Det har lenge svirret et rykte blant ølnerder, om at Kjetil Jikiun har vært interessert i å trekke seg litt tilbake fra driften i Nøgne Ø. Den siste uken har dette fått følge, av et rykte om at Hansa Borg Bryggerier er i ferd med å kjøpe seg opp til aksjemajoriteten i Nøgne Ø. Gjennom de involvertes uttalelser, og mangel på benektelser, til E24 og Fedrelandsvennen, har vi nå fått en bekreftelse på at det i alle fall er noe på gang i Grimstad. Ingenting er solgt når dette skrives, men mens saken går sin gang og hverken jeg eller du ,som leser dette, kan gjøre stort med den, tar jeg meg tid til å dele et par betraktinger over disse ryktene med deg.
De største pessimistene mener at dette er slutten for godt øl fra Grimstad, at produksjonen vil bli flyttet til Bergen, Kristiansand og Sarpsborg, og at kvaliteten vil bli forringet. Jeg tror dette er et godt stykke fra sannheten. En kjøper ikke en bedrift, med så jevn vekst at de har vært Gasellebedrift i Dagens Næringsliv 7 år på rad, for å rasere den. En kjøper ikke en bedrift, som er landets best etablerte merkevare på sitt område, for å omarbeide produktene totalt. En kjøper ikke en bedrift, som har en solid eksportandel, for å legge ned eksporten og konsentrer seg om det en selv allerde driver med. En kjøper seg ikke inn i det hurtigest voksende segmentet i bransjen for å gjøre det om til det en allerede kan, som i tillegg har en jevnt nedadgående kurve. For å sitere Garrett Olivers kommentar om AB InBev sitt oppkjøp av Goose Island, fritt etter hukommelsen: De kjøper fordi dette er noe de ikke kan.
Samtidig er det «blårussen» som styrer i Hansa Borg som i alle store selskaper. At disse da vil kreve en minimumsavkastning på investeringen er mer sikkert enn det meste jeg skriver her. Med de tallene Nøgne Ø har levert de siste årene bør dette være godt gjennomførbart, også med en driftsmodell som tilsvarer den de har i dag. Når jeg skriver tilsvarer tenker jeg på muligheten for å flytte noe av produksjonen. Gjerne de etablerte øltypene, som produseres jevnt, til et av de andre anleggene. I så tilfelle neppe Bergen, der det hevdes at det ikke er nevneverdig ledig kapasitet. Utfordringen med dette er at Hansa Borg sine anlegg ikke er bygget for produksjon av overgjæret øl. På den annen side blir jeg ikke sjokkert om nye eiere, hvem dette nå skulle bli, spytter inn penger, og får fart på byggingen av nye produksjonslokaler, på tomten Nøgne Ø allerede har på hånd på Østerhus. Noe som vil kunne gi et bryggeri strømlinjeformet for å lage mer det gode ølet, som Nøgne Ø i dag ikke klarer å produsere nok av.
Enkelte av kommentarene går også på at dette er en «sell out». For meg sier slikt mer om kommentarens avsender enn om det som skjer. Vi snakker om folk som har bygget opp et selskap fra bunnen, eller kjøpt seg inn da selskapet sårt trengte penger. Folk som har gjort svært usikre investeringer. Folk som har pløyd vei for andre bryggerier, i alt fra å åpne forbrukernes øyne til å gi ligningsmyndighetenes forståelse av hvor mye malt og humle som går med til å lage håndbrygget øl. Folk som har jobbet natt og dag, og i minst et tilfelle slitt seg helt ut på dette. I mine øyne er det deres fordømte rett å «cashe ut» om de føler for det.
Jeg har med andre ord tro på at Nøgne Ø fortsatt vil eksistere og selge sitt øl, ufiltrert på halvliter glassflasker, også etter et eventuelt oppkjøp. Samtidig vil jeg hevde, med den lille tyngde jeg har, at Nøgne Ø ikke lenger er et mikrobryggeri, dersom det har de økonomiske musklene og distribusjonsnettet til nasjonens nest største bryggerikonsern i ryggen.
Når det gjelder distribusjon kan et oppkjøp også gi ringvirkninger til andre bryggerier. Vil Hansa Borg være interesserte i å fortsette distribusjonssamarbeidet med Ægir, dersom de eier brorparten av Nøgne Ø? Vil de fortsatt være interesserte i å distribuere BrewDog? Vil de satse på å bli størst på «håndbrygget» øl eller vil de spisse distribusjonen, for å først og fremst få ut sine egne produkter? Det neste spørsmålet blir da hva Ringnes, som i dag har et stort hull i sitt tilbud på dette området, vil gjøre som mottrekk. Vil de nøye seg med de 3-4 ølene de har fra Brooklyn eller vil de se seg om etter nye samarbeidspartnere?
Det eneste som er sikkert er at det skjer mye på ølfronten her på berget for tiden, og at det kan bli spennende tider for oss som er litt over snittet interessert i øl.
The post Kommentarer til et rykte appeared first on Ølportalen.