som kjent hans egen variant av Two Captains, der Kjetil Jikiun er den ene kapteinen og han selv den andre. Lørdag flytter han seg over til restauranten Jacob & Gabriel for å servere øl fra kran og være med på en 5 retters Brewmasters Dinner, der en finner øl fra Veholt i både mat og glass.

Mer om Mersmak i Skien kan du finne på deres Hjemmesider og Facebooksider.

The post Mersmak i Skien er også øl. appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø + AleBrowar, igjen

$
0
0

I dag har Nøgne Ø representanter for polske AleBrowar på besøk. På agendaen står brygging av IPA. Produktet har ennå ikke fått et navn, men det har lekket ut at den polske humlen Iunga er sentral i det som til nå finnes av skisser til oppskrift.

AleBrowar har brygget sammen tidligere. Da i Polen. Resultatet av dette ble IPAen «Deep Love», som scorer solide 97 på både «style» og «overall» på Ratebeer.

The post Nøgne Ø + AleBrowar, igjen appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø rendyrker etikettdesignet

$
0
0

Industridesigner Tor Jessen, som Kjetil Jikiun hadde kjent siden ungdomsskolen, har vært med hele veien og stått bak diverse oppdateringer og moderniseringer av både logo og etiketter på Nøgne Ø flaskene. 

Nøgne Ø Gamle

Tidlige etiketter fra Nøgne Ø

Dette har ført til et design som er kjent over store deler av den ølinteresserte verden. Så kjent at om du er i utlandet og rusler rundt i en T-skjørte med Nøgne Ø-logo kan vilt fremmende peke på logoen og gi deg tommelen opp. Men et design må følge med i tiden, og selv om vi neppe noen gang vil se at Ø-en forsvinner fra flasker eller blir erstattet i logoen, tar Nøgne Ø et nytt skritt når det gjelder etikettdesign. Selvsagt er Tor Jessen sentral også i disse endringene.

Nøgne Ø forrige variant

 

Butikkøl

Alle etiketter for øl i butikkstyrke vil nå få et bilde i bakgrunnen. Et bilde som bygger opp under øltype og/eller navnet på ølet. Eksempelvis har Global Pale Ale en globus og Asian Pale Ale har bilde av sitrongress, mens Brown Ale ganske enkelt har bilde av brunt skinn.

 

Nøgne-Ø-Global_Pale_Ale_2014

Nøgne-Ø-Brownale_2014

Nøgne-Ø-Asian_Pale_Ale_2014

Nøgne-Ø-Wit_2014

Nøgne-Ø-Julesnadder_2014

Poløl

Her går bryggeriet nærmest motsatt vei, og lar bakgrunnen være ensfarget mens Ø-en bærer bildet. Eller bilde og bilde. Det vil ikke alltid være bilder her, men i det minste farger eller fargespill som kan forbindes med det aktuelle ølet. I tillegg blir all informasjon om ølet tatt bort fra fremsiden, slik at designet blir enda renere. Enkelte vil antagelig mene at dette gjør det vanskeligere å finne ut hvilket øl du har fremfor deg, men de fleste som leser dette vet med seg selv at de uansett vil snu flasken og lese på baksiden og ikke minst: Det bli nå lettere å sortere det sterke fra det i butikkstyrke i egen kjeller. Og for Nøgne Ø i inn og utland vil dette gi flotte rekker med lett gjenkjennelige etiketter i butikker og barer. Noe som vil føre til at enda flere nikker gjenkjennende til T-skorter med orange Ø på.

 

skog&mark

lemongrass_2014

VicIPA_2014_x

godjul_2014

Fatlagret øl

Det vil også komme nytt design på etikettene for Nøgne Øs fatlagrede fristelser. Her er arbeidet ikke kommet så langt at vi har klart å lure til oss hverken eksempler eller beskrivelse.

The post Nøgne Ø rendyrker etikettdesignet appeared first on Ølportalen.

Kort om AleBrowar

$
0
0

Bryggerimester Michal Saks var veldig glad i øl. Han drakk alt fra pils til weissbier (lite variasjon, med andre ord). En dag var han på en «multi-tap» pub i Wroclaw, og bestilte det første ølet på tap-listen. Det het Nøgne Ø Two Captains. Fra han luktet på glasset eksisterte kun han og ølet, ifølge han selv.

Han ble så bergtatt av ølet at han skrev til Jan Halvor Fjeld for å få mer info. Jan Halvor satte han i kontakt med Kjetil Jikiun, og Michal reiste til Grimstad kun for å besøke bryggeriet, som hadde gitt han hans største smaksopplevelse noensinne. Michal hadde da allerede da startet sitt eget bryggeri. På Nøgne Ø lærte han mye, Han og Kjetil fant tonen, og de brygget senere Deep Love sammen i Polen. I går brygget de Chmiel Iunga IPA sammen på Nøgne Ø, og i dag skal de på gårds- og bryggeribesøk til Jan Halvor og Brygghuset Veholt. Går ting etter planen drar Jan Halvor til Polen i oktober for å brygge juleøl sammen med Michal.

The post Kort om AleBrowar appeared first on Ølportalen.

Ølliste Bergen Ølfestival

$
0
0

5. og 6. september arrangeres Bergen Ølfestival i Vågsbunnen i Bergen. Etter sigende er dette landets største ølfestival og dette med kun norske bryggerier. Her gir vi deg listen over deltagende bryggerier og hvilke øl de har med seg.

Ettersom enkelte av bryggeriene har valgt å ha litt forskjellige øl på fredag og lørdag har vil agt opp listen etter dette. Kos deg med både planlegging og selve festivalen, men grav deg ikke helt ned i ticking og bruk ikke all energien på å lete opp det siste ølet du ikke har smakt. Det sosiale er minst like viktig. Glem heller ikke at det kan være lurt med noen vanningspauser.

 

FREDAG

7 Fjell Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
7 Fjell Småtøs Golden Ale/Blonde Ale 4,7 % 1
7 Fjell Kjuagutt Amber Ale 4,7 % 1
7 Fjell Rundemanen Stout 5,7 % 1
7 Fjell BØLL 2014 Stout (festivaløl) 6,5 % 1
7 Fjell Fløien India Pale Ale (IPA) 6,9 % 1
7 Fjell Svartediket Black IPA 7,0 % 1

Aass Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Aass Bayer Dunkel 4,7 % 1
Aass Pilsner Pale Lager 4,7 % 1
Aass Pale Ale English Pale Ale 4,7 % 1
Aass Weizen German Hefeweizen 4,7 % 1
Aass Stout Stout 4,7 % 1
Aass Bock Dunkler Bock 6,5 % 1
Aass Premium Strong Pale Lager 6,5 % 1

Austmann Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Austmann Tre Gamle Damer Belgian Ale 5,5 % 1
Austmann Northumberland Brown Ale 5,5 % 1
Austmann Humledugg India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Austmann Ferdaminne American Strong Ale 9,7 % 2

Balder Brygg

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Balder Sognapils (Sognalager) Amber Lager/Vienna 4,7 % 1
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 4,7 % 1
Balder Kjedlarpils Amber Lager/Vienna 5,0 % 1
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 5,7 % 1
Balder Sognapils Extra Amber Lager/Vienna 6,0 % 1
Balder Porter Porter 6,0 % 1
Balder Gammal-Ole Old Ale 6,0 % 1
Balder Turken Doppelbock 8,0 % 1

Berentsens Brygghus

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Berentsens Rav Amber Ale 4,7 % 1
Berentsens Neptun Wit Belgian White (Witbier) 4,7 % 1
Berentsens Skumring Brown Ale 4,7 % 1
Berentsens Sorte Får Stout 4,7 % 1
Berentsens Jaktpils Pale Lager 4,7 % 1
Berentsens Gullkorn Strong Pale Lager 6,5 % 1
Berentsens Bombay IPA India Pale Ale (IPA) 7,0 % 1

Fjellbryggeriet

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Fjellbryggeriet Vehus Golden Ale/Blonde Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Lun Brown Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Korp Stout 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Nara India Pale Ale (IPA) 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Eksperimentet Sour Ale/Wild Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Barley Wine Barley Wine 11,0 % 2

Grünerløkka Brygghus

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Grünerløkka Løkka Black IPA Black IPA 5,0 % 1
Grünerløkka Løkka Lager Amber Lager/Vienna 5,5 % 1
Grünerløkka Løkka Pils Pilsener 5,5 % 1
Grünerløkka Pors Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 5,8 % 1
Grünerløkka
Kjell Pop Double Hop
India Pale Ale (IPA) 6,0 % 1
Grünerløkka Løkkatrollet Porter 6,7 % 1

Hansa Borg Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Hansa Premium Pale Lager 4,5 % 1
Fredrikstad Pils Pale Lager 4,5 % 1
CB Sørlands Spesial Premium Lager 4,5 % 1
Waldemars Hvete German Hefeweizen 4,5 % 1
Waldemars Dark Ale Old Ale 4,5 % 1
Hansa Bayer Spesial Dunkel 4,6 % 1
Hansa IPA Spesial India Pale Ale (IPA) 4,6 % 1
Hansa Hvete Spesial German Hefeweizen 4,6 % 1
Borg Pilsner Pilsener 4,6 % 1
Hansa Porter Spesial Porter 4,6 % 1
Waldemars IPA India Pale Ale (IPA) 5,5 % 1
Waldemars Eksport Strong Pale Lager 5,5 % 1
Hansa Sterkøl Strong Pale Lager 6,5 % 1
Borg Bokkøl Dunkler Bock 6,6 % 1

Kinn Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Kinn Manna Mild Ale 3,7 % 1
Kinn Spesial # 4 English Pale Ale 4,7 % 1
Kinn Bitter Premium Bitter/Extra Special Bitter 5,0 % 1
Kinn Tradisjon Traditional Ale 5,5 % 1
Kinn Tradisjon (med kveik) Traditional Ale 5,5 % 1
Kinn Kveldsbris Belgian Ale 5,5 % 1
Kinn Prestesonen Porter 5,7 % 1
Kinn Smak Av Kysten Belgian Ale 6,0 % 1
Kinn Skoddehav India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Kinn Gamleguten Old Ale 7,0 % 1
Kinn Bøvelen Abbey Tripel 9,0 % 2
Kinn Svartekunst Imperial Stout 10,5 % 2
Kinn Ivar Aasen-øl Barley Wine 10,5 % 2

Lervig Aktiebryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Lervig Johnny Low American Pale Ale (APA) 2,5 % 1
Lervig Lucky Jack American Pale Ale (APA) 4,7 % 1
Lervig White IPA India Pale Ale (IPA) 6,4 % 1
Lervig Mosaic IPA India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Lervig Rye IPA India Pale Ale (IPA) 8,5 % 1
Lervig / All In Brewing
Imperial Porter
Imperial/Strong Porter 8,5 % 1

Lindheim Ølkompani

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Lindheim Vince of Change Porter 6,4 % 1
Lindheim O-Pale American Pale Ale (APA) 6,5 % 1
Lindheim Farmhouse Ale Saison 6,8 % 1
Lindheim Red Hopster American Strong Ale 8,5 % 2

Nøgne Ø

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Nøgne Ø Asian Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 4,5 % 1
Nøgne Ø Global Pale Ale American Pale Ale 4,5 % 1
Nøgne Ø Lemongrass American Pale Ale 6,0 % 1
Nøgne Ø Skog & Mark Spice/Herb/Vegetable 6,5 % 1
Nøgne Ø Tindved Sour/Wild Ale 7,0 % 1
Nøgne Ø Vic Secret India Pale Ale (IPA) 7,5 % 1
Nøgne Ø/Freigeist
The Best Brewjob Ever
Altbier (Imperial) 11,0 % 2
Nøgne Ø Dragonwort (Cask) Imperial Stout 13,0 % 2
Nøgne Ø/BrewDog/Mikkeller
Horizon Tokyo Black
Imperial Stout 16,0 % 2

Nøisom Craft Beer

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Nøisom Hvete German Hefeweizen 4,7 % 1
Nøisom Brown Ale Brown Ale 5,8 % 1
Nøisom Messy Rye India Pale Ale (IPA) 6,1 % 1
Nøisom Black IPA Black IPA 6,3 % 1
Nøisom Slim Simcoe India Pale Ale (IPA) 6,8 % 1
Nøisom Dry Hopped Elisabeth India Pale Ale (IPA) 7,1 % 1
Nøisom Corvus Imperial Stout 8,1 % 2

Ringnes

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Ringnes LITE Glutenfri Pale Lager 4,3 % 1
Frydenlund Pale Ale English Pale Ale 4,5 % 1
Frydenlund Bayer Dunkel 4,5 % 1
Frydenlund Fatøl Pale Lager 4,5 % 1
Frydenlund Bokkøl Dunkler Bock 6,5 % 1
Ringnes Gold Strong Pale Lager 6,5 % 1
Ringnes Polaris Baltisk Porter Baltic Porter 7,0 % 1
Ringnes Superior Polaris Doppelbock 10,5 % 1

Schouskjelleren Mikrobryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Schouskjelleren
Female Of the Species
American Pale Ale (Nelson Sauvin) 5,0 % 1
Schouskjelleren
Brown Al in a Nutshell
Brown Ale 6,0 % 1
Schouskjelleren
Empress of India
India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Schouskjelleren
James Blond
Golden Ale/Blond Ale 6,7 % 1
Schouskjelleren
Hoppy Shadow
Black IPA 6,7 % 1

Voss Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Voss Lysverket Ale American Pale Ale 4,7 % 1
Voss Natabjødn Brown Ale 5,5 % 1
Voss Vossaøl Traditional Ale 6,0 % 1
Voss Oregonian American Pale Ale (APA) 6,0 % 1
Voss Eldhus Porter Smoked 6,0 % 1
Voss Engelsk IPA India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1

Ægir Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV Bonger:
Ægir Haustgule Lauv Märzen Oktoberfest/Märzen 4,7 % 1
Ægir Hrist & Mist German Hefeweizen 5,5 % 1
Ægir Kvase Kølsch Kölsch 5,5 % 1
Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye Fruit Beer 5,5 % 1
Ægir Lir Irish Dry Stout Dry Stout 5,5 % 1
Ægir Eir Wasabi Spice/Herb/Vegetable 6,0 % 1
Ægir Hyrrokkin India Peated Ale Smoked 6,0 % 1
Ægir India Pale Ale India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Ægir Lindisfarne Scotch Ale Scotch Ale 7,0 % 1
Ægir Skumring Dubbel Abbey Dubbel 7,0 % 1
Ægir Magni Trippel Abbey Tripel 8,0 % 1
Ægir Natt Imperial Porter 10,0 % 2
Ægir Lynchburg Natt Imperial Porter (Barrel Aged) 10,0 % 2
Ægir Tors Hammer Barley Wine 13,2 % 2

 

 

LØRDAG

7 Fjell Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
7 Fjell Mon Plaisir American Pale Ale 4,7 % 1
7 Fjell Tippetue Saison 4,7 % 1
7 Fjell Rundemanen Stout 5,7 % 1
7 Fjell BØLL 2014 Stout (festivaløl) 6,5 % 1
7 Fjell Høst Saison 6,5 % 1
7 Fjell Fløien India Pale Ale 6,9 % 1
7 Fjell Svartediket Black IPA 7,0 % 1

Aass Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Aass Bayer Dunkel 4,7 % 1
Aass Pilsner Pale Lager 4,7 % 1
Aass Pale Ale English Pale Ale 4,7 % 1
Aass Weizen German Hefeweizen 4,7 % 1
Aass Stout Stout 4,7 % 1
Aass Bock Dunkler Bock 6,5 % 1
Aass Premium Strong Pale Lager 6,5 % 1

Austmann Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Austmann Tre Gamle Damer Belgian Ale 5,5 % 1
Austmann Glasgow Kiss Scotch Ale 6,1 % 1
Austmann Humledugg India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Austmann Ekofisk Imperial Stout 9,7 % 2

Balder Brygg

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Balder Sognapils (Sognalager) Amber Lager/Vienna 4,7 % 1
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 4,7 % 1
Balder Kjedlarpils Amber Lager/Vienna 5,0 % 1
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 5,7 % 1
Balder Sognapils Extra Amber Lager/Vienna 6,0 % 1
Balder Porter Porter 6,0 % 1
Balder Gammal-Ole Old Ale 6,0 % 1
Balder Turken Doppelbock 8,0 % 1

Berentsens Brygghus

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Berentsens Rav Amber Ale 4,7 % 1
Berentsens Neptun Wit Belgian White (Witbier) 4,7 % 1
Berentsens Skumring Brown Ale 4,7 % 1
Berentsens Sorte Får Stout 4,7 % 1
Berentsens Jaktpils Pale Lager 4,7 % 1
Berentsens Gullkorn Strong Pale Lager 6,5 % 1
Berentsens Bombay IPA India Pale Ale (IPA) 7,0 % 1
Berentsens Stelliger Divum Doppelbock (Strong) 19,0 % 2

Fjellbryggeriet

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Fjellbryggeriet Vehus Golden Ale/Blonde Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Lun Brown Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Korp Stout 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Nara India Pale Ale (IPA) 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Eksperimentet Sour Ale/Wild Ale 4,6 % 1
Fjellbryggeriet Barley Wine Barley Wine 11,0 % 2

Grünerløkka Brygghus

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Grünerløkka Løkka Session # 3 Mild Ale 3,7 % 1
Grünerløkka Aku Aku Lemongrass Ale Spice/Herb/Vegetable 5,5 % 1
Grünerløkka Løkka Pils Pilsener 5,5 % 1
Grünerløkka Pors Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 5,8 % 1
Grünerløkka
Kjell Pop Double Hop
India Pale Ale (IPA) 6,0 % 1
Grünerløkka Løkkatrollet Porter 6,7 % 1

Hansa Borg Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Hansa Premium Pale Lager 4,5 % 1
Fredrikstad Pils Pale Lager 4,5 % 1
CB Sørlands Spesial Premium Lager 4,5 % 1
Waldemars Hvete German Hefeweizen 4,5 % 1
Waldemars Dark Ale Old Ale 4,5 % 1
Hansa Bayer Spesial Dunkel 4,6 % 1
Hansa IPA Spesial India Pale Ale (IPA) 4,6 % 1
Hansa Hvete Spesial German Hefeweizen 4,6 % 1
Borg Pilsner Pilsener 4,6 % 1
Hansa Porter Spesial Porter 4,6 % 1
Waldemars IPA India Pale Ale (IPA) 5,5 % 1
Waldemars Eksport Strong Pale Lager 5,5 % 1
Hansa Sterkøl Strong Pale Lager 6,5 % 1
Borg Bokkøl Dunkler Bock 6,6 % 1

Kinn Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Kinn Manna Mild Ale 3,7 % 1
Kinn Spesial # 4 English Pale Ale 4,7 % 1
Kinn Bitter Premium Bitter/Extra Special Bitter 5,0 % 1
Kinn Tradisjon Traditional Ale 5,5 % 1
Kinn Tradisjon (med kveik) Traditional Ale 5,5 % 1
Kinn Kveldsbris Belgian Ale 5,5 % 1
Kinn Prestesonen Porter 5,7 % 1
Kinn Smak Av Kysten Belgian Ale 6,0 % 1
Kinn Skoddehav India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Kinn Gamleguten Old Ale 7,0 % 1
Kinn Bøvelen Abbey Tripel 9,0 % 2
Kinn Svartekunst Imperial Stout 10,5 % 2
Kinn Ivar Aasen-øl Barley Wine 10,5 % 2

Lervig Aktiebryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Lervig White Dog Belgian White (Witbier) 4,7 % 1
Lervig Galaxy IPA India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Lervig Sorachi Ace Lager Heller Bock (Strong Lager) 6,5 % 1
Lervig Farmhouse Rustique India Pale Ale (Barrel Aged) 6,5 % 2
Lervig Protestor Double IPA Double India Pale Ale (DIPA) 10,5 % 2
Lervig Once You Go Black Imperial Stout (Barrel Aged) 13,5 % 2

Lindheim Ølkompani

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Lindheim Jacobs Hage Fruit Beer 4,7 % 1
Lindheim O-Pale American Pale Ale (APA) 6,5 % 1
Lindheim Nacho Libre Double India Pale Ale (DIPA) 7,1 % 1
Lindheim Tropisk Belgenser Saison 8,5 % 2

Nøgne Ø

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Nøgne Ø Asian Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 4,5 % 1
Nøgne Ø Global Pale Ale American Pale Ale 4,5 % 1
Nøgne Ø Oude Brun (Cask) Belgisk Bruin 6,0 % 1
Nøgne Ø Skog & Mark Spice/Herb/Vegetable 6,5 % 1
Nøgne Ø Tindved Sour/Wild Ale 7,0 % 1
Nøgne Ø Vic Secret India Pale Ale (IPA) 7,5 % 1
Nøgne Ø/Garage Project
SummerSommer
Specialty Grain (Rye/Honey) 7,5 % 1
Nøgne Ø/Terrapin
Imperial Rye Porter
Imperial Porter 9,0 % 1
Nøgne Ø Cassis Tripel Fruit Beer 9,5 % 1

Nøisom Craft Beer

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Nøisom Hvete German Hefeweizen 4,7 % 1
Nøisom Brown Ale Brown Ale 5,8 % 1
Nøisom Messy Rye India Pale Ale (IPA) 6,1 % 1
Nøisom Black IPA Black IPA 6,3 % 1
Nøisom Slim Simcoe India Pale Ale (IPA) 6,8 % 1
Nøisom Dry Hopped Elisabeth India Pale Ale (IPA) 7,1 % 1
Nøisom C – #100 Double IPA 7,5 % 2
Nøisom Corvus Imperial Stout 8,1 % 2

Ringnes

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Ringnes LITE Glutenfri Pale Lager 4,3 % 1
Frydenlund Pale Ale English Pale Ale 4,5 % 1
Frydenlund Bayer Dunkel 4,5 % 1
Frydenlund Fatøl Pale Lager 4,5 % 1
Frydenlund Bokkøl Dunkler Bock 6,5 % 1
Ringnes Gold Strong Pale Lager 6,5 % 1
Ringnes Polaris Baltisk Porter Baltic Porter 7,0 % 1
Ringnes Superior Polaris Doppelbock 10,5 % 1

Schouskjelleren Mikrobryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Schouskjelleren
Female Of the Species
American Pale Ale (Nelson Sauvin) 5,0 % 1
Schouskjelleren
Brown Al in a Nutshell
Brown Ale 6,0 % 1
Schouskjelleren
Empress of India
India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Schouskjelleren
James Blond
Golden Ale/Blond Ale 6,7 % 1
Schouskjelleren
Hoppy Shadow
Black IPA 6,7 % 1
Schouskjelleren#350 Barley Wine 10,0 % 2

Voss Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV: Bonger:
Voss Lysverket Ale American Pale Ale 4,7 % 1
Voss Natabjødn Brown Ale 5,5 % 1
Voss Vossaøl Traditional Ale 6,0 % 1
Voss Oregonian American Pale Ale (APA) 6,0 % 1
Voss Eldhus Porter Smoked 6,0 % 1
Voss Engelsk IPA India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1

Ægir Bryggeri

Navn på ølet: Ølstil: ABV Bonger:
Ægir Haustgule Lauv Märzen Oktoberfest/Märzen 4,7 % 1
Ægir Hrist & Mist German Hefeweizen 5,5 % 1
Ægir Kvase Kølsch Kölsch 5,5 % 1
Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye Fruit Beer 5,5 % 1
Ægir Lir Irish Dry Stout Dry Stout 5,5 % 1
Ægir Eir Wasabi Spice/Herb/Vegetable 6,0 % 1
Ægir Hyrrokkin India Peated Ale Smoked 6,0 % 1
Ægir India Pale Ale India Pale Ale (IPA) 6,5 % 1
Ægir Lindisfarne Scotch Ale Scotch Ale 7,0 % 1
Ægir Skumring Dubbel Abbey Dubbel 7,0 % 1
Ægir Magni Trippel Abbey Tripel 8,0 % 1
Ægir Natt Imperial Porter Imperial Porter 10,0 % 2
Ægir Lynchburg Natt Imperial Porter (Barrel Aged) 10,0 % 2
Ægir Tors Hammer Barley Wine 13,2 % 2

The post Ølliste Bergen Ølfestival appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø kupper kranene på Cafe Sara

$
0
0

Kjetil Jikiun holder foredrag med prøvesmaking på Verkstedet Bar i Oslo. Dette er nabobaren til Cafe Sara. Foredraget vil handle om Nøgne Øs historie og øl mer generelt. Til prøvesmakingen vil det bli servert fire øl; Wit, Brown Ale, Vic Secret og Imperial Stout.

Etter foredraget flyttes arrangementet til Cafe Sara, hvor Nøgne Ø vil ta over kranene til det kjente utestedet i Hausmanns gate i Oslo. Jikun vil, sammen med markedsansvarlig i Nøgne Ø, Tom Young, være tilgjengelig for spørsmål og samtaler om øl ut over kvelden.

– Det er ikke så ofte det skjer krankupp i Norge. Cafe Sara har de senere årene seilt opp som et sted med masse spennende øl på kraner og flasker. For oss i Nøgne Ø er det spesielt hyggelig at de er så flinke til å ta inn øl fra nystartede mikrobryggerier, og at de på den måten er med på å heve folks bevissthet for hva som brygges i landet, sier Young til Ølportalen.

Under krankuppet vil det bli tilbys en rekke øl fra Nøgne Ø:

  • Man in the Moon (fat)
  • Python Pilsner (fat)
  • India Pale Ale (fat)
  • Red Horizon 3 (fat)
  • Single Hop Citra IPA (fat)
  • Imperial Rye Porter (fat)
  • Saison (fat)
  • Blonde (fat)
  • Vic Secret (fat)
  • Skog & Mark (flaske)
  • Tindved (flaske)
  • Imperial Stout Barrel Aged (flaske)

I tillegg til disse ølene, vil Cafe Sara også ha sitt vanlige utvalg.

Foredraget starter klokken 17, mens krankuppet begynner klokken 18. Foredraget med prøvesmaking vil koste hundre kroner. Billetter blir solgt i døren.

The post Nøgne Ø kupper kranene på Cafe Sara appeared first on Ølportalen.


Hansa Borg bygger ut i Sarpsborg

$
0
0

12. juni ruslet direktør i Hansa Borg, Lars A. Midtgaard, rundt som et eneste stort smil. Ikke bare hadde Sylvi Listhaug lovet å ta en gjennomgang av alkoholloven og informasjonsbegrensningene i denne, han hadde også fått godkjenning for bygging av nytt lager i Sarpsborg. Lageret er selvsagt plassert på samme tomt som produksjonslokalene.

Hansa Borg Før Utvidelsen

Anlegget før utbyggingen var påbegynt

Bakgrunnen er selvsagt at de per i dag har vedvarende plassmangel med kun 3 700 pallplasser til 4 000 forskjellige varelinjer. Noe som igjen påvirker effektiviteten i tappeanlegget og at forskjellige produkter må mellomlagres i Bergen, mens andre produkter må flyttes gjentatte ganger. At utvidelse av jernbanetraseen til 2 spor fører til riving av dagens kaldtlager ville ikke hjulpet på fremtidig situasjon.

Hansa Borg Utvidelse Kart

Kart over planlagt, og nå påbegynt, utbygging

I tørre tall er nybygget 84 meter langt, 60-65 meter bredt, 23 meter høyt på det høyeste. Noe som gir en grunnflate på 5 300 kvadratmeter og plass til 15 000 paller (maks).

Sist vi var i kontakt med Produksjons- og logistikkdirektør Lars Giil, kunne han fortelle at alt så langt hadde gått etter planen og at de regner med ferdigstillelse 15. mars 2015. Dermed skulle alt være klart for god tilgjengelighet av både Olden, OrJu, Claustaler og andre produkter fra Hansa Borg over hele Østlandet og Sørlandet kommende sommer.

Hansa Borg Utvidesle Animert

Slik vil det ferdige bygget se ut.

 

The post Hansa Borg bygger ut i Sarpsborg appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø mot øst

$
0
0

I 2002, da Nøgne Ø startet opp, var ølinteressen i Norge så ensporet mot lys lager at det var eksportsalget som gjorde at det i det hele tatt ble noe avsetning på ølet. Som utenlandsreisene SAS-pilot brukte han aktivt mulighetene for å ta med vareprøver rundt omkring i verden. Eksporten var på det høyeste oppe i rundt 80% av omsetningen og sørget med det for at bryggeriet i det hele tatt overlevde. USA, England, Sverige og Danmark var de viktigste eksportlandene på den tiden.

I dag er eksportandelen på ca. 20%, men selvfølgelig med et mye større volum. Ølet går til 35 land over det meste av verden og er tilgjengelig i alle verdensdeler, med unntak av Afrika. De to siste landene på listen er Ukraina og Russland. Forleden ble 24 paller med øl sendt til importøren Betrade i Russland, og om russerne vet sitt eget beste regner vi med at dette ikke blir den eneste.

 

The post Nøgne Ø mot øst appeared first on Ølportalen.

Lansering på Dr. Jekylls (Oslo)

$
0
0

Vi har tidligere skrevet at polske AleBrowar var på besøk hos Nøgne Ø og brygget IPA. Brygget fikk omsider navnet Chmiel Iunga IPA, etter navnet på humlen som er brukt (Iunga) og det polske ordet for humle (Chmiel).

I morgen (tirsdag 7.10) lanseres ølet på Dr. Jekylls i Oslo. Både Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø og Michal Saks fra Alebrowar vil være til stede. For å sette ølet inn i en sammenheng vil det bli smaking følgende øl: Nøgne Ø IPA, Vic’s Secret, Two Captains, #500 og den nevte Chmiel Iunga IPA.

Arrangementet begynne 19:00 og koster 175 kroner per pers. Påmelding skjer til whisky@jekylls.no.

The post Lansering på Dr. Jekylls (Oslo) appeared first on Ølportalen.

Lanserte IPA med gjenoppdaget polsk humle

$
0
0

I overkant av 30 ølinteresserte møtte opp på Dr. Jekylls i Oslo sentrum da Nøgne Ø lanserte sitt nye samarbeidsbrygg, Chmiel Iunga, tirsdag kveld. Ølet er brygget i samarbeid med det polske mikrobryggeriet Alebrowar. Det er en India Pale Ale (IPA) som er brygget med den polske humlevarianten Iunga. Ølet blir å finne på puber og restauranter fremover, men det vil ikke komme på Vinmonopolet på denne siden av nyttår.

På lanseringen var det representanter både fra Nøgne Ø og Alebrowar, inkludert bryggerne Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø og Michal Saks fra Alebrowar. De hadde også fått med seg humledyrkeren Pavel Pilat som bryggeriene har samarbeidet med for å fremskaffe humlen til det nye ølet. Iunga er en tradisjonell polsk humlesort, men den har tapt i kampen mor «renere» humlesorter. Lenge har Iunga derfor vært en glemt humle frem til Pilat gjenoppdaget den og introduserte den for Alebrowar og Nøgne Ø.

Polsk IPA

Ideen bak ølet var å brygge en IPA enten i polsk stil eller med polske råvarer. – Vi ville vise at det er mulig å bruke polsk humle i en IPA, forteller Saks til Ølportalen. Det tok imidlertid litt tid før bryggerne fant den riktige løsningen for samarbeidsbrygget.

– Det var lange bare en god ide, men da vi traff Pavel og fikk høre om hans oppdagelser om glemte polske humlesorter, så gikk det fra ide til virkelighet, forklarer Jikiun. Det var imidlertid en utfordring å få humlen til Norge for brygging. – Vi sendte humlen til Norge en og en halv måned før vi skulle brygge ølet sammen. Men humlen kom først frem samme dag som oss, forteller Saks.

Jikiun tror Iunga-humlen kan ha flere bruksområder i fremtiden. – Dette er en spesiell humlevariant. Den har en god fruktighet og aroma av blant annet gress. Den kan ha en rekke bruksområder. For eksempel kan den bli brukt i både lager, stout og porter uten problemer, sier Jikiun.

Humle i sentrum

Humle stod sentralt under lanseringen på Dr. Jekylls. Gjestene fikk sammenligne Chmiel Iunga med andre kjente IPAer fra sørlandsbryggeriet, inkludert deres standard-IPA, Vic Secret, Two Captains og #500. At Two Captains også var på menyen var ikke tilfeldig. Two Captains er favorittølet til Michal Saks, og det var dette ølet som fikk Saks til å erstatte sin pilsner med mikrobrygget øl og utvide sine horisonter til nye ølsorter. Det var også dette ølet som gjorde at Alebrowar og Nøgne Ø kom i kontakt med hverandre og startet sitt samarbeid.

Nøgne Ø har for tiden mange jern i ilden. Lanseringen av Chmiel Iunga er bare en av flere nyheter denne høsten. Allerede førstkommende tirsdag er det ny lansering fra Nøgne Ø. Markedsansvarlig i Nøgne Ø, Tom Young, lover at det også kommer flere nyheter i løpet av vinterhalvåret.

Kjetil Jikiun i Nøgne Ø forteller om det nye samarbeidsølet til fremmøtte på Dr. Jekylls i Oslo.

Kjetil Jikiun i Nøgne Ø forteller om det nye samarbeidsølet til fremmøtte på Dr. Jekylls i Oslo.

The post Lanserte IPA med gjenoppdaget polsk humle appeared first on Ølportalen.

Arendal Øl og Matfest

$
0
0

I Arendal har en hoppet bukk over diskusjonen om det skal arrangeres festival eller fest, og like godt kjørt i gang med begge deler. Det hele toppes med et par ølrelaterte kurs, beer makers dinner og hjemmebryggerkonkurranse. Arrangementet går av stabelen 25. Oktober.

12:00             Ølhall på Clarion Tyholmen. Med blant annet Nøgne Ø, Apotekergården,
Fjellbryggeriet, Balder Brygg, Cask (dist.), Norsk Ølimport (imp.) og flere.
Denne facebooksiden er et greit sted å følge med på hva mer som dukker opp.

14:00             Kurs: Kræsjkurs i øl, Carolina Bodin

16:00             Kurs: Ølets Anatomi, med Tom Young

18:00             Ølhallen omarbeides til ”Øtelt” i oktoberfestsstil med ompasteming og det som hører med.

18:30             Beer Makers Dinner, med Nøgne Ø på Kitchen & Table, der alle utstillende bryggerier/ distibutører/ importører er invitert.

En gang mellom 12:00 og 18:00 vil det også bli kåret vinnere i hjemmebryggerkonkurransen. Det konkurreres i følgende klasser ihht. Norbryggs definisjoner:

Lys Ale/
IPA inkludert Imperial
Stout/Porter inkludert imperial
Lys lager
Hveteøl

Deltager i konkurransen må levere 2 flasker, merket med; navn, kontaktinformasjon og klasse, i resepsjonen på Clarion Tyholmen senest fredag 17. Oktober.

Arrangørene kan ikke garantere at det ikke dukker opp andre aktiviteter  og når det er en rekke caféer og restauranter med på moroa vil nok være noe å finne for enhver smak.

 

The post Arendal Øl og Matfest appeared first on Ølportalen.

Viewing all 149 articles
Browse latest View live