Quantcast
Channel: Nøgne Ø –Ølportalen
Viewing all 149 articles
Browse latest View live

Kommentarer til et rykte

$
0
0

Det har lenge svirret et rykte blant ølnerder, om at Kjetil Jikiun har vært interessert i å trekke seg litt tilbake fra driften i Nøgne Ø. Den siste uken har dette fått følge, av et rykte om at Hansa Borg Bryggerier er i ferd med å kjøpe seg opp til aksjemajoriteten i Nøgne Ø. Gjennom de involvertes uttalelser, og mangel på benektelser, til E24 og Fedrelandsvennen, har vi nå fått en bekreftelse på at det i alle fall er noe på gang i Grimstad. Ingenting er solgt når dette skrives, men mens saken går sin gang og hverken jeg eller du ,som leser dette, kan gjøre stort med den, tar jeg meg tid til å dele et par betraktinger over disse ryktene med deg.

De største pessimistene mener at dette er slutten for godt øl fra Grimstad, at produksjonen vil bli flyttet til Bergen, Kristiansand og Sarpsborg, og at kvaliteten vil bli forringet. Jeg tror dette er et godt stykke fra sannheten. En kjøper ikke en bedrift, med så jevn vekst at de har vært Gasellebedrift i Dagens Næringsliv 7 år på rad, for å rasere den. En kjøper ikke en bedrift, som er landets best etablerte merkevare på sitt område, for å omarbeide produktene totalt. En kjøper ikke en bedrift, som har en solid eksportandel, for å legge ned eksporten og konsentrer seg om det en selv allerde driver med. En kjøper seg ikke inn i det hurtigest voksende segmentet i bransjen for å gjøre det om til det en allerede kan, som i tillegg har en jevnt nedadgående kurve. For å sitere Garrett Olivers kommentar om AB InBev sitt oppkjøp av Goose Island, fritt etter hukommelsen: De kjøper fordi dette er noe de ikke kan.

Samtidig er det «blårussen» som styrer i Hansa Borg som i alle store selskaper. At disse da vil kreve en minimumsavkastning på investeringen er mer sikkert enn det meste jeg skriver her. Med de tallene Nøgne Ø har levert de siste årene bør dette være godt gjennomførbart, også med en driftsmodell som tilsvarer den de har i dag. Når jeg skriver tilsvarer tenker jeg på muligheten for å flytte noe av produksjonen. Gjerne de etablerte øltypene, som produseres jevnt, til et av de andre anleggene. I så tilfelle neppe Bergen, der det hevdes at det ikke er nevneverdig ledig kapasitet. Utfordringen med dette er at Hansa Borg sine anlegg ikke er bygget for produksjon av overgjæret øl. På den annen side blir jeg ikke sjokkert om nye eiere, hvem dette nå skulle bli, spytter inn penger, og får fart på byggingen av nye produksjonslokaler, på tomten Nøgne Ø allerede har på hånd på Østerhus. Noe som vil kunne gi et bryggeri strømlinjeformet for å lage mer det gode ølet, som Nøgne Ø i dag ikke klarer å produsere nok av.

Enkelte av kommentarene går også på at dette er en «sell out». For meg sier slikt mer om kommentarens avsender enn om det som skjer. Vi snakker om folk som har bygget opp et selskap fra bunnen, eller kjøpt seg inn da selskapet sårt trengte penger. Folk som har gjort svært usikre investeringer. Folk som har pløyd vei for andre bryggerier, i alt fra å åpne forbrukernes øyne til å gi ligningsmyndighetenes forståelse av hvor mye malt og humle som går med til å lage håndbrygget øl.  Folk som har jobbet natt og dag, og i minst et tilfelle slitt seg helt ut på dette. I mine øyne er det deres fordømte rett å «cashe ut» om de føler for det.

Jeg har med andre ord tro på at Nøgne Ø fortsatt vil eksistere og selge sitt øl, ufiltrert på halvliter glassflasker, også etter et eventuelt oppkjøp. Samtidig vil jeg hevde, med den lille tyngde jeg har, at Nøgne Ø ikke lenger er et mikrobryggeri, dersom det har de økonomiske musklene og distribusjonsnettet til nasjonens nest største bryggerikonsern i ryggen.

Når det gjelder distribusjon kan et oppkjøp også gi ringvirkninger til andre bryggerier. Vil Hansa Borg være interesserte i å fortsette distribusjonssamarbeidet med Ægir, dersom de eier brorparten av Nøgne Ø? Vil de fortsatt være interesserte i å distribuere BrewDog? Vil de satse på å bli størst på «håndbrygget» øl eller vil de spisse distribusjonen, for å først og fremst få ut sine egne produkter? Det neste spørsmålet blir da hva Ringnes, som i dag har et stort hull i sitt tilbud på dette området, vil gjøre som mottrekk. Vil de nøye seg med de 3-4 ølene de har fra Brooklyn eller vil de se seg om etter nye samarbeidspartnere?

Det eneste som er sikkert er at det skjer mye på ølfronten her på berget for tiden, og at det kan bli spennende tider for oss som er litt over snittet interessert i øl.

The post Kommentarer til et rykte appeared first on Ølportalen.


Hansa Borg kjøper seg inn i Nøgne Ø

$
0
0

Pressemelding:

Dagens aksjonærer i bryggeriet Nøgne Ø selger 54,44 prosent av aksjene til Hansa Borg Bryggerier. Nøgne Ø skal bestå som eget selskap, og befeste sin posisjon ytterligere som det fremste av norske spesialbryggerier.
- Nøgne Ø startet i en garasje, og vi har vokst til å bli en nasjonal merkevare. Gründerånden og den kompromissløse kjærligheten til ølbryggingen vil bestå. Men etter hvert som vi har vokst, har vi sett behovet for å få inn økt kompetanse og sterkere muskler knyttet til salg og distribusjon, sier daglig leder Tore Nybø og sjefsbrygger Kjetil Jikiun.

Begge forblir aksjonærer i selskapet når Hansa Borg kommer inn på eiersiden. De skal også fortsette i sine stillinger i Nøgne Ø.

Hansa Borg er den største norskeide drikkevareleverandøren i det nasjonale markedet. Selskapets inntreden i Nøgne Ø er i tråd med strategien om å befeste den nasjonale posisjonen gjennom sterke regionale merkevarer.

- Nøgne Ø er et eventyr i norsk bryggeribransje, og vi har fulgt dem nøye i mange år. Ikke bare er de blitt en betydelig arbeidsplass i sitt lokalmiljø, men de har også skapt økt interesse for norsk øl både i Norge og utlandet. Når vi nå kommer inn på eiersiden, skal ikke gründerånden bare bestå, men videreutvikles. Vi skal sørge for at selskapet får vokse videre på sine egne premisser, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg.
Nøgne Ø ble startet i 2002. I 2012 hadde Nøgne Ø en omsetning på 37,7 millioner kroner, og et driftsresultat på 9,5 millioner kroner. Bryggeriet var i år på DNs Gaselle-liste for sjuende år på rad, og har fortsatt veksten i omsetning også i 2013.

Prosessen mellom Nøgne Ø og Hansa Borg ble innledet i sommer. Det skjedde etter en vurdering fra Nøgne Øs eiere om at selskapet trengte å få tilført kompetanse og kraft knyttet til distribusjon og salg.

- Nøgne Ø er et norsk bryggeri, og vi er stolte av det. Vår tilknytning både til Norge og til Sørlandet er en stor del av vår identitet. Derfor var det naturlig for oss å søke kontakt med den eneste norskeide store aktøren innenfor drikkevaremarkedet. Vi skal ikke bare fortsette å lage spennende og etterspurt øl. Nå skal vi få enda bedre tid til å gjøre det. Kjærligheten til ølbrygging har hele tiden vært drivkraften vår. Det skal den fortsatt være, sier Jikiun og Nybø.

Dagens fire største eiere i Nøgne Ø blir alle med på eiersiden videre. Anne Hestness Trommestad, som gjennom selskapet Aht Invest har vært største aksjonær med 37,5 prosent, får en eierandel på 9,9 prosent.

- Vi gikk inn som største aksjonær da selskapet fortsatt var et risikoprosjekt, og vi gleder oss over den vekst og utvikling vi har bidratt til. Også for oss har det vært viktig å få inn en medeier som kan være med å utvikle Nøgne Ø videre, og vi ser frem til fortsatt å bidra på eiersiden, sier Anne Hestness Trommestad.

Av markedsmessige hensyn er partene enige om ikke å offentliggjøre prisen Hansa Borg betaler for aksjene de kjøper i Nøgne Ø. Avtalen forutsetter at Konkurransetilsynet godkjenner aksjehandelen.

 

 F.v.: Sjefsbrygger ved Nøgne Ø, Kjetil Jikiun, administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, Lars A. Midtgaard og daglig leder Nøgne Ø, Tore Nybø. Foto: Nøgne Ø/Hansa Borg Bryggerier AS

F.v.: Sjefsbrygger ved Nøgne Ø, Kjetil Jikiun, administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, Lars A. Midtgaard og daglig leder Nøgne Ø, Tore Nybø. Foto: Nøgne Ø/Hansa Borg Bryggerier AS

Ølportalen kommer tilbake med mer reaksjoner og kommentarer utover dagen. I mellomtiden kan dere lese om våre tanker rundt ryktene som svirret i forrige uke her

The post Hansa Borg kjøper seg inn i Nøgne Ø appeared first on Ølportalen.

Hva nå Hansa Borg og Nøgne Ø?

$
0
0

Daglig leder, både før og etter oppkjøpet, Tore Nybø forteller at Nøgne Ø fortsatt kommer til å være som har vært med åpenhet og fokus på kvalitet.
- Det som forandres er at vi nå får en større mulighet til å bli mer proffe på HMS og administrasjon, samt å utnytte Hansa Borgs gode kompetanse og kontakter innenfor HoReCa-markedet (Hotell, Restaurant og Catering). Han legger til at Nøgne Ø ikke har vært spesielt gode på det siste, og at detaljene i dette samarbeidet blir opp til markedsansvarlig hos Nøgne Ø, Tom Young, og hans nye samarbeidspartnere hos Hansa Borg.
- Samlet sett gir dette oss muligheter til støtte på det vi ikke har vært sterke på, og en mulighet til å konsentrere oss om det vi kan: Nyvinning og kvalitet på produkt.

Hva med planene om nybygg og tomten dere har på hånd?
- Nå er det andre forutsetninger, så vi må gå i dialog med Hansa om dette og gi de litt tid til å sette seg inn i det arbeidet vi har gjort.

Administrerende direktør i Hansa Borg, Lars A. Midtgaard, bekrefter at de kommer til å se på forskjellige muligheter for å sikre tilstrekkelig kapasitet, både på kort og lang sikt.
- Hvordan dette skal ivaretas vet vi ikke i dag. Kortene skal legges på nytt og vi er åpne for forskjellige modeller, men det som uansett er sikkert er at hoveddriften blir værende i Grimstad. Noe vi har tatt en prat med ordføreren om. Han er fornøyd med at byen får beholde det han beskriver som en av deres sterkeste varemerker.
- Vi har kjøpt aksjemajoriteten i et bryggeri som vi har fulgt i flere år. Der vi har sett vekstpotensialet og nå får vi være med å utvikle dette videre. Om dette blir ved å stille kapital til disposisjon, eller på andre måter, må vi komme til enighet med de andre aksjonærene om, men vi legger ikke skjul på at vi har kjøpt for vekst.

Når vil selve overtagelsen skje?
- Nå skal dette først godkjennes av Konkurransetilsynet. Dette tar normalt 15 arbeidsdager. Deretter skal generalforsamlingen godkjenne selve kjøpet og vi kan overta.

Mr. Nøgne Ø himself, Kjetil Jikiun er, som de to andre, svært fornøyd med avtalen.
- Nøgne Ø har vært ledende på håndbrygget øl siden før dette ble en bølge her i landet, og nå har vi tenkt å surfe videre på denne bølgen. Det å si at «nå er vi store nok» har aldri vært i våre tanker.

Hva betyr dette for din rolle i bryggeriet?
- Først og fremst vil jeg få mer tid til det jeg virkelig brenner for. Å utvikle og brygge godt øl og sikre kvaliteten på dette. Jeg vil få færre administrative oppgaver innen salg, markedsføring og lagerhold.

Vi tok oss også tid til en prat med Tom Young, om hans tanker om samarbeidet på markedssiden.
- Det vil selvsagt gjøre en del ting enklere for oss å være knyttet til et nettverk  som har representanter over det meste av landet, men hvordan selve samarbeidet skal utformes må vi bli enige om når overtagelsen har skjedd.
- Personlig er jeg opptatt av at de som har kontakt med våre kundener skal kunne en del om produktene og bedriftene de representerer. En god øl-fremmer er i stand til å fortelle kunden om hvordan ølet skal oppbevares, serveres, hva som skiller den fra andre øl og litt om ølstilens historie.
- En av utfordringene vi sliter med daglig, i tillegg til sprengt produksjonskapasitet, er lagerkapasiteten. Det er tungvint å kjøre varer frem og tilbake mellom bryggeriet og leid lager på Rykene. Dette håper jeg vi klarer å gjøre noe med.

Vi i Ølportalen ser frem til å følge både Hansa Borg og Nøgne Ø fremover, høre om deres felles planer og om det kommer til å bli store forandringer lengre inn i fremtiden. Vi venter i spenning og er klare til å dekke dette, og alt annet som rører seg i det norske øllandskapet.

Bildet i headingen viser, F.v.: Sjefsbrygger ved Nøgne Ø, Kjetil Jikiun, administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, Lars A. Midtgaard og daglig leder Nøgne Ø, Tore Nybø. Foto: Nøgne Ø/Hansa Borg Bryggerier AS.

The post Hva nå Hansa Borg og Nøgne Ø? appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø opp 40% og treffer millionen

$
0
0

Daglig leder Tore Nybø er svært fornøyd med dette og gir oss prognoser på at de vil klare å holde produksjonen på et nivå som gir tilsvarende økning for hele 2013. Samtidig passerer de en 1 million liter brygget på Nøgne Ø i 2013. I fjor ble det brygget ca 900.000 liter, så bryggerne har hatt nok å gjøre det siste året.

Ølet som blir brygget er en gammel kjenning, en engelsk Bitter på 4,5% ABV. Nøgne Ø Bitter er en lys sesong øl med humlearoma av East Kent Goldings. Dette var faktisk ett av de første øl som ble brygget Nøgne Ø, og ble første gang brygget 15. mai. 2003.

Vi gratulerer!

 

The post Nøgne Ø opp 40% og treffer millionen appeared first on Ølportalen.

Mer Håndbrygget på Tax Free

$
0
0

Utvalget av håndbrygget øl på Duty Free butikker drevet av Heinemann er nå oppdatert med følgende produkter fra Haandbryggeriet: Hesjeøl, Fyr & Flamme, Norwegian Wood, Ardenne Blonde og for juleølsesongen Nissefar og Bestefar. Fra før har de Nøgne Ø: Porter, Imperial Stout og IPA og for tiden Special Holiday Ale. Assortment Manager Martin Arentz  forteller at de jobber med å utvide utvalget ytterligere, men holder samtidig kortene tett til brystet når det gjelder hvilke øl eller bryggerier det er snakk om.

The post Mer Håndbrygget på Tax Free appeared first on Ølportalen.

Jan Halvor Fjeld til Nøgne Øs Hjemmebryggerdag!

$
0
0

Hjemmebryggerdagen hos Nøgne Ø 2014 avholdes lørdag 8. februar. De 60 billettene ble som vanlig revet vekk straks de var lagt ut. Arrangementet består av to deler, der den første er en dag er avsatt til brygging og hver deltager får med seg 20 liter vørter hjem. Denne kan de eksperimentere med slik de selv ønsker, enten de ønsker å bruke alternativ gjær, temperatur, tilsetninger eller annet. Kun fantasien setter grenser her. Deretter møtes deltagerne igjen 29. mars på bryggeriet for å smake på hverandres øl og for trivelig samvær.

Årets utvalgte øl er Phyton Pilsner. I originalversjon er denne brygget med champagnegjær og har en ABV på 9%. Hva resultatet blir når kreative hjemmebryggere har gjort sitt gjenstår å se.

En viktig del av dag en er foredrag om øl og brygging. Denne gangen er Nøgen Ø svært fornøyd med å ha fått Jan Halvord Fjeld som en av foredragsholderne. Dette mannen bak NM-vinneren fra 2010, som senere ble brygget hos Nøgne Ø og fikk navnet Two Captains. Den andre foredragsholderen blir brygger hos Nøgne Ø Rune Karlsen, som vil gi hjemmebryggerne en innsikt i dagliglivet på Nøgne Ø.

Jan Halvor forteller til Ølportalen at han aldri har vært på Hjemmebryggerdagene, men er stolt over å bli spurt om å holde foredraget. Tema kommer til å være utvikling av Two Captains og bryggingen av denne hos Nøgne og arbeidet med å starte nytt bryggeri i Telemark. Han legger til at han håper på god kommunikasjon med bryggepublikummet.

 

The post Jan Halvor Fjeld til Nøgne Øs Hjemmebryggerdag! appeared first on Ølportalen.

Ukens anbefalte øl: Nøgne Ø Kriek of Telemark

$
0
0

Da er jula godt i gang og vi i Ølportalen har fått mange reaksjoner på den forrige «Ukens Anbefalte». Jeg vil si tusen takk for engasjementet til våre lesere, men jeg vil anmode alle til en saklig debatt uten personsjikane. Vi tar kritikken til oss og skal på nyåret forbedre denne spalten, slik at man kan få godt begrunnede anbefalinger med tips til hvor den skal brukes. Ukens anbefalte er en av nykommerene denne høsten – Kriek of Telemark fra Nøgne Ø.

Kriek betyr kirsebær, men i ølverden forbinner man ordet med en surøltype fra Belgia som er smakstilsatt med kirsebær. For å lage denne ølen måtte Nøgne Ø ha sure kirsebær, for de ønsket ikke villgjær i bryggeriet. De fikk nyss i at det det var noen sure kirsebær å oppdrive på Gvarv i Telemark, og da var det ingen tid å miste – man måtte til Gvarv å hente bær.

Ølet er rødlig, nærmest blodrødt, med et lyserosa lett skum. En nydelig surhet i smak og aroma, men jeg tror kanskje dette kan bli enda litt bedre balansert og syrlig med litt ekstra lagring. Dette er enten en koseøl, eller en øl du serverer til aperitiff før en bedre middag, eller kanskje du venter med den til du skal servere noen kortreiste oster til gode venner?

Skål!

Edit: Det har kommet meg for øret at offentliggjøringen av innovasjons-prisen ikke blir offentliggjort før en gang i januar.

The post Ukens anbefalte øl: Nøgne Ø Kriek of Telemark appeared first on Ølportalen.

Ølportalen oppsummerer ølåret 2013

$
0
0

Det har vært et begivensrikt år, som startet med at Ølportalen ble lansert 1.1.2013. Det var et stort øyeblikk for meg, og jeg kjenner jeg er stolt over den jobben vi har gjort med å formidle ølnyheter til vår lesere.

2013 har vært et år der vi nærmest har hatt en eksplosjon av nye bryggerier. I Bergen har 7 Fjell Bryggeri startet opp, med en av Norges mest profilerte hjemmebryggere som bryggerimester, Gahr Smith-Gahrsen.  I Trondheim har det det siste året gjort at byen har økt antall bryggerier med 200 prosent, Austmann Bryggeri og To Tårn Bryggeri, mens Bodø igjen endelig har et bryggeri i byen - Bådin. Det er ikke bare i de større byene man finner nye bryggerier, men også i fjellregionen. Der har vi fått Voss bryggeri, som for øvrig vant innovasjonsprisen under «Det Norske Måltid» som gikk på TV2 i høst, og Fjellbryggeriet. Utover disse har mange av de etablerte mikrobryggeriene i Norge økt sin produksjon. Ægir kan berette at de nesten har økt produksjonen med 100 prosent fra 2012 og både Lervig og Nøgne Ø har bikket 1 million liter øl i årsproduksjon.  Kinn har flyttet inn i større lokaler og både Lindesnes, Nøgne Ø og Haandbryggeriet ser på mulighetene til å finne større lokaler.

Når vi nå er inne på Nøgne Ø, så kan det vel sies at øl-Norges størte overraskelse kom nå i høst da det ble kjent at Hansa Borg Bryggerier kjøpte seg inn i Nøgne Ø. Vi hadde flere artikler på dette, og før det var offisielt skrev vi en kommentar om hva dette kunne medføre. Vi i Ølportalen er i utgangspunktet positive til dette, vi ser at Nøgne Ø får inn kompetanse på det de kan bli bedre på slik som HoReCa, administrasjon og HMS-system, men det aller viktigste er likevel det at Kjetil Jikiun endelig kan konsentrere seg 100 prosent på det han liker aller best – å brygge det ølet vi alle er så glade i.

Ellers har det vært mange ølfestivaler i høst.  Noen gode gamle travere og andre er nybegynnere som Bryggerifestival i Trondheim, og både Bergen Ølfestival og Ølfestivalen på Nærbø har begge økt i volum og kvalitet, samt at Haandbryggeriets festival hadde et veldig spennende program. Det er bare å glede seg til årets utgaver av festivalene.

Til slutt må jeg nevne at årets ølhund ble Kristn Devold og Ægir vant årets øl 2012 i januar 2013.

Jeg ser frem til 2014, med mye spennende på gang. Vi vet at NM-vinneren med Two Captains, Jan Halvor Fjell er i gang med planleggingen av Veholt bryggeri, og tidligere hjemmebrygger Robert Smith Hald har blitt ansatt av Waldermars Mikrobryggeri. Jeg gleder meg over fjoråret, og ser frem til å følge med i hva som skjer i 2014.

Da gjenstår det bare å ønske dere et riktig godt år, og oppfordre våre lesere til å spre det gode ølbudskap til noen som ikke har blitt frelst.

The post Ølportalen oppsummerer ølåret 2013 appeared first on Ølportalen.


Ukens anbefalte øl: Nøgne Ø #1000 og #1001

$
0
0

2013 var et historisk år for Nøgne Ø. De fikk blant annet nye eiere og passerte for første gang mer enn en million liter øl brygget i løpet av ett år. De fikk også utdelt Gaselleprisen – en pris som deles ut av Dagens Næringsliv til vekstbedrifter – for sjette året på rad og ble med det en multigasellebedrift. I juni brygget Nøgne Ø sin batch nummer 1000 siden bryggeriet ble startet for snart 12 år siden. I november kom brygget til Vinmonopolets hyller, der det ble lansert i en samleekse sammen med batch nummer 1001.

Nøgne Ø #1000 og #1001

Bryggeri: Nøgne Ø

Type: Overgjæret

ABV: 10,00 % (#1000), 10,01 % (#1001)

Varenummer: 812608

#1000 og #1001 er inspirert av tusen og en natt. Begge er brygget med krydder fra Midt-Østen. Selv om de deler en god del likheter, er dette også to klart forskjellige øl. Den mest opplagte forskjellen er selvfølgelig fargen. #1000 er lys som dagen, mens #1001 er mørk som natten.

I smaken kommer disse likhetene og forskjellene frem. #1000 har et søtlig preg i nesen, med blant annet toner av banan og honning. De søtlige tonene kommer også frem i smaken. Det gjør også krydderet. Her er det koriander, honning, ingefær og melon. Sammen med alkoholen kommer det også noe smak av appelsin. #1001 har et noe av den samme sødmen, og krydderet, men her er det et mye kraftigere innsalg av brent malt. I smaken er det kaffe, mørk sjokolade og lakris. Jeg fant også et hint av lær. Alkoholen gir en fin varme og er godt integrert også i denne.

Både #1000 og #1001 er kraftige øl; begge holder 10 prosent (eller 10,01 prosent for #1001, selvfølgelig). Det gir en solid fylde og også en kraftig og, kanskje spesielt for #1001, oljete munnfølelse. Selv om de er kraftige er begge godt balansert. De fungerer godt hver for seg, men det er også en god grunn til at de kommer sammen i en pakke. De utfyller hverandre og forteller en historie sammen. Samtidig som de deler mye er de også distinkte.

#1000 og #1001 er norsk ølhistorie på flaske. På den ene siden representerer de en viktig milepæl for det bryggeriet som har ledet an i den norske ølrevolusjonen. Samtidig markerer de starten på et nytt eventyr og enda dristigere mål. Nøgne Ø har hatt en spennende ferd siden starten, og 2014 blir forhåpentligvis et enda mer spennende år. Hva er vel da en bedre måte å starte helgen, enn et aldri så lite stykke norsk ølhistorie!

Skål!

The post Ukens anbefalte øl: Nøgne Ø #1000 og #1001 appeared first on Ølportalen.

«We Love Wheat»

$
0
0

Brygget hadde arbeidstittel «We Love Wheat». Dette blir også navnet når det kommer på markedet om noen uker. Og dette er et brygg som lever opp til sitt navn. Det inneholder faktisk ikke noe annet enn hvetemalt. Det dreier seg om pale wheat som grunnlag med passende mengder av munich wheat og carawheat. Noe som gjorde at lokalene luktet mer som et bakeri enn et bryggeri.

De av leserne som vet litt om oppskrifter skjønner at de nevnte variantene med byggmalt kan være et godt grunnlag for f.eks. en IPA og det er også her Kjetil, Mike og Charles Magne sikter med sin hvetemalt, eller for å være mer presis en hvete-IPA med en forholdsvis lett kropp og en solid humleprofil. Vørteren som klokket inn på 21% plato (1.087 oechsle), har blitt tilført godt med humle. Centennial, Cascade og Simcoe og vil i tillegg bli tørrhumlet med de nevnte humlene. Ferdig gjæret er den vantet å havne på en ABV mellom 8 og 8,5% og de 6 000 literne vil bli broderlig fordelt mellom Nøgne Ø og Lervig.

Etiketten har samme design som tidligere samarbeidsbrygg fra Lervig og av naturlige årsaker er ikke alle detaljer klare.

Lervig Nøgne Ø We Love Wheat

I en rask kommentar sier Mike følgende (vi har valgt å gjengi det på engelsk for at ingenting skal forsvinne i oversettelsen):

I think its great to do collaborations with other Norwegian brewers. It’s a great way to get new and exciting beers to the people who are eager to enjoy new products and get us brewers to work outside of our comfort zones, to try new things and learn from each other.

Og han legger til:

Kjetil is a class act and awesome brewer!

Kjetil ser godt fornøyd ut etter at vørteren er kommet på tanken og er klar for forvandlingen til øl.

The Class Act ser godt fornøyd ut etter at vørteren er kommet på tanken og er klar for forvandlingen til øl.

 

The post «We Love Wheat» appeared first on Ølportalen.

Festival i Fredrikstad

$
0
0

Fredag 31. januar og lørdag 1. februar blir det arrangert en liten ølfestival på Havnelageret i Fredrikstad. På fredag dukker Nøisom og Hansa Borg opp, og på lørdag kommer HaandBryggeriet, Nøgne Ø og CASK Norway. På lørdagen vil det bli øl-quiz med Christer Edvartsen og foredrag av både Nøgne Ø og HaandBryggeriet, og vi har blitt fortalt at det blir mye godt øl å smake på.

Fredag: 18-21
Lørdag: 15-21

Det vil ikke bli tatt inngangspenger, men solgt bonger som byttes inn i smaksprøver hos de forskjellige bryggeriene. Detaljert program finner du her.

The post Festival i Fredrikstad appeared first on Ølportalen.

RateBeers kåringer for 2013

$
0
0

RateBeer, verdens største og mest benyttede uavhengige database for øl, har igjen kåret årets beste øl, bryggerier og serveringsteder innenfor en rekke forskjellige klasser.  De gjeveste kåringene er vel uten tvil å komme på lista over verdens beste øl og årtes beste bryggerier.  Tar vi en kikk på lista over verdens beste øl ser vi at det er hele 82 amerikanske bryggerier på topp 100 lista (blant de resterende finner vi ett kanadisk, to engelske, fem danske og ti belgiske øl). Vi ser også at bryggeriene Russian River og Hill Farmstead kommer svært bra ut med hele syv øl hver på lista. Går vi videre til oversikten over årets beste bryggeri går den amerikanske andelen noe ned til rundt 70 prosent. Rimelig imponerende er det da faktisk å se at både Nøgne Ø og Haandbrggeriet har klart å få plass blant verdens 100 beste bryggerier.

Dersom vi ser på rangeringen innenfor de forskjellige ølklasene så registrerer vi blant annet at det kun er amerikanske bryggerier på de øverste 15 plassene for både IPA og Dobbel IPA. Desto hyggeligere for våre norske bryggerier så har flere av dem klart å markere seg i flere andre stiler. I klassen for Strong ale finner vi Lervig sin brewers reserve Barley Wine på 13. plass. I klassen for Imperial/Strong porter/Baltic Porter finner vi Nøgne Ø sitt samarbeids brygg med Terrapin – Imperial Rye Porter på 10. plass og Ægir Lyncburg Natt på 15. plass. Nøgne Ø gjør det også godt i klasen for Porter med en 8. plass. I samleklassen «tradisional ale» har Haandbryggeriet fått Bestefar på 10. plass og Norwegian Wood på 14. plass.

Listen over hva som er beste øl, bryggeri og nykommer fra de forskjellige landene kan også være interessant å få med seg. Nøgne Ø er årets beste norske bryggeri med Dark Horizon 4. edition som beste øl og Voss Bryggeri som årets nykommer. Litt artig å se at årets beste Danske øl er Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel og Australias beste øl er Bridge Road/Nøgne Ø Aurora Australis, begge disse har jo kraftig involvering fra norske bryggerier.

Det kan også være interessant å se på den regionale lista over de beste serveringstedene. Her finner vi Cardinal samt Henrik Øl og Vinstove som eneste representanter for de norske pubene og Håndverkerstuene som eneste norske ølrestaurant på lista. Når vi først er inne på de nordiske breddegrader så er det også verdt å merke seg Ølkonsortiet som en av årets beste danske ølbutikker. Ølportalen laget som kjent nylig en sak på dette stedet i forbindelse med at det nå legges ned. Den fulle oversikten over alle listene finner du hos RateBeer.

Som ved alle kåringer og lister danner de grunnlag for debatt og kritikk. Mye av kritikken går på at amerikanske øl og bryggerier får dominere samt at ekstreme øl med høy alkohol og fatlagring alltid troner øverst sammen med mer obskure og sjeldne øl man stort sett aldri finner utenom på festivaler og andre spesielle arrangementer. Det er vel en kjensgjerning at det ligger til RateBeers natur at alt som er ekstra mørkt, kraftig, veldig bittert eller surt slår høyt ut på karakterskalaen. Jo sjeldnere ølene er, jo flere skal dele flasken og større blir stemningen og forventingene. Her passer vel årets suksessbryggerier som Russian River og Hill Farmstead ganske greit inn i beskrivelsen.

Om det ikke akkurat er de mørkeste og kraftigste ølene vi snakker om akkurat her så er det i alle fall øl som man ikke finner så mange steder. Og skulle man komme over dem i Europa så er det ofte til overpris etter å ha gått gjennom diverse utradisjonelle ledd. Eller er det rett og slett slik at de mest kompromissløse bryggeriene som nesten ikke bryr seg om å selge ølene og i alle fall ikke brygger i store skala er de som lager det beste og mest spektakulære ølet? Og er det egentlig det mest spektakulære ølet som er det som rangeres høyest på RateBeer eller er det bare en myte? Vi stiller spørsmålene til Yngvar Ørebek som er RateBeer administrator for Norge og ber han samtidig forklare litt mer rundt kriteriene som legges til grunn for listene.

Yngvar Ørebek

Yngvar Ørebek

«Det viktigste å være klar over er at det er kun ratinger fra 2013 som er med på å danne grunnlaget for Ratebeers kåring av beste øl, bryggerier og steder. Det vil selvfølgelig også si at et øl som var regnet som top notch i 2005 ikke nødvendigvis er å finne i toppen lengre. Det vil selvfølgelig også medføre at man blir litt offer for hyping av øl, men det er nå en gang slik verden fungerer, og er også med på å drive utviklingen fremover. De som kritiserer det at hypede øl og bryggerier kan nå opp tenker neppe over at de aldri ville sittet med si ekstra kraftige barley wine eller sin geuze hvis ikke noen hadde gått foran og sagt dette var ekstremt godt. Det at Hill Farmstead gjør det så godt på listene er selvfølgelig med et innslag av hyping, men egne erfaringer tilsier at der lager man veldig mye bra, og Shaun som brygger der gjorde seg også bemerket når han var hos Nørrebro.

En annen viktig ting å huske på, spesielt som europeer, er at mange av de sjeldne ølene på lista slettes ikke er så sjeldne der de kommer fra. I Santa Rosa betaler du omtrent det samme for en Russian River Pliny the Elder som du betaler for en halvlitersboks med Aass Pils her hjemme. Men den kanskje viktigste faktoren er brukerbasens geografiske plassering. Vi er mange som har erfart at en amerikansk IPA ikke akkurat virker superfersk når vi får den servert her i Europa, og slik har selvfølgelig også amerikanerne det med mange europeiske øl. Og selvfølgelig er tilgjengeligheten dårligere for øl fra andre siden av Atlanterhavet. Når da brukerbasen har en sterk amerikansk overvekt er det enkelt å skjønne hvilken vei det må gå.

Det finnes selvfølgelig andre årsaker til at listene ser ut som de gjør. Europeiske bryggere holder seg i større grad til tradisjoner eller er lys lager-land. Tenk bare på England, Tyskland og Tsjekkia for tradisjoner, og Portugal, Hellas og Øst-Europa for lys lager. Mange av de mest interessante europeiske bryggeriene er for små til å ha noen særlig eksport å snakke om. Mennesket har lett for å la seg begeistre av stort, sterkt og kraftig, mens det subtile glir ubemerket forbi, og samtidig har man gjerne en iboende trang til å følge strømmen. Så ja,det er mange spektakulære øl på lista, men hvis du spør en hvilken som helst ølnørd om hvilke øl han ville hatt med, så er de aller, aller fleste spektakulær da også. Det bunner altså veldig mye i personlige preferanser. Må man lage spektakulære øl for å komme med? Tja, er ikke spektakulært et begrep som er avhengig av den som ser? En manns spektakulært er en annen manns udrikkelig eller forferdelig. Men sett fra et ølnørd-synspunkt så må man nok innrømme at det er mye spektakulært på listene, men jeg er nok også litt for blasert til at det er så mange av ølene som virkelig imponerer. Jeg lar meg for eksempel ikke lenger imponere av Rochefort 10, men det er like fullt en av mine favoritter, og scorer fremdeles høyt, mens Alesmith IPA er like imponerende god hver gang jeg drikker den (fersk).

Vi administratorer bruker veldig mye tid på å verifisere at datagrunnlaget er korrekt og sjekke at ikke vi ender opp med å kåre feil vinnere. Vi håper selvfølgelig at folk skal forstå at dette er en kåring basert på meningene til alle de som har brukt ratebeer til å vurdere noe i 2013, og at dette snittet av brukerne vanskelig kan være helt likt med hver enkelt brukers meninger. Helt håpløst synes jeg det blir når folk som ikke en gang bruker Ratebeer klager over hva som blir kåret. For det første har de ikke vært med på å stemme, og for det andre forventer de at verden skal være enige med dem og at alle skal ha like preferanser. Ingen kåringer vil noen gang kunne gjøre alle fornøyd eller enige, men Ratebeers kåring er ihvertfall den kåring av øl, bryggerier og ølsteder som har størst datagrunnlag i hele verden. Ølnørdene som klager skal ihvertfall være glad for at det stort sett er ølnørder og ølinteresserte mennesker som «stemmer». Hvis absolutt alle skulle stemme kunne vi nok forventet Bud Light eller noe liknende på topp.

Ratebeer Best er selvfølgelig også med på å skape blest om Ratebeer, det ser man hvert år både i media og i aktivitet på nettstedet, men mediaomtalen medfører også økt interesse for smaksrikt kvalitetsøl, og det skal man vel være nesten ubetinget glad for. Det er vel helst bare med tilfeller som Westvleteren det kan være litt negativt.»

The post RateBeers kåringer for 2013 appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø på Torp og Rygge

$
0
0

Vi har tidligere meldt om at håndbrygget øl er på plass i taxfreebutikkene på flyplassene i landets største byer. Nå kan vi glede dem som reiser utenlands via Torp eller Rygge med nyheten om at butikkene her om kort tid vil ha øl fra Nøgne Ø i utvalget. Som på de andre flyplassene er det [...]
Les resten her

The post Nøgne Ø på Torp og Rygge appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø har brygget «God Jul»

$
0
0

Nøgne Ø kan melde at de i år har startet med brygging av juleøl allerede i februar. Dette gjør de først og fremst fordi de har innsett at juleølet (spesielt God Jul) har godt av litt lagring før det lanseres. Januar og februar er i tillegg måneder der det en gangs skyld er litt ledig kapasitet på bryggeriet.

De øvrige juleøla, som Underlig Jul og Julesnadder, blir brygget senere i år da spesielt Underlig Jul bør lanseres med en tydelig krydderprofil. Og som vanlig har de gjort en liten twist med oppskriften på God Jul.

The post Nøgne Ø har brygget «God Jul» appeared first on Ølportalen.

Hjemmebryggerdag med bismak

$
0
0

I februar var det nok en gang tid for de populære og etter hvert tradisjonelle hjemmebryggerdagene hos Nøgne Ø. Som tidligere år ble det fulltegnet på et blunk og brygget som ble brygget dette året var Python Pilsner. Flott stemning og drøye 60 engasjerte hjemmebryggere drar hjem med sin rasjon øl for å gjære ut og tappe på egen hånd. Dette er nettopp noe poenget med dette arrangementet. Etter å ha fått være med en dag hos Nøgne Ø og deltatt i storskalabrygging skal hver og en se hva de kan få ut av ølet med sin personlig valgte gjær og eventuelle andre tilsetninger for så å møtes igjen for å sammenligne og smake på resultatet med hverandre. Bryggeriet stiller også med egne dommere som etter å ha smakt seg gjennom alle variantene kårer en verdig vinner.

Så langt alt vel, men så kommer vi til den nevnte bismaken. Det Norske Totalavholdsforbund avdeling Grimstad har fått nyss om dette arrangementet og viser sin bekymring i brev til ovenfor Grimstad kommune om hvorvidt kommunen tar sitt ansvar for at dette skjer i tråd med alkoholloven. Setter vi dette helt på spissen så må man betrakte det som at deltakerne nyter medbrakt alkohol i bryggeriets lokaler selv om ølet faktisk er brygget her. Bryggeriet ønsker selvfølgelig å følge gjeldende skjenkebestemmelser og må derfor finne en alternativ løsning. Dette blir altså å sette opp et telt på parkeringsplassen slik at deltakerne kan smake på hverandres øl i lukket selskap innen de entrer bryggeriet for bespisning og servering av kommersielt øl innenfor skjenkebevilgningens trygge rammer. For å sikre seg at ingen av gjestene skulle komme til å begå den tabben å bringe med seg et glass øl fra bryggeriet og ut til teltet eller vis versa blir det også leid inn eksternt vakthold. Tenke seg til hva som måtte kunne komme til å bli konsekvensen om en slik ting skulle forekomme.

Så kan man jo i ettertid undres litt over hva det er totalavholsforbundet ønsker å oppnå med en slik aksjon. Det er ikke ulovlig å brygge øl i Norge hverken i kommersiell sammenheng eller som hobby. Det er ikke realistisk å tro at deltakerne kommer til å helle ut alt ølet sitt dersom de ikke hadde fått anledning til å dele det med andre på bryggeriet. Men kanskje like urealistisk å tro at man skal kunne stoppe et fullt ut lovlig arrangement som for mange hjemmebryggere er årets høydepunkt. Dette arrangementet har etablert seg som årlig begivenhet og har en fin historikk hvor fyll og bråk har vært totalt fraværende, det er hovedsakelig snakk om voksne mennesker som har en hyggelig sammenkomst hvor de deler sin erfaring rundt en felles hobby.  Jeg leser også at de stiller spørsmålstegn til sitat: hvorvidt produktene inneholder den prosent alkohol loven bestemmer. Det er høyst uklart hva som menes med det siste. Alkoholloven inneholder ingen regler hvorvidt hjemmebrygg skal måtte være på et bestemt alkoholnivå.

Personlig har jeg alltid respektert at enkelte mennesker tar et personlig valg i tilknytning til sitt kosthold og alkoholinntak om det så måtte være av helsemessige grunner, religion, rent prinsipp eller annet.  Samtidig forventer jeg at de samme menneskene respekterer at dette ikke nødvendigvis må føles riktig for alle andre. En vegetarianer har ingen rett til å sabotere for andre mennesker som spiser kjøtt, like lite som noen kan påtvinge at alle dyr skal halal slaktes eller at andre mennesker skal avstå fra alkohol selv om man har en personlig overbevisning om at man tenker riktig. Så lenge man opererer innenfor lovens rammer så skal man respektere at mennesker har forskjellige holdninger og behov.

Det eneste praktiske konsekvens jeg kan se er at bryggeriet har blitt pålagt en del ekstrakostnader og ekstraarbeid samtidig som det blir synligjort nok en gang hvor merkelig vår 25 år gamle alkohollov kan utarte seg når reglene settes på spissen. Vi har jo tidligere sett andre tilfeller hvor en bartender ikke kan servere personen på den andre siden av disken, men må gå rundt hele disken etc. etc. Lista over eksempler er lang og i mange slike tilfeller er resultatet bare ekstraarbeid for de ansatte som kunne brukt denne tiden bedre, blant annet til å sjekke det ikke skjer noe som ikke skulle skjedd et annet sted i lokalet.

Forresten så har denne aksjonen resultert i en ting til. Jeg har mistet mye av respekten for en organisasjon som jeg trodde handlet om å fremme en livstilsholdning og ikke fremstå som sladrehanker med en mindre gjennomtenkt agenda.  Ikke sint, bare veldig skuffet. Ønsker i alle fall både Nøgne Ø og alle deltakerne et fint arrangement til lørdag og håper de holder varmen i teltet.

 

The post Hjemmebryggerdag med bismak appeared first on Ølportalen.


Gjør klar for bryggeribråk

$
0
0

Stedet er Håndverkerstuene i Oslo. Anledningen er Bryggeribråk. Ved de lune bordene i denne tradisjonsrike restauranten midt i Oslo sentrum skal slagene mellom bryggeriene stå. Totalt skal det serveres 42 øl til 21 retter over syv kamper. Åtte bryggerier, Austmann, Ass, Ringnes, Nøgne Ø, Lervig, Haandbryggeriet, Ægir og Kinn, skal konkurrere mot hverandre. For hver runde blir det servert en treretters middag. Hvert bryggeri setter hvert sitt øl til hver rett. Det bryggeriet som lager den beste kombinasjonen av mat og øl vil gå videre i konkurransen.

Fakta

Bryggeribråk arrangeres på Håndverkerstuene fra 28. april til 22. september. Åtte norske bryggeri skal delta.

For hver runde serveres det tre retter. Bryggeriene skal sette hvert sitt øl til hver rett. Bryggeriet som totalt sett får flest stemmer fra gjestene går videre til neste runde.

Det arrangeres innledningsvis fire kvartfinaler med følgende kampoppsett:

  • 28. april: Austmann Bryggeri mot Aass Bryggeri
  • 12. mai: Ringnes mot Nøgne Ø
  • 26. mai: Lervig Aktiebryggeri mot Haandbryggeriet
  • 9. juni: Ægir mot Kinn Bryggeri

Det er gjestene ved hvert enkelt arrangement som avgjør hvem som går videre og hvem som til slutt vinner bryggeribråket. For hvert arrangement vil det bli lagt ut 60 billetter for salg. Det første bryggeribråket går av stabelen mandag 28. april. Da møtes nykommeren Austmann Bryggeri det tradisjonsrike Drammensbryggeriet Aass. Deretter går det slag i slag frem til 9. juni når Ægir møter Kinn til kamp. Etter sommerferien arrangeres det to semifinaler før den store finalen arrangeres 22. september. Billettene til de to første arrangementene er tilgjengelig nå. Etter hvert som konkurransen skrider frem, vil det bli lagt ut nye billetter for salg.

Nye smaksopplevelser

Daglig leder i Håndverkerstuene, Hans Tryggvason, håper det blir et stort spenn blant gjestene som kommer. – Det er viktig at alle som interesserer seg for øl og mat kan delta på dette. Det er ikke ønskelig å fylle opp lokalene med bare øleksperter, men at også vanlige folk kan få en fantastisk opplevelse av mat og øl i kombinasjon, forteller Tyggvason. Han legger vekt på at det ikke er nødvendig med mye kunnskap om øl for å være i målgruppen for arrangementet.

– Bryggeribråk handler ikke om hvilket øl som er ditt favorittøl, men om koblingen mellom øl og mat. Vi ønsker at flere skal få lære om øl og mat i kombinasjon, og at det ikke bare er med vin spennende kombinasjoner kan lages, forteller Tryggvason entusiastisk. – Bryggeribråk skal være et lenkende miljø hvor folk skal få muligheten til å oppleve noe nytt og oppdage nye smaksopplevelser.

Bryggeriene er klare

Tryggvason forteller at bryggeriene har vært veldig positive til arrangementet og villig stiller opp til kamp. Bryggeriene vil stille med representanter på alle arrangementene for å fortelle om sine øl og hvorfor de har valgt dem ut til de enkelte rettene.

– Det er spennende å få vite mer om hvordan folk tenker når det gjelder å kombinere mat og øl. Det finnes mange ulike teknikker man kan bruke, og med åtte forskjellige bryggeri, så håper jeg vi får se mange måter å tenke øl og mat på, sier Tryggvason. Han håper spennvidden blant bryggeriene, med både mindre nyetablerte bryggerier og store tradisjonsrike bryggerier, vil bidra til en større variasjon.

Vinneren av Bryggeribråk 2014 vil få et spesialbrygget øl brygget til ære for seg av det tapende bryggeriet. Tryggvason tror dette kan bli et spennende brygg, uansett hvilket bryggeri som skulle gå av med seieren. – Ølet skal være i ånden og stilen til det seirende bryggeri. Det skal være et tribute-øl til ære for vinneren, forteller Tryggvason.

The post Gjør klar for bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Finalistene til kåringen Årets Øl er klare

$
0
0

Hvert bryggeri har hatt anledning til å melde på inntil tre øl i hver av de seks kategoriene (totalt 18 merker). Bryggeriene har selv valgt hvilke merker de vil delta med i kåringen. Publikum har stemt frem sine favoritter gjennom en nettbasert publikumsnominering som nå er avsluttet. 18 finalister fra 7 ulike bryggerier kjemper nå om den gjeve tittelen Årets Øl 2013. De 18 finalistene fordeler seg på seks ulike kategorier og nytt av året er at populære India Pale Ale (IPA) har fått sin egen klasse. Det skal kåres vinnere i alle klassene, men bare et øl stikker av med tittelen Årets Øl 2013.

Årets lys lager/pils 2013

  • Lervig Pilsner (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
  • Mai Helles Bock (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
  • Nøgne Ø India Pale Lager (7,5 %) (Nøgne Ø)

Årets hveteøl/blond/wit 2013

  • Slåtteøl (6,0 %) (Kinn Bryggeri)
  • Ævenue Collaboration Saison (6,0 %) (Ægir Bryggeri)
  • Nøgne Ø Saison (6,5 %) (Nøgne Ø)

Årets IPA 2013

  • Ægir IPA (6,5 %) (Ægir Bryggeri)
  • Kinn Vestkyst (7,0 %) (Kinn Bryggeri)
  • Nøgne Ø India Pale Ale (7,5 %) (Nøgne Ø)

Årets mørk lager/bayer/bokkøl 2013

  • Aass Bayer (4,7 %) (Aass Bryggeri)
  • Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
  • Ringnes Superior Polaris (10,5 %) (Ringnes)

Årets Ale 2013

  • Lervig Lucky Jack (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)
  • Rallar Amber Ale (4,7 %) (Ægir Bryggeri)
  • Nøgne Ø #100 (10 %) (Nøgne Ø)

Årets Porter/stout 2013

  • Blåbærstout (6,0 %) (Austmann Bryggeri)
  • Nøgne Ø Porter (7,0 %) (Nøgne Ø)
  • Nøgne Ø Imperial Stout (9,0 %) (Nøgne Ø)

Slik kåres årets øl

Jury fra venstre: Bjarte Lie, Jan Petter Arnesen, Hylje Mortensen, Inga Greve, Marie Larson.

Jury fra venstre:
Bjarte Lie, Jan Petter Arnesen, Hylje Mortensen, Inga Greve, Marie Larson.

Årets 18 finalister vurderes i disse dager faglig av en jury organisert av Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen som står bak prisutdelingen. Felles for juryens medlemmer er at de alle har smaksfaglig bakgrunn og jobber med øl, uten tilknytning til bryggeriene. I juryen sitter:

  • Marie Larson, ass. daglig leder Håndverkerstuene
  • Inga Greve, utdannet ølkelner og pubvert
  • Jan Petter Arnesen, øldommer i Norbrygg
  • Hylje Mortensen, ølhund i Norøl og øldommer i Norbrygg
  • Bjarte Lie, ølbrygger og gründer av Ølakademiet

Det er tredje år på rad at Årets Øl kåres. Årets øl 2011 ble vunnet av Borg Bokkøl fra Hansa-Borg Bryggerier og den gjeve prisen for 2012 gikk til Ægir Bryggeri med sin India Pale Ale. Salget av disse øltypene er blitt mangedoblet i tiden etterpå. Første del av kåringen Årets Øl 2013 var igjennom TV-programmet Det Norske Måltid som ble sendt på TV2 før nyttår. Her ble Årets Øl-Innovasjon 2013 utdelt til Voss Bryggeri for sin nyskapende «Vossa Pale Ale». I 2012 vant «Sur Megge» fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen Årets Øl 2013 deles ut den 25. april kl. 1700 på Soria Moria i Oslo (Ølfestivalen BEER14).

 

Dette er en pressemelding

The post Finalistene til kåringen Årets Øl er klare appeared first on Ølportalen.

«Å brygge hos CB er et alternativ, ingen nødvendighet»

$
0
0

Hvor tungvint jobber dere egentlig i dag?

Veldig, men vi har fremdeles kapasitet til å dekke årets etterspørsel – og sannsynligvis neste års etterspørsel – på dagens bryggeri. Vi legger imidlertid ikke skjul på at det er krevende å produsere nok øl i nåværende lokaler.

Det er mange faktorer som gjør det utfordrende å dekke dagens etterspørsel der bryggeriet befinner seg i dag. I tillegg til å lete etter ny lokasjon, utredes det derfor mulige løsninger for å produsere og lagre øl.

Er det aktuelt å flytte produksjonen av enkelte poløl også, som f.eks. Pale Ale og India Pale Ale?

Nei, det har ikke blitt diskutert. Vi vurderer enkelte av butikkølene, men som jeg har prøvd å si til NRK Sørlandet og Agderposten, så er ingen ting avklart, og vi har kapasitet til å dekke etterspørselen fra bryggeriet på Rykene ihvertfall ut året. Å brygge hos CB er et alternativ, ingen nødvendighet. 

Er det fremgang i arbeidet med å skaffe nye bedre egnede lokaler?

Ja, det har krystallisert seg ned til 5-6 alternativer. Både nybygg og eksisterende lokaler. Avklares før sommeren.

Har Hansa Borg i dag annen produksjon i CBs lokaler?

Ja, de produserer bla Hansa IPA

Har det blitt andre konkrete resultater av det nye eierskapet?

Det ser ut til at vi får god hjelp på salgssiden. Hansa Borgs selgere har allerede Nøgne Ø i sitt sortiment, og salget er etter sigende godt!

Er det konkrete planer om annen form for samarbeid?

Ikke annet enn det som har vært nevnt: Distribusjon, salg og lager. Men vi samarbeider selvfølgelig også på den administrative siden, og vi i Nøgne Ø har mye å lære der! Med en sterk vekst i salget kommer nødvendigvis strukturell organisering i annen rekke.

Noe annet du ønsker å dele med oss

Jeg trives fortsatt! Har det travelt og morsomt. Det å komme inn på et bryggeri kl. 08.00 om morgenen og kjenne duften av humle og malt kan ikke beskrives i ord! Fantastiske kollegaer, fantastiske produkter, spennende fremtidsutsikter, nye medarbeidere på gang i alle ledd og spennende fremtidsutsikter. Nevnte jeg spennende fremtidsutsikter?

Vi er forøvrig også meget fornøyd med å ha 6 av 18 øl i finalerunden i Årets Øl og vi gleder oss til festivalsesongen, som for alvor starter nå. Barcelona i palmehelgen og Beer 14 etter påske. Deretter går det slag i slag!

The post «Å brygge hos CB er et alternativ, ingen nødvendighet» appeared first on Ølportalen.

4 Nye fra Nøgne Ø

$
0
0

Cassis Trippel

Dette skulle egentlig bli en Tiger Trippel, men når en stresset brygger tilsatte feil gjær ble dette noe helt annet. Ettersom den tilsatte gjæren var belgisk, slik originalen også er, valgte bryggeriet å ta ølet enda et steg bort fra originalen. De tilsatte råsaft av solbær og gav det en ny gjæringsrunde. Denne blir tilgjengelig på utvalgte utesteder og Vinmonopol. ABV: 9,5%, IBU: 30

Asian Pale Ale

En ny butikkøl fra Nøgne Ø. Den er tilsatt sitrongress, appelsinskall og Citrus Bergamina. Humlingen er gjort med Nelson Sauvin, Pacifica og Cascade. Denne blir tilgjengelig i dagligvareforretninger med fornuftig ølutvalg i løpet av våren og sommeren. ABV: 4,5% IBU: 10

Grødziskie

Et samarbeidsbrygg som Nøgne Ø har gjort hos Emelisse i Nederland. Grødziskie er en gammel polsk ølstil med blant annet røykmalt. Ølet blir beskrevet som lyst og lett med et markert smaksbilde. Ettersom dette er brygget hos Emelisse vil det bli sendt ut begrensede mengder av denne i Norge. Det meste vil bli distribuert på Sørlandet og Oslo og vi vet at Matkroken Natland og Stokka har sikret seg en solid andel av det som kom til Norge. ABV: 4,5%

Black Rain

Den selvmotsigende stilen Black India Pale Ale er in for tiden og når bryggerne treffer får en en kombinasjon av det beste fra Stout og IPA. Denne varianten er brygget hos Naparbier, i Spania, sammen med Nøgne Ø. Noe som også her gjør at det blir lite øl til det norske markedet. Dermed blir den i hovedsak distribuert på sørlandet og i Oslo. ABV: 7,5%

The post 4 Nye fra Nøgne Ø appeared first on Ølportalen.

Årets Øl 2013: Nøgne Ø Porter

$
0
0

Nøgne Ø Porter vant i konkurranse med 123 andre øl fra 20 norske bryggerier. Kåringen skjedde ved åpen avstemning via nett, der det ble kåret 18 finalister. Disse ble så vurdert av en fagjury før Nøgne Ø Porter stod igjen som viner.

Årets jury bestod av:

Marie Larson, ass. daglig leder Håndverkerstuene
Inga Greve, utdannet ølkelner og pubvert
Jan Petter Arnesen, øldommer i Norbrygg
Hylje Mortensen, ølhund i Norøl og øldommer i Norbrygg
Bjarte Lie, ølbrygger og gründer av Ølakademiet

Juryen beskerv Nøgne Ø Porter på denne måten:

«Årets Øl 2013 har sødmefylte toner fra rosiner, knekk og sjokolade. Ølet har i aromabildet et røstet malt- og kaffeaktig preg. Fargen er mørk sjokoladebrun og skummet henger godt i glasset. Smaksbildet bærer preg av god munnfølelse med sødme, frukt, sjokolade, lakris, kaffe, røyk og noe bitterhet i avslutningen. Årets Øl fremstår særdeles godt balansert med gode toner i både lukt og smak.»

Nøgne Ø Porter har, siden den kom på Vinmonopolet i 2003, vært en av bryggeriets faste travere og kom i fjor på 36. plass på listen over Vinmonopolets mest solgte øl. Noe som gjør den til bryggeriets 4. mest solgte helårsøl, etter India Pale Ale, Two Captains og Pale Ale.

De 18 finalistene er fordelt på seks kategorier. Nøgne Ø Porter er vinner i kategorien Porter/Stout. Resten av vinnerne er som følger:

Årets lys lager/pils 2013 – Mai Helles Bock (6,5 %) (Ægir Bryggeri)

«Ølet dufter sitrus og maltkaramell. Fargen er fin gyllen og skummet henger godt i glasset. Årets vinner fremstår godt balansert med avrundet maltsmak og lett humlebitterhet.»

Årets hveteøl/blond/wit 2013 – Nøgne Ø Saison (6,5 %) (Nøgne Ø)

«Ølet dufter lett av banan, sitrus og urter. Fargen er strågul og ølet har fint skumpreg. Årets vinner er en frisk og lettdrikkelig øl med godt humlepreg. Ølet har også toner av nyslått gress, karamell, frukt, banan og vanilje i smaken.

Årets IPA 2013 – Kinn Vestkyst (7,0 %) (Kinn Bryggeri)

«Ølet har kraftig humlearoma med et tropisk preg. Fargen er gyllen mørk og skummet fremstår tett og henger godt i glasset. Årets IPA er et velbalansert øl i smaksbildet med fin sødme og god humlebitterhet.»

Årets mørk lager/bayer/bokkøl 2013 – Lervig 10 års jubileumsøl (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)

«Ølet har et komplekst aromabilde med appelsin, nellik, røstet malt og pepper i duften. Fargen er gyllen gul og skummet henger godt i glasset. Karamell, appelsin og sitrus med godt humlepreg bærer smaken. Årets vinner er et friskt innslag som dufter og smaker godt.»

Årets Ale 2013 – Nøgne Ø #100 (10 %) (Nøgne Ø)

«Ølet dufter frukt og har et blomsteraktig preg i aromabildet. Fargen er mørk. Skummet er tett og henger godt i glasset. Smaksbildet er komplekst med ristet gresskarkjerner, malt og brød. Ølet har også toner av kaffebønner, sjokolade og kakao i smaken. Årets ale fremstår tørr og med god bitterhet i avslutningen.»

Den våkne leser har nå fått med seg at Nøgne Ø stakk av med hele fire av de syv prisene.

The post Årets Øl 2013: Nøgne Ø Porter appeared first on Ølportalen.

Viewing all 149 articles
Browse latest View live