Quantcast
Channel: Nøgne Ø –Ølportalen
Viewing all 149 articles
Browse latest View live

Ølbryggerens Middag, Hjemme Hos Wenche (Arendal)

$
0
0

Dette er ikke så intimt og trangt som det kan høres ut for den uinnvidde. Hjemme Hos Wenche er en restaurant på Hisøy i Arendal Kommune, drevet av Wenche Bakke. Filosofien bak stedet er «Å levere mat og opplevelser med hjertet» og hva kan da være mer naturlig enn å invitere Kjetil Jikiun til å matche øl og mat sammen med stedets kokker? Dette er gjort, og nå har du mulighet til å smake på kombinasjonene og høre Kjetil fortelle om ølet.

Ølbryggerens Middag med Kjegil Jikiun arranges fredag 13. mars, klokken 19:00

Menyen blir som følger

Forrett:
Fjøl med flatbrød, surdeigsbrød, godt lagede oster og litt annet godt.
Saison

Hovedretter:
Klippfisk i flere varianter strø/espuma med potet/grillet/skum.
En deilig smørsaus med taskekrabbe.
Flotte vintergrøsnsaker i sitt rette element på tallerkenen.
Vic Secret IPA
Trippel Tiger

Okse på to måter
Oksekjake kokt i øl og alt det gode i lang tid.
Smakfull saus, fantasifull potet og gode grønnsaker
#100
Imperial Stout

Ost:
En deilig kreasjon med kraftkar og andre gode smaker som passer perfekt til øl.
Imperial Brown Ale

Dessert:
Noe deilig med øl og mørke bær
Havrestout eller Porter – dette jobber Kjetil og kokkene med….
Kaffe

Pris pro pers: kr 1 195,-
Påmelding: lise@hjemmehoswenche.no

The post Ølbryggerens Middag, Hjemme Hos Wenche (Arendal) appeared first on Ølportalen.


Kjetil Jikiun slutter i Nøgne Ø

$
0
0

Vi fikk et tips for noen uker siden. Et tips vi var litt skeptiske til om var sant. Et par telefoner bekreftet imidlertid at dette var noe i tipset, men etter sterke oppfordinger om å ikke offentliggjøre dette lot vi det ligge. Nå vet vi at andre medier er på saken og velger derfor å dele med våre lesere at Kjetil Jikiun har sagt opp sin 50% stilling i Nøgne Ø. Hans siste arbeidsdag for bryggeriet blir 31/7.

Daglig leder i Nøgne Ø, Tore Nybø bekrefter dette og forteller videre: “Vi har jobbet sammen i mange år og jeg beklager at Kjetil nå slutter. Han har vært den kreative drivkraften og vil bli savnet. Han har vært en solid aktør og vil alltid være tett assosiert med Nøgne Ø. Med det vi har av samlede kreative krefter vil forhåpentligvis komme opp mot det han tilførte”

Vi i Ølportalen vil gjerne legge til at Kjetil Jikiun er uløselig knyttet til all brygging av håndverksøl her i landet. Han kan betraktes som far til den ølrevolusjonen som fortsatt ruller over landet.

Kjetil har kjøpte seg vingård på Kreta og med det er på sett og vis ringen sluttet. Det var nemlig vin som vekket hans interesse for smakssammensetningene i drikke, og som fikk ham til å starte Nøgne Ø. Samtidig blir vi ikke spesielt overrasket om Kjetil dukker opp som gjestebrygger diverse steder. Vi ønsker ham lykke til videre, uansett hvilket kreativt prosjekt han måtte sette i gang.

 

 

 

The post Kjetil Jikiun slutter i Nøgne Ø appeared first on Ølportalen.

Sprudlende sake fra Nøgne Ø lansert

$
0
0

Det var folksomt på Izakaya ved St. Olavs plass i Oslo da Nøgne Ø lanserte sin siste sake; Sparling Sake onsdag ettermiddag. Markedsansvarlig Tom Young var fornøyd med oppmøtet til sakelanseringen. Mellom 70 og 80 personer var innom mens Ølportalen var tilstede, og det kom stadig nye til.

Sammen med sakebrygger Brock Bennet og Shochu Sommeliere Kaori Ishii, serverte Young Sparkling Sake fra fat til de mange fremmøtte. De tok seg også tid til å fortelle om saken og Nøgne Øs satsing på sake. Sparkling Sake er brygget etter den eldgamle Yamahai-metoden med 100 prosent Ginpu-ris fra Hokkaido i Japan. Saken er spontangjæret, og som navnet tilsier er det en musserende sake. Den går inn i rekken som det fjerde sakebrygget fra Nøgne Ø, hvor de øvrige sakene fra Grimstad er Junmai, Junmai Ginjo og Yamahi Motoshibori.

Sparkling Sake vil bli å finne på flere restauranter og barer rundt forbi i Norge. Young håper på en større distribusjon av saken enn det som har vært tilfellet til nå. – Vi håper å få spredd Sparkling Sake mer og at flere vil ta den inn. Vi har blant annet tappet Sparkling Sake på keg slik at folk skal kunne kjøpe et glass for å prøve i stedet for å kjøpe en hel flaske, forteller Young til Ølportalen, vel vitende om at sake er noe mindre kjent i Norge enn IPA og stout. For de som vil ha en flaske eller to klar i kjøleskapet, vil det bli gode muligheter for det. Sparkling Sake vil komme i bestillingsutvalget til Vinmonopolet i maislippet.

De som skulle frykte for at Nøgne Ø har glemt ølbryggingen med sin sakesatsing, trenger ikke å frykte. Det vil komme flere nyheter fra Grimstad-bryggeriet i de kommende månedene, og det vil da være øl som vil stå i fokus. Bryggeriet jobber blant annet videre med sin fatserie, og neste lansering ligger an til å bli Saison Resérve. Dette er en rødvisfatlagret versjon av den kjente saisonen fra Nøgne Ø.

The post Sprudlende sake fra Nøgne Ø lansert appeared first on Ølportalen.

Smak av sommer i maislippet

$
0
0

I morgen, fredag 8. mai, er det klart for vårens andre nyhetsslipp på Vinmonopolet. Maislippet består av enda flere nyheter enn slippet i mars. Over 90 øl blir tilgjengelig i bestillingsutvalget, mens det kommer fem nye øl inn i basisutvalget og seks nye øl i partiutvalget. 12 land er representert i månedens slipp. Tre av ølene er riktignok forsinkede øl fra marsslippet, blant annet samarbeidsbrygget mellom 7 Fjell og Garage Project Feijoa Mountain. Det er likevel et imponerende stort slipp denne gangen.

Slippet har stor oppmerksomhet rettet mot sommerlige øl. Dette betyr ikke at det er overvekt av lyse pilsnere – selv om det også slippes noen av den sorten – men det er en rekke belgiske og belgisk-inspirerte øl som nå slippes. Det er også flere «sommerøl» i slippet. Blant annet finner vi amerikanske Sierra Nevada med Summerfest og seiersherrene fra årets første Bryggeribråk, Gotlands Bryggeri, med Sleepy Bulldog Summer Pale Ale.

Partiutvalget består denne gangen utelukkende av øl fra norske bryggerier, og det er sommerøl som dominerer. Både Austmann, Klostergården og Grünerløkka Brygghus kommer inn i partiutvalget med en saison. Dette er en belgisk ølstil som er laget spesielt for sommerhalvåret. I tillegg lanseres Kinns Sommarøl og Akershus-bryggeriet ODEs Sommer Ale.

Sparkling sake fra Nøgne Ø

Grimstadbryggeriet byr ikke bare på øl i maislippet. Spartkling sake, som ble lansert i Oslo tidligere i vår, er også med i bestillingsutvalget.

Også i bestillingsutvalget er det mye spennende norsk øl. Grimstadbryggeriet Nøgne Ø har en rekke godbiter som slippes nå i mai. Bryggeriet har fire nyheter i bestillingsutvalget; Vic Abstract IPA, Saison Réserve, Imperial Stout Whisky Barrels og Quadrupel. Førstnevnte er en versjon av bryggeriets Vic Secret, tilsatt brettanomyces i bryggeprosessen. Den andre er en bryggeriets saison som har ligget på rødvinsfat i to år. Nøgne Ø har planer om at Saison Réserve skal være et fast øl i sortimentet og etter hvert være en blanding av ulike årganger. I dette slippet stiller Nøgne Ø også opp med en sake. Sparkling Sake ble lansert tidligere i vår og blir nå tilgjengelig hos Vinmonopolet.

Det er også flere spesielle øl med i slippet. Ett av disse er BrewDogs Restorative Beverage for Invalids and Convalescents. Dette er en India Pale Ale på 8,7 volumprosent alkohol og er basert på en IPA-oppskrift fra 1843 for medisinsk bruk. I følge oppskriften skal ølet gjæres kontrollert for å sikre at den har så lite sødme som mulig og dermed blir tørr. Oppskriften beskriver også at det skal være dobbelt så mye humle som normalt for å gi en kraftig bitterhet.

De nordiske landene er godt representert i maislippet. Danske Mikkeller – som på grunn av bryggingen hos De Proef Brouwerij telles som belgisk på polets lister – blir listet med hele 12 øl i bestillingsutvalget. Blant de mange godbitene kommer to spontangjærede øl, Spontan Rosehip og Spontan Seabuckthorne. I likhet med marsslippet, er det flere svenske bryggerier på listen. Det kommer blant annet nye øl fra de, i Norge, relativt ukjente bryggeriene Beerbliotek, Stockholm Brewing og Train Station Brewery. Totalt er det 17 nye øl fra vår nabo i øst.

Du finner hele nyhetslisten i bestillingsutvalget i tabellen under:

Øl Land Bryggeri Alkohol Pris
Aarhus Fregatten Jylland Danmark Aarhus Bryghus 8,0 87,30
Aja Lemmy Witbier Norge Aja Bryggeri 5,5 39,90
Au Baron Cuvée des Jonquilles Bière de Garde Frankrike Brasserie Au Baron 7,0 109,90
Balder Agave Gluten Free IPA Danmark Munkebo Mikrobryg 7,6 65,00
Beavertown Bloody ´Ell Blood Orange IPA England Beavertown Brewery 7,2 60,10
Beavertown Holy Cowbell India Stout England Beavertown Brewery 5,6 50,10
Beerbliotek Black IPA Sverige Beerbliotek 6,9 65,90
Beerbliotek Bobek Citra Pale Ale Sverige Beerbliotek 5,5 59,90
Beerbliotek Hip Hops IPA Sverige Beerbliotek 6,0 61,90
Boulevard Harvest Dance Wheat Wine USA Boulevard Brewing Co. 9,5 179,90
BrewDog Abstrakt AB:18 Skottland Brewdog Brewery 11,8 149,90
BrewDog Mix Tape 8 Skottland Brewdog Brewery 14,5 134,70
Brewdog Paradox Compass Box Imperial Stout Skottland Brewdog Brewery 15,0 129,90
Brewdog Restorative Beverage for Invalids and Convalescents Skottland Brewdog Brewery 8,7 69,90
By The Horns Sour To The People Storbritannia By The Horns Brewing Co. 4,8 55,90
Carrières Diôle Ambrée Belgia Brasserie des Carrières 7,5 62,50
Carrières Diôle Blonde Belgia Brasserie des Carrières 6,5 59,90
Ceriux Rubia Spania Cervacera Artesana Fundada en 2012 5,4 49,90
Ceriux Tostada Spania Cervacera Artesana Fundada en 2012 6,5 51,50
Cold Boy 8 kanoner Norge Cold Boy 8,0 38,60
Contreras Valeir Blond Belgia Brouw. Contreras 6,5 59,90
Contreras Valeir Donker Belgia Brouw. Contreras 6,5 59,90
Contreras Valeir Extra Belgia Brouw. Contreras 6,5 59,90
De La Senne Jambe de Bois Belgia Brasserie de la Senne 8,0 59,90
De La Senne Zinnebir Belgia Brasserie de la Senne 5,8 60,80
De Troch Chapeau Gueuze Belgia Brouw. De Troch 5,5 69,90
De Troch Chapeau Oude Gueuze Belgia Brouw. De Troch 5,5 75,00
Dugges Avenyn Pale Ale Sverige Dugges 5,0 54,90
Dugges Electric Nurse DIPA Sverige Dugges 8,0 65,90
Dugges High Five! IPA Sverige Dugges 7,5 59,90
Ego Brygghus Wheatade Norge Ego Brygghus 5,2 69,50
Ego Reign of Citra Norge Ego Brygghus 5,4 69,50
Früh Kölsch Mini Keg Tyskland Hofbräu 4,8 452,70
Fuller`s Indian Pale Ale England Fuller, Smith & Turner 5,3 49,10
Fuller`s Organic Honey Dew England Fuller, Smith & Turner 5,0 49,80
Færder Belgisk Gyllen Norge Færder Mikrobryggeri 8,5 59,90
Færder IPA Norge Færder Mikrobryggeri 6,5 49,90
Gageleer Pors Belgia Gageleer 7,5 63,00
Garage Project/7 Fjell Bryggeri Feijoa Mountain Norge 7 Fjell Bryggeri 6,0 64,30
Garage Project/Amundsen Bryggeri Born Slippy Wheat Beer Norge Amundsen Bryggeri 5,0 79,90
Garage Project/CAP Brewery Classified Antipodean Pilsner Sverige CAP Brewery 8,0 54,90
Garage Project/Grünerløkka Brygghus Tai Nui Pacific Pale Ale Norge Grünerløkka Brygghus 5,5 79,90
Garage Project/Ægir Bryggeri First Wave Oyster Stout Norge Ægir Bryggeri 8,0 79,90
Glazen Toren Jan de Lichte Dubbel Witbier Belgia Brouwerij de Glazen Toren 7,0 115,00
Glazen Toren Ondineke Oilsjtersen Tripel Belgia Brouwerij de Glazen Toren 8,5 125,00
Glazen Toren Saison d’Erpe-Mere Belgia Brouwerij de Glazen Toren 6,9 115,00
Gotlands Bryggeri Wisby Pils Sverige Gotlands Bryggeri 5,0 44,90
Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale Sverige Gotlands Bryggeri 5,0 44,90
Herslev Bryghus Mark Fadlagret Danmark Herslev Bryghus 11,0 169,90
Holtens Saison Norge Holtens AS 7,1 129,20
La Rulles La Grande 10 Belgia La Rulles 10,0 139,90
Lindheim Farmhouse Ale Saison Barrel Aged Norge Lindheim ølkompani 6,8 105,00
Lindheim Nacho Libre IPA Norge Lindheim ølkompani 7,1 95,00
Little Brother Epic Venture IPA Norge Little Brother Bryggeri 6,5 164,90
Little Brother Northern Trappist Norge Little Brother Bryggeri 7,5 184,90
Menabrea Ambrata 150 Anniversario Italia Birra Menabrea 5,0 35,90
Mikkeller Ahhh Belgian Ale Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 6,8 69,00
Mikkeller Barley Sweet Wine Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 12,0 165,00
Mikkeller Beer Geek Breakfast Bourbon Norge Mikkeller 7,5 105,00
Mikkeller Black Ink and Blood Imperial raspberry stout Bourbon Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 17,0 289,00
Mikkeller Black Ink and Blood Imperial raspberry stout Brandy Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 17,0 289,00
Mikkeller Crooked Moon dIPA Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 9,0 79,00
Mikkeller It´s Alive Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 8,0 165,00
Mikkeller Koppi IPA Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 6,9 69,00
Mikkeller Raspberry Quadrupel Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 13,0 120,00
Mikkeller Skør Belgian Ale Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 8,4 75,00
Mikkeller Spontan Rosehip Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 7,7 130,00
Mikkeller Spontan Seabuckthorne Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 7,7 130,00
Mikkeller USAlive Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 8,0 165,00
Mikkeller Vesterbro Toilet Bajer Danmark Mikkeller 6,0 159,00
Nøgne Ø Imperial Stout Whisky Barrels Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 12,5 79,90
Nøgne Ø Quadrupel Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 15,5 88,50
Nøgne Ø Saison Réserve Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 7,0 59,90
Nøgne Ø Vic Abstract IPA Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 7,0 59,10
Olmo Guerrilla IPA Italia Birra Olmo 5,9 52,00
Oppigårds Amarillo Sverige Oppigårds Bryggeri 5,9 42,90
Oppigårds Golden Ale Sverige Oppigårds Bryggeri 5,2 39,90
Oppigårds Thurbo Stout Sverige Oppigårds Bryggeri 8,7 52,50
OWA Sakura Lambic Belgia Owa Brewery 6,2 303,00
Palax Spania Cervacera Artesana Fundada en 2012 4,9 39,00
Prearis Grand Cru B.A Bourbon Belgia Prearis 10,0 111,00
Schöfferhofer Hefeweizen Tyskland Schöfferhofer Weizenbier GmbH 5,0 45,00
Sierra Nevada Summerfest USA Sierra Nevada Brewing Co. 5,0 39,90
Stockholm Brewing Besserweisser Sverige Stockholm Brewing 5,0 56,90
Stockholm Brewing India Pale Ale Sverige Stockholm Brewing 6,0 59,90
Stockholm Brewing Saison d`Etre Sverige Stockholm Brewing 5,0 59,90
Train Station Groundbreaker Unfiltered Lager Sverige Train Station Brewery 5,3 37,00
Train Station ShipFaced IPA Sverige Train Station Brewery 7,0 46,90
Warsteiner Premium Verum Tyskland Warsteiner 4,8 34,90
Weihenstephaner Korbinian Tyskland Weihenstephan Bayerische Staatsbrau 7,4 58,60
Wilderen Goud Belgia Brouwerij Wilderen 6,2 48,20
Wilderen Tripel Kanunnik Belgia Brouwerij Wilderen 8,2 54,30

The post Smak av sommer i maislippet appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø i boks

$
0
0

Vi som følger ølverden tett vet at det kun er et tidsspørsmål før det er mer øl på boks enn på flaske. Nå har nestoren bland norske håndbryggerier tatt skrittet inn i boksverden. Nøgne Ø begynner litt forsiktig med Asian Pale Ale, for å teste produksjon og reaksjon. Vi blir imidlertid overrasket om ikke andre varianter, og da først og fremst butikkøl, vil komme i samme forpakning i ikke alt for fjern fremtid. Som på flaske kommer Nøgne Øs boksøl ufiltrert og upasteurisert.

Du finner Asian Pale Ale på boks der du vanligvis kjøper øl fra Nøgne Ø.

The post Nøgne Ø i boks appeared first on Ølportalen.

Norsk revansje i Bryggeribråk

$
0
0

Lervig sørget for norsk revansje da de møtte svenske Dugges Bryggeri til Bryggerikamp på Håndverkerstuene. Stavanger-bryggeriet seiret etter å ha sikret flest stemmer for både forrett og hovedrett. Lervig sørget dermed for utligning etter 7 Fjells tap mot Gotlands bryggeri i den første runden av årets Bryggeribråk. Svenskene klarte imidlertid å stikke av med flest stemmer til desserten.

Det har vært god interesse for Bryggeribråk så langt, og i tredje runde var det også flere representanter fra deltakende bryggerier til stede. Både representanter fra Ringnes, Nøgne Ø og Kinn fikk med seg kampen mellom Lervig og Dugges.

Nøgne Ø og Ringnes møtes til kamp allerede 25. mai en reprise av fjorårets innledende runde av Bryggeribråk. Førstkommende mandag, 18. mai, står kampen mellom finske Malmgård og Kinn. Etter hva Ølportalen er kjent med, vil blant annet representanter fra den finske ambassaden i Oslo møte opp for å heie frem sitt bryggeri.

The post Norsk revansje i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Gull til Ægir i Australia

$
0
0

Når norske bryggerier er ute i verden og konkurrerer kommer de gjerne hjem med noen premier. Dette gjelder også Ægir og Nøgne Øs deltagelse i AIBA (Australian International Beer Awards).

Ægri plukket med seg en gullmedalje for sin Bæver, som er et samarbeidsbrygg med Beavertown. De hentet også hjem tre sølvmedaljer. Gjengen på Nøgne Ø kan klappe hverandre på skuldrene for bronsemedaljer for tre av bryggeriet trofaste slitere.

Gull, Best Speciality Beer:  Ægir/Beavertown, Bæver og Double White IPA

Sølv, Best International Pale Ale:  Ægir, Vetlebror Session IPA

Sølv, Best Porter:  Ægir, Natt Imerial Porter

Sølv, Best Speciality Beer:  Ægir, Lynchburg Natt Barrel Aged Imperial Porter

Bronse, Best IPA:  Nøgne Ø, Two Captains

Bronse, Best Stout:  Nøgne Ø, Imperial Stout

Bronse, Best Scotch Ale/Barley Wine:  Nøgne Ø, #500

Det hører med til historien at dette ikke er en konkurranse, der det kåres best, nest best og så videre, men en kvalitetskåring. Det vil si at ølene bedømmes etter gitte kriterier og tildeles priser deretter. Dette sikrer at pris deles til produkter med kvalitet og eliminerer muligheten for at en kan ende opp med pris på grunn av få påmeldte øl i klassen. Samtidig gir det muligheten for at flere øl kan få gull, sølv og bronse.

The post Gull til Ægir i Australia appeared first on Ølportalen.

Pris til Nøgne Ø

$
0
0

Dagligvareleverandørenes forening (DLF) er en interesseorganisasjon for merkevareleverandører til dagligvare- og serveringsmarkedet. De deler ut en årlig pris kalt «Årets Verdiskaper». Vinneren kåres gjennom en fagjury etter følgende kriterier:

  • Leverer på det viktigste for våre kunder
  • Merkevarebygger – tilfører våre kunder verdi gjennom sterke merkevarer
  • Innovasjon – tilfører bransjen noe nytt og spennende
  • Kunde- og forbrukerfordeler – tar tak i kunde og forbrukerbehov og tilfører verdi
  • Vekst – initiativet skal ha tilført vekst til våre kunder
  • Ledestjerne i bransjen

Årets vinner ble Nøgne Ø Det kompromissløse bryggeri. I juryens begrunnelse står det:

Nøgne Ø har bidratt til å levere på mangfold av kvalitet. Resultatet er 50 % kontinuerlig vekst siste 5 år og eksport til over 40 markeder. De har gjennom innovasjon og merkevarebygging i en utfordrende kategori hevet anseelsen for sine produkter. De har også som en åpen og imøtekommende bedrift bidratt til mangfold og et bredere tilbud, både gjennom flere konkurrenter og som vekst for sine kunder.

Vi stiller oss i rekken av gratulanter.

The post Pris til Nøgne Ø appeared first on Ølportalen.


Nervepirrende før storoppgjør i Bryggeribråk

$
0
0

Ringnes overrasket mange de de seiret over Nøgne Ø i fjor. Senere vant Oslobryggeriet hele Bryggeribråk etter å ha slått Kinn i finalen. Nå er det klart for et nytt oppgjør mellom Ringnes og Nøgne Ø. Også denne gangen møtes de to bryggeriene i de innledende rundene, og det står mye på spill for begge.

– Vi tar dette alvorlig. Det ligger mye prestisje i å gå videre i Bryggeribråk. Vi tok nok litt for lett på det i fjor, men den feilen gjør vi ikke i år. Vi er mer skjerpet enn i fjor, sier Tom Young i Nøgne Ø. Ølportalen traff ham på Håndverkerstuene – hvor slaget om å bli beste bryggeri til å sette øl til mat står – mens han smakte seg gjennom menyen før mandagens kamp. I fjor valgte bryggeriet å sette øl til maten uten å ha smakt seg ordentlig gjennom.
– Alle de små elementene i rettene betyr mye mer enn du tror. Det var galskap å ikke smake rettene, sier Young.

Også Ringes forbereder seg til mandagens kamp. Stemningsskaper i Ringnes, Sigrid Strætkvern, smakte seg nøye gjennom alle rettene i fjor. I år har hun ytterligere forsterket teamet. – Vi går til kampen med ærefrykt, for vi vet jo at Nøgne Ø har både flinke folk og mange gode øl. Tidligere har jeg smakt menyene alene, men har denne gangen sparret med tre av våre ølsommelierer, forteller Strætkvern til Ølportalen.

Nerver før kampen

Nøgne Ø har stor respekt for Ringnes som utfordrer i Bryggeribråk. Bryggeriet delte ikke oppfatningen som flere hadde om at det kom til å bli rått parti. – Det var tungt å tape for Ringnes, men vi tapte for en meget verdig vinner. Sigrid var fantastisk til å presentere ølene som var valgt ut, og de passet også meget godt til maten, forteller Young.

Før mandagens kamp, er nervene klart til stede. – Vi var glade for at vi fikk møte Ringnes igjen. Vi vil jo gjerne ha revansje for fjorårets tap. Samtidig var det ikke den enkleste motstanderen å få i første runde. Det er ikke bare bare å møte fjorårets vinner av Bryggeribråk i første runde, sier Young. – Det vil være en stor fjær i hatten hvis vi skulle slå Ringnes. Vi vet at det er en sterk motstander vi møter, og vi tar ingenting for gitt, sier Young mens han legger den siste finpussen på strategien.

Kampen mellom Ringnes og Nøgne Ø er den femte kampen i de innledende rundene av årets Bryggeribråk, der totalt 16 bryggerier deltar. Ved publisering av denne saken var det fortsatt noen få billetter igjen til mandagens bråk.

Sigrid Strætkvern og Rolf Tore Vik

Også i fjor møtte Ringnes og Nøgne Ø hverandre i første runde av Bryggeribråk. Den gangen var det Sigrid Strætkvern og Ringnes som gikk av med seieren over Rolf Tore Vik og Nøgne Ø.

The post Nervepirrende før storoppgjør i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø fikk revansje i Bryggeribråk

$
0
0

Det ble en jevn og spennende kamp mellom Nøgne Ø og Ringnes i Bryggeribråk på Håndverkerstuene mandag kveld. Til slutt var det Grimstad-bryggeriet som gikk av med seieren, og de fikk med det revansje for tapet i fjorårets Bryggeribråk.

Ringnes vant forretten, mens Nøgne Ø klarte å samle flest stemmer til hovedretten. Seieren kom med desserten – mandelis med mandelkrem og karamelliserte epler – hvor bryggeriet satset på sitt nye øl Quadruppel. Med to år på rødvinsfat og en alkoholstyrke på hele 15,5 prosent, var dette et øl som fikk selv Ringnes’ moderne klassiker Julebokk fra 2014 til å virke som et øl i lettvekterklassen.

– Vi skulle selvfølgelig gjerne ha vunnet, men vi møtte en sterk motstander i kveld, sa stemningsskaper i Ringnes, Sigrid Strærtkvern, til Ølportalen etter at nederlaget var et faktum. Men selv om det ble tap, var hun veldig fornøyd med arrangementet. – Ved å rette oppmerksomheten mot øl og mat i kombinasjon gjør dette arrangementet alle bryggeriene til vinnere, understreket hun.

Nøgne Ø var naturlig nok strålende fornøyd med seieren. Casper Sørensen, som representerte bryggeriet for kvelden, nærmest hoppet av glede og tok en seiersrunde rundt i lokalet etter at bryggeriet ble utropt som kveldens vinner. Nå kan Sørlandsbryggeriet rette blikket fremover mot neste runde. Konkurransen er ekstra hard i år med 16 deltagende bryggerier fra hele Norden. – Vi tar en kamp av gangen, svarte Sørensen på spørsmål om bryggeriet nå går for hovedpremien i Bryggeribråk. Samtidig som han er klar over at konkurransen fremover er tøff, er han også klar på at Nøgne Ø har stor appetitt på flere seire. – Alle bryggeriene som er med har et sterkt ønske om å vinne Bryggeribråk. Det har også vi, smilte han.

Neste uke møter Haandbryggeriet danske Hornbeer til en ny kamp i Bryggeribråk.

The post Nøgne Ø fikk revansje i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Norsk-fransk samarbeidsøl

$
0
0

I forbindelse med Brasserie du Mont Salèves besøk på Haand Ølfestival i Drammen i slutten av mai har de også vært på besøk hos nestoren i norsk haandverksøl, Nøgne Ø. Der har de sammen brygget en øl som etter sigende bør ha en vanvittig humlearoma med hele 1000 gram humle tilsatt per hektoliter vørter i whirlpoolen. Likevel har ølet en beskjeden IBU på 10, og en alkoholprosent på 4,5. Ølet blir derfor et lettdrikkelig og forfriskende øl skal vi tro Edvard Hortemo hos Nøgne Ø.

– Ølet blir et lettdrikkelig, fruktig, humledrevet, brettgjæret, infisert og forfriskende øl for sommeren. Navnet er foreløpig ikke avklart, ei heller behovet for tørhumling, men ølet har arbeidstittelen «Something Wild», forteller Hortemo til Ølportalen.

At Brasserie du Mont Salève la turen innom Grimstad er ingen tilfeldighet. Allerede i juli 2014 var Kjetil Jikiun på besøk hos bryggeriet i Frankrike og brygget en aprikos-saison, i samarbeid også med Fleur de Malts. Nå var tiden moden for å gjenyte gjestfriheten, og torsdag 28. mai ble kokekjelen satt i gang. I følge Hortemo hos Nøgne Ø gjøres det litt ut i bryggingen noen modifiseringer på oppskriften før bryggingen gjennopptas.

Folk fra Brasserie Du Mont Saleve og Nøgne Ø. Foto.

Brasserie Du Mont Saleve og Nøgne Ø har brygget øl sammen. Foto: Nøgne Ø

Hvorfor dette skjer og hva som bestemmes, blir spekulasjoner fra Ølportalens side, men det kan jo være fordi ølet i utgangspunktet var litt «for vanlig» og kanskje lignet for mye på noen av Nøgne Øs eksisterende butikkøl, og at bryggeteamet derfor bestemte at ølet skulle humles mye i whirlpoolen for en kraftig humlearoma, samt infiseres for å få et mer syrlig preg og dermed skille seg fra de andre butikkølene i Nøgne Øs portefølje.

Hvordan ølet endelig blir er foreløpig usikkert, men at Nøgne Ø krysser fingrene for at dette blir en vinner i sommer er sikkert. Så får vi håpe for deres del (og for oss som liker godt øl) at ølet blir så vellykket som de håper.

The post Norsk-fransk samarbeidsøl appeared first on Ølportalen.

4 x Sommer

$
0
0

En del bryggerier lager sommerøl. Det blir da ofte en gjentagelse av fjorårets og gjerne en lys lager eller, for de litt mer vågale, en pal ale. Nøgne Ø er ikke verre på det enn at de kommer med 4 forskjellige sommerøl i år. Alle i butikkstyrke og ingen av dem i de to nevnte stilene (i alle fall om en er litt snill angående IPAen).

Om det er beslutningsvegring, anarki eller rett og slett lyst til å slippe fri skapertrangen som ligger bak vet vi ikke, men Nøgne Ø kjører for tiden en runde der alle bryggerne får brygge det ølet de selv ønsker. Et opplegg som blant annet har gitt oss Dragonwort. 3 av sommerølene har blitt til som en del av denne friheten, mens den siste er et samarbeidsbrygg mellom Nøgne Ø og spanske Naparbier.

Nøgne rolftorevik

Rolf Tore Vik

Sourweisse er brygget av Rolf Tore «Toa» Vik. Den beskrives som syrlig, frisk og lettdrikkelig. Han forteller at han smakte sin første berlinerweisse i København for mange år siden og har hatt lyst til å brygge den lenge. Nå bød omsider muligheten seg. Sourweisse er ikke en ekte berlinerweisse, men «Toas» tolkning av stilen. Timingen kunne neppe vært bedre, ettersom berlinerweisse ser ut til å være årets in-øl.
3,5% / 8 IBU

Nøgne runekarlsen

Rune Karlsen

Strandhogg er brygget av Rune Karlsen og han beskriver den slik: «Tenk deg en varm dag. Det er stille. Du kjenner en svak bris av sjø. Solen steiker. Du lukker øynene og tar en slurk…» Ølet beskrives som lett syrlig, lett saltet og smaksatt med bjørnebær. At det ble bjørnebær er selvsagt ikke helt tilfeldig for som bryggeren sier: «På den «nøgne ø» vil man kunne plukke bjørnebær på sensommeren…
4,0% / 5 IBU

Paul Arvid Håstø

Paul Arvid Håstø

Rabarbrablonde er brygget av Paul Arvid Håstø. Han  forteller at han tenkte noe syrlig måtte passe perfekt på en varm sommerdag og dermed kom ideen om et rabarbraøl. Utfra beskrivelsen er vi en enige i at det bør være et passende øl til å ta med når en finner seg en plass i solen og sitter der og lar tankene vandre. Muligens vandrer de tilbake til barndommens rabarbra og sukker i pose….
 4,5% / 8 IBU

Edvard Hortemo

Edvard Hortemo

Session IPA er resultatet av at Kjetil Jikiun i fjor var i Spania og brygget Black Rain sammen med Juan A. Rodrigues Pineda på Naparbier og at Juan i år har vært på gjenvisitt i Grimstad. Han har sammen med Edvard Hortemo snust seg gjennom det meste av Nøgne Øs humlebeholdning og de endte opp med en Session IPA med Wakatu, Kohatu og Dr. Rudi. Alle fra New Zeeland og sammen gir de et øl som etter sigende lukter av ferskpresset sitron og litt furunål.
4,7% / 20 IBU

Ølene vil bli tilgjengelige fra begynnelsen av juli. Ettersom de ikke er listet sentralt fra butikkjedene må de som ønsker å smake dem oppsøke spesialbutikker eller dagligvarebutikker med spesielt godt ølutvalg. De vil også bli tilgjengelige for utelivsmarkedet.

The post 4 x Sommer appeared first on Ølportalen.

Variert i julislippet

$
0
0

Det er stor variasjon i julislippet til Vinmonopolet, både når det gjelder bryggerier og stilarter. Slippet inneholder alt fra lyse sommerlige til, til de kraftigere, mørke stoutene. Av den første typen finner vi blant annet Lervigs nye Saison – i tillegg til at det kommer en rekke pilsnerøl på listene – mens av de kraftigere finner vi amerikanske Boulevards Imperial Stout fra deres Smokestack-serie.

Som vanlig er det flest nyheter i bestillingsutvalget, men det kommer også en rekke spennende nyheter på polets standardlister. Fra de norske bryggeriene finner vi øl både fra Nøgne Ø, Amundsen, Ægir, Kinn og Lindheim Ølkompani. Førstnevnte kommer med Naked Kiss, som er et samarbeidsøl med danske Anders Kissmeyer. Det er også spennende øl fra de øvrige bryggeriene. Fra Amundsen kommer One in a Melon, et hveteøl med vannmelon, fra Ægir kommer Lærdøl, et rugøl med sure kirsebær, fra Kinn kommer Bresjnev Sovjet Staut og fra Lindheim kommer Cherry Farmhouse Saison.

I bestillingsutvalget kommer det denne gangen i underkant av 60 nyheter. Blant dem er det flest belgiske – hele 22 øl er fra øllandet Belgia. En spesiell vri, er at det kommer flere øl fra Brussels Beer Project. Dette bryggeriet har en historie som kan minne mer om de mange små håndverksbryggeriene som har startet opp de siste tiårene, enn et tradisjonelt belgisk bryggeri. Fra bryggeriet kommer det en bitter, Babylone, en sort indiaøl, Black Sister, en vanlig indiaøl, Delta og et tyskt hveteøl, Grosse Bertha.

Slippet inneholder også en rekke godbiter for de som er glad i den tradisjonelle belgiske ølstilen. Blant annet kommer det en rekke surøl fra byggeriene Oud Beersel Brouwerij og Hanssens Artisanaal. Det er også en rekke norske nyheter i bestillingsutvalget. Flest kommer fra Fredrikstad og Nøisom. Det ferske Buskerud-bryggeriet Eiker Ølfabrikk gjør også sin debut på Vinmonopolets lister med Saison og Melkestout.

Du finner alle nyhetene i bestillingsutvalget under:

Øl Land Bryggeri Volum Pris
Anthony R. Martin Bourgogne des Flandres Belgia John Martin 0,330 48,20
Liefmans Kriek Brut Belgia Huisbrouwerij Liefmans 0,330 49,40
Liefmans Goudenband Belgia Huisbrouwerij Liefmans 0,330 53,90
Oud Beersel Bersalis Tripel Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,330 59,30
Brussels Beer Project Babylone Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Dark Sister Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Delta Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Grosse Bertha Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Greenbrew Monsieur Rock Belgia Greenbrew 0,330 59,90
White Pony Zumbi Imperial Porter Ale Belgia White Pony Microbrewery 0,330 59,90
Oud Beersel Framboise Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,375 62,60
Oud Beersel Oude Kriek Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,370 69,60
White Pony Black Sheep Imperial Stout Belgia White Pony Microbrewery 0,330 70,00
Hanssens Oudbeitje Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 84,90
Hanssens Experimental Cassis Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 89,90
Hanssens Experimental Raspberry Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 89,90
Hanssens Oude Kriek Handgeplukte Schaerbeekske Krieken Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 109,90
White Pony Ride This Pony Belgia White Pony Microbrewery 0,330 109,90
Fantome Coffee Ruby Belgia Brasserie Fantome 0,750 149,90
Hanssens Oude Kriek Handgeplukte Schaerbeekske Krieken Belgia Hanssens Artisanaal 0,750 199,90
Horal Oude Geuze Megablend Belgia Brouw. Boon 0,750 249,90
Owa Yuzu Lambic Belgia Owa Brewery 0,750 299,90
UnderCover Brewing Pale Ale Danmark Undercover Brewing 0,330 44,90
UnderCover Brewing IPA Danmark Undercover Brewing 0,330 45,90
To Øl Blossom Danmark To Øl 0,330 51,20
To Øl Garden of Eden Danmark To Øl 0,330 56,80
Harbour Brewing Company India Pale Ale England Harbour Brewing Company 0,330 51,90
Harbour Brewing Company Pale Ale England Harbour Brewing Company 0,330 52,90
Brewfist Heimdall Galaxie Saison Italia NiuBru S.R.L. – Brewfist 0,330 52,90
Garage Project Louisiana Vodoo Queen New Zealand Garage Project 0,650 139,90
Garage Project Touch Wood New Zealand Garage Project 0,650 139,90
Eiker Saison Norge Eiker Ølfabrikk 0,330 69,90
Eiker Melkestout Norge Eiker Ølfabrikk 0,330 70,60
Amundsen Bryggeri Biggie Smalls Session IPA Norge Amundsen Bryggeri 0,500 70,90
Little Brother Stryn Norwegian Farmhouse Ale Norge Little Brother Bryggeri 0,750 189,90
Lervig Kjellerpils Norge Lervig Aktiebrygeri 0,330 44,40
Lervig Saison Norge Lervig Aktiebrygeri 0,330 55,10
Holtens Hveteflørt Norge Holtens AS 0,750 129,50
Nøisom Black IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Messy Rye Rug IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Redneck Amber IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Slim Simcoe IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Somnus Brown Ale Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Corvus Saison Imperial Stout Norge Nøisom 0,330 78,00
Brewdog Bourbon Baby Skottland Brewdog Brewery 0,330 64,90
Brewdog Stereowolf Stout Skottland Brewdog Brewery 0,330 64,90
Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale Sverige Gotlands Bryggeri 0,330 44,90
Södra Ekologisk Lager Sverige Södra Maltfabriken 0,330 49,90
Stigbergets Ekologisk Pilsner Sverige Stigbergets Bryggeri 0,330 54,90
Rådanäs Lager Sverige Rådenäs Bryggeri 0,330 55,90
Gotlands Bryggeri Great White Bulldog Wheat IPA Sverige Gotlands Bryggeri 0,330 59,90
Stigbergets Endless Summer Ale Sverige Stigbergets Bryggeri 0,330 59,90
Rohozec Malina Tsjekkia Pivovar Rohozec 0,500 49,60
Rohozec Trináctka Tmavá Tsjekkia Pivovar Rohozec 0,500 52,20
Primator Exkluziv 16% Tsjekkia Primator 0,500 57,90
Primator Double 24% Tsjekkia Primator 0,500 67,10
Crazy Mountain Mountain Livin’ Pale Ale USA Crazy Mountain Brewing Co. 0,355 46,00
Flying Dog Raging Bitch USA Flying Dog Brewery 0,355 55,80
Boulevard Smokestack Series Imperial Stout USA Boulevard Brewing Co. 0,750 199,90

The post Variert i julislippet appeared first on Ølportalen.

En skål for Kjetil Jikiun

$
0
0

Hva er egentlig «En skål for Kjetil»?

Det er en hyllest til mannen som mer enn noen andre har gitt den såkalte ølrevolusjonen i Norge en real kickstart. I dag kan man nesten få et inntrykk av at Nøgne Ø var det første norske håndverksbryggeriet, noe som ikke stemmer helt. Både Oslo Mikrobryggeri og Valdres gårdsbryggeri var ute i god tid før Nøgne, i tillegg hadde vi et annet microbryggeri i Karl Johans gate i Oslo samt et par andre mindre bryggerier som ikke varte så lenge. Det som utgjorde forskjellen var Kjetil. Hans ambisjoner kunne virke enkle – å brygge de beste ølene samt sørge for å gjøre dem tilgjengelige for alle. Vi som husker hvordan det stod til med ølkulturen tidlig på 2000 tallet vet at dette ikke bare var enkelt. Øl skulle ikke tilpasses mat, det var en tørstedrikk, øl skulle være billig, man skulle ikke utfordre smaksløkene med øl, det skulle være lettdrikkelig. I praksis smakte alle norske øl helt likt på den tiden, så for en typisk «ølhund» og eventuelle ølklubber handlet det mest om å heie på sitt lokale bryggeri og hardnakket rakke ned på alt annet. Felles for de som våget seg på noe annet var at det hele tiden mente de måtte tilpasse seg følsomme norske ganer, som ikke ønsket for mye av noe.

Men folks ølvaner var vel egentlig allerede i endring innen Nøgne Ø startet opp?

Arrangementet

Du finner selve arrangementet på Facebook. Meld deg på og du får en liten påminnelse på Facebook 31. juli.
Om du vil invitere andre er opp til deg. Vi har gjort nettopp det.

Så absolutt, dette var noe som skjedde mange steder i verden og i steder som USA og Danmark var håndverksbrygging og øl med mye tydeligere profil allerede godt etablert. Men i Norge var det fortsatt en ting for spesielt interesserte, og utfordringen lå i om mange nok ville være villig til å betale for øl som kostet mer en masseprodusert pils. Ikke minst ville den naturlige vei å gå være mest mulig forsiktig.Jeg husker godt da Moss Bryggeri kom med sine Kong Karl øl, med hvete. Det virket spennende, men vi fikk jo ikke akkurat så mye inntrykk av hveten. Det var vel noe slikt som 10% om jeg husker riktig. Allikevel for spesielt for mange og også dette ølet forsvant fra markedet. For Nøgne Ø handlet det om å gå fullt inn fra starten og la det briste eller bære. Kompromissløst kan nesten virke som en klisje i dag, hvor vi har vært gjennom faser hvor alt er lov og folk spør seg om det er ekstremt nok, men det var virkelig kompromissløst det som skjedde da – kompromissløst på kvalitet, tydelighet og samtidig balanse. Dette må ikke forveksles med kompromissløst ekstremt, det er en annen sak. Poenget er at Nøgne Ø gjorde dette der og da. Nøgne Ø var og er mer enn Kjetil, men han skal ha en svært stor ære av den veien de gikk og de valgene som ble tatt.

Hvorfor bare en virtuell skål på Facebook og ikke en mer høytidelig markering?

Ideen ble unnfanget nettopp av et par av våre lokale medlemmer ønsket å invitere Kjetil til en pub i Kristiansand. Vi diskuterte dette i venneforeningens styre og konkluderte raskt med at dette ville være en alt for snever markering. Nøgne Ø er i dag så mye mer enn et lite lokalt bryggeri med sitt lokale marked. Nøgne er i dag et internasjonalt kjent ølmerke, med tilhengere over hele verden. Skal de som ønsker å ta en skål for Kjetil få anledning til dette er dette den eneste riktige måten å gjøre det på. Slik jeg har lært Kjetil å kjenne er jeg også rimelig overbevist om at det å måtte stille opp nok en gang på en pub, og snakke om sitt øl og sine planer, ikke er det han ønsker mest akkurat nå. Det er tross alt det mesteparten av jobben hans har handlet om de siste årene. Nå er det andre prosjekter han ønsker å fokusere videre på. For det andre er det viktig å huske at selv om Kjetil har vært utrolig viktig for oppstarten av Nøgne Ø så er Nøgne Ø fortsatt et kreativt bryggeri, med mange dyktige medarbeidere. Vi er venneforeningen til bryggeriet og skal først og fremst fokusere på det som skjer der.

Ja, hva skjer med Nøgne Ø fremover uten Kjetil?

DNØ-Kjetil-Jikiun

Kjetil med den første bryggekjelen. FOTO: Skjalg Ekeland

Som sagt er Nøgne Ø mer enn bare Kjetil, det som skjer er vel mer eller mindre det samme som vi har sett de siste årene. Dyktige bryggere skaper nye spennende øl, mens kvaliteten på de eksiterende opprettholdes. Nøgne Ø er blitt for store til å passe innunder den romantiske tanken om en byggmester som egenhendig står i en garasje natt og dag og komponerer oppskrifter, mens han rører i kar, vasker, tapper og etiketterer innen selgeren lemper kassene bak på pickupen, for å levere på kroa. All ære til Veholt og deres like som mest kan betraktes som en dyktig hjemmebrygger med salgsbevilling, men Nøgne Ø er en liten bedrift med mange arbeidsplasser. Kjetil er gründeren og hans «enkle» ambisjoner om å gjøre de beste ølene tilgjengelige for alle som ønsker å drikke dem tilsier vel at det er en naturlig utvikling at de i dag er så store som de er. Det ville simpelthen vært umulig for en enkeltperson å stå bak alt som skjedde. Det er vel heller ingen som oppriktig tror at det er Mikkel som står for alle oppskriftene til Mikkeller eller at Martin og James har tid til å brygge på Brewdog?

Hva har du så planlagt å ha i glasset den 31. juli?

For meg er det bare et helt naturlig valg, men det får du se når dagen kommer.

The post En skål for Kjetil Jikiun appeared first on Ølportalen.

Sommerøltest

$
0
0

Settingen

Fem venner på en veranda. Det er sommer, det er sol, det er grilla pølser og det er øl. Shorts, solbriller, samt en iført den klassiske kombinasjonen sandaler med sokker og en som bærer Hawaii-skjorte med stolthet. En god blanding mellom nordlending og «søringa», østlending og festlending (jepp, fest). Ingeniør, kokk og tekniker. Samt en brusende klunk med jovial stemning.

Beste håndverksøl som passer til sommerens dager skal testes. Blindt. Bokstavelig talt for en av deltagerne, men er det blindtest, så kan man vel nesten ikke få mere blindtest.
Skjema, penn, vannglass og spyttebakke (jepp, det var litt jåleri der også) var klart. Kom med ølet!

De som er med

Noen håndverksbryggerier lager egne øl for sommeren, med årstidsklingende navn på etikettene, mens andre igjen brygger øl som passer til sommeren, men ikke er oppkalt etter sommer, sol eller sjø. Det er her vi har gjort et dykk blant ølene til 20 bryggerier.

Disse ble oppdelt i to kategorier – butikk- og polstyrke – da forskjellen er merkbar, selv ved den tilsynelatende lille forskjellen på 4% til 6,6%, som ølene var på.

Blindsmakingen hadde også med øl fra tradisjonelle bryggerier, som et slags referansepunkt. Alle disse hadde vunnet hver sin sommerøl-test. Samtlige av dem falt igjennom som for tynne og kjedelige, hvor eneste plusset var at en var designet med et dyr som er stanset ut i dratappen på ølboksen. Avstanden mellom masseprodusert pilsner og håndverksøl var merkbar, men viktig å se at det finnes noe for enhver smak å nyte i sommersolen.

Bedømmingen

Smakspalletten har selvfølgelig størst innflytelse. 70 % av total poengsum på ølet tilegnes aroma og smak i munnhulen (50 % for smak, 20 % ettersmak).
Lukten har 15 % av score, mens sommerfaktoren har siste 15 %.

Høy solfaktor

Sommerfølelsen var viktig i bedømmingen fra panelets side. Vi bedømte heller sommerfølelse, enn utseende/ farge, da et dvaskt farget øl kan lukte og smake helt fortreffelig. Og siden dette var en test av sommerøl, følte vi at vi også måtte ha den faktoren med som tellende.
Jo høyere solfaktor, jo mer sommerfølelse! Man vil jo nyte det gode lengst mulig.
Til referanse går skalaen fra 1 til 50. Solfaktor 1 er lik en regntung dag i en Jan Eggum-sang. Solfaktor 50 er en stillehavsatoll med blå himmel, sol og hvit strand.

Konklusjon

Kvaliteten på norsk håndverksøl er veldig bra. Selv for noen av oss som kan være litt nerdete og som er vant med store øl med mye smak og lukter, var denne smakingen en glede å få gjennomføre da ølet som ble smakt har et gedigent nedslagsfelt, fra nysgjerrige noviser til nysgjerrige ringrever innen håndverksbrygg. Entusiasmen fra bryggeriene helt ned til juryens siste slurk har vært overveldende og det er fantastisk å være med på det som skjer blant håndverkere av ølbryggesorten.

Resultat for polølene finner du under. Vi har tatt med sommerfølelsen, men det er totalsummen som avgjør rekkefølgen. Butikølene legges ut i morgen.

Polølene

1. Austmann   Citra Saison                    6%
På nesen: Syrlig, men friskt, belgisk gjær, sitrus, pepper
I munnen: Veldig karbonert, floral, sitrus, mye sitron, høy, hvitt pepper
Sommerfaktor: 41
Kommentar: «Forventer den syrligere pga lukta, men veldig frisk og god»

Austmann Citra Saison

2. Lervig   Saison                    6,6%
På nesen: Syrlige epler, sitrus, hvete, pepper, belgisk gjær
I munnen: Syrlig eple, stikkelsbær, hvit pepper, sitrusskall, belgisk gjær
Sommerfaktor: 37
Kommentar: «Smaken følger duften. Veldig harmonisk»

Lervig Saison

3. ODE   Sommerale                    5%
På nesen: Søtlig tropisk frukt, syrlig eple/kvede, kannabis
I munnen: Middels tynn, syrlig tropisk frukt, tørr korn, fin humle bitterhet
Sommerfaktor: 36
Kommentar: «Smaken holder seg lenge, selv om den ikke var kraftig i det hele tatt»

ODE Sommer Ale

4. AJA   Lemmy                    5,4%
På nesen: Røyk, sitrus, skumbanan
I munnen: Sitrondrops, melis, vagt av mandel, hint av lakris og honning
Sommerfaktor: 34
Kommentar: «Lavalkohol Delirium tremens med sitrondrops»

5. Little Brother   Epic Venture                    6,6%
På nesen: Syrlig, fersken og friske jordbær
I munnen: Fyldig, leskende, grapefrukt, jordbær, fersken, søtt korn (kvass), krydder, litt søtlig
Sommerfaktor: 38
Kommentar: «Søtlig, frisk og fruktig. DIPA med styrken til en IPA»

6. Nøgne Ø   Saison                    6,5%
På nesen: Lett fruktig, koriander og appelsinskall
I munnen: Honning, appelsin, grapefrukt, korianderfrø, gress og blomstrete
Sommerfaktor: 34
Kommentar: «Heller med sola på vei ned, enn i sola»

7. Grunerløkka Brygghus   Løkka Sitrongress Saison                    6%
På nesen: Frisk lime, sitrongress, melis, floral, fersk gjær
I munnen: Sitronfromasj, høy, gress, melis, sitrongress, melisse
Sommerfaktor: 24
Kommentar: «Sitron det ene og sitron det andre, men ikke syrlig for det»

8. Kinn   Sommarøl                    5,5%
På nesen: Aprikos, brent plast, grønnsåpe, engelsk lakriskonfekt
I munnen: Tørr, middels syrlig, fin smak, men veldig fyldig, plommer, aprikos, småkjemisk, gress
Sommerfaktor: 28,5
Kommentar: «Ikke tynn, men ikke fyldig. Henger bra i ettersmaken»

9. Grunerløkka Brygghus / Garage Project   Tai Nui                    5,2%
På nesen:
Sitrus, gress, korianderfrø og søtlig tørrhet
I munnen: Bitter, floral, gress, litt sitrusskall, røde bær, gråpapir og våt skog
Sommerfaktor: 34
Kommentar: «Synd den var litt tynn. Mye potensiale»

 

 

The post Sommerøltest appeared first on Ølportalen.


Sommerøltest, resultat butikkøl

$
0
0

Vi la i går ut besrkivelsen av hvordan vi har utført vår sommerøltest og listen over polølene. Her er listen over butikkølene.

Vi har valgt å gi dere en topp 10 liste, da vi føler at ingen fortjener en 17. plass alene, men de resterende kan dele en hederlig 11. plass.

1. Hubertus   Dovre Wit            4,5%
På nesen: Tutti frutti, svak spearmint, multer, tørr kjeller( god sådann), hvete
I munnen: Stikkelsbær, anelse sitrus, koriander, anelse sitrongress, hvete og gjær
Sommerfaktor: 35
Kommentar: «Som en velkrydret Volvo. Veldig stabil og god, med litt spenning»

Hubertus Dovre Wit

2. AJA   Witbier                                   4,5%
På nesen: Tørkede blomster, tutti frutti, hvit pepper, kardemomme, ingefær
I munnen: Julebakst, kardemomme, sitrus, kunstig ingefær, gjær
Sommerfaktor: 37
Kommentar: «I sommerstemning av julebakst i flaske, sier vel at de har gjort det heller bra»

AJA Witbier

3. Nøgne Ø   Rabarbrablonde                    4,5%
På nesen: Bitter sitrusskall, bråtebrann, knekkebrød, våt klut, syrlig
I munnen: Syrlig, stikkelsbær, nyklipt gress, rabarbra, salt sjø, belgisk gjær
Sommerfaktor: 40
Kommentar: «Som å spise rabarbra etter en dukkert. Syrlig, salt og friskt»

4. Færder   Festival                    4,7%
På nesen: Honning, hvete, gjærbakst, krydder
I munn: Svak sødme, sitrus, hvete, vagt humlete, noe tørr, men medium fyldig kropp, med litt tynn bitter ettersmak
Sommerfaktor: 37
Kommentar: «Morsom tanke med hveteøl og IPA. Hadde det bare vært mer IPA, så…»

5. Nøgne Ø   Sourweisse                    4,5%
På nesen: Syrlig eple, sitrus, frisk rabarbra, hint av skoeske
I munnen: Aromaen gjentar seg på en frisk og lett måte med innslag av aprikos og physalis
Sommerfaktor: 40
Kommentar: «Vagt gueuze- preg er imponerende»

6. 7 Fjell   Sommer Pale Ale                    4,7%
På nesen: Barnål, aprikos, grapefrukt
I munnen: Skog, barnål, koriander, sitron, lime, syrlig fersken
Sommerfaktor: 30
Kommentar: «God humledrevet session øl»

7. Nøisom   Hveteøl                    4,7%
På nesen:
Søtlig og frisk med mango og aprikos over belgisk gjær
I munnen: Halvtørr, stikkelsbær, syrlig eple, mango, aprikos, belgisk gjær
Sommerfaktor: 35
Kommentar: «En wit uten appelsin og koriander, eller en saison med bær?»

8. Lervig   Lucky Jack                    4,7%
På nesen: Floralt, humle, gress og grapefrukt
I munnen: Rød grapefrukt, barnål, floral, tropiske frukter, litt tørr avrunding
Sommerfaktor: 31
Kommentar: «Allrounder, men sommersola kan nok bli brutal på denne»

9. Kinn   Rosa Kinn                    4,7%
På nesen: Grapefrukt, friske røde bær, lett syrlig
I munnen: Friske bringebær, havre, eple, vag sødme, lett syrlig, noe tørrhet av fruktstein
Sommerfaktor: 30
Kommentar: «Frukten bærer, men litt bitter fruktstein tar mer over mot slutten»

10. Haandbryggeriet   Badebrygg                    4,5%
På nesen: Litt honning, blomster, sitrus og belgisk gjær-preg
I munnen: Sitrus, florale toner med jordbær og mango, hint av honning
Sommerfaktor: 34
Kommentar: «En iskald en i sola, ville glidd fornøyelig lett ned»


 

Herfra og ned er listen alfabetisk

11. Atna   Sommerøl                    4,7%
På nesen: Såpe, barskog og fuktig tre
I munnen: Flat, lite fyldighet, beskt korn, vagt søtlig mot bakte rotfrukter, sukat
Sommerfaktor: 20
Kommentar: «Fyldig pilsner»

11. Lervig   Sommerøl                    4,7%
På nesen: Søtlig som bakte grønnsaker og vått korn
I munnen: Høy, noe blomstret, sånn ‘god’ papp som var i puter rundt bruspulver- godterier
Sommerfaktor: 20
Kommentar: «Fruktig pilsner, men nøytral og ren»

11. Nøgne Ø   Strandhogg                    4%
På nesen: Friske bringebær og solbær, vag lukt av gammel klut
I munnen: Smoothie, friske bær, oljete munnfølelse, litt papp, fruktstein, vannete skogsbæryoghurt
Sommerfaktor: 38
Kommentar: «Bjørnebær? I strandkanten? Jøss»

11. Sundbytunet   Solskinnspils                    4,7%
På nesen: Kål, såpe, grønnsåpe, skoeske
I munnen: Pilsner med med undertoner av harske nøtter og besk malt, kritt, kjemisk som bakepulver
Sommerfaktor: 24
Kommentar: «Noen klassiske ølfeil, så her er kan det være snakk om ‘strul’ i flaska»

 11. Veholt   Lys                    4,5%
På nesen: Malt, brente mandler, halm og anelse hestemøkk. Snev av sirkus
I munnen: Tung malt, tjære, harske nøtter, svidd nøttesmør, våt bark, papp og britisk bitter
Sommerfaktor: 18
Kommentar: «Er den røkt? Bedre på tapp»

11. Veholt   Pale 45                    4,5%
På nesen: Pasjonsfrukt, rugbrød, brent høy
I munnen: Tungt maltpreg, nøttepreg, hasselnøtter, mørk karamell, brent gress
Sommerfaktor: 24
Kommentar: «Tenker sommer på en britisk pub med tepper overalt, jeg»

11. Ægir  Dag                    4%
På nesen: Floralt, søt bark, sprøstekt løk, vag sitrus
I munnen: Malt, mye toner av brent løk, pipe tobakk (Borkum riff), sitrus
Sommerfaktor: 24
Kommentar: «Lukter mye, så har mer lyst å røyke den»

The post Sommerøltest, resultat butikkøl appeared first on Ølportalen.

Rollebytte for Nøgne Ø i Bryggeribråk

$
0
0

Kvartfinalene står for tur i årets utgave av Bryggeribråk på Håndverkerstuene i Oslo. I fjorårets utgave gikk Nøgne Ø ut av konkurransen i første runde da de møtte Ringnes. I år møttes bryggeriene på nytt, men denne gangen var det Nøgne Ø som gikk seirende ut av kampen mellom den lille utfordreren og det store veletablerte bryggeriet.

Til mandagens kamp er rollene byttet om for Nøgne Ø. Nå er det de som er det store bryggeriet som møter den lille utfordreren. Kampen står mellom Nøgne Ø og Lindheim Ølkompani i den første kvartfinalen. Kampen blir også et nabooppgjør mellom Aust-Agder og Telemark.

Casper Sørensen i Nøgne Ø strekker armene i været etter seieren over Ringnes i Bryggeribråk

Nøgne Ø seiret mot Ringnes i den innledende runden av årets Bryggeribråk.

– Vi kan si at det er et slags derbyoppgjør, smiler Tom Young i Nøgne Ø. Selv om Nøgne Ø er det større og mer etablerte bryggeriet i denne kampen, tror ikke Young på et favorittstempel. – Jeg tror vi stiller ganske likt, og at vi ikke har noen fordel av å være et større bryggeri. Vi skal også huske på at Ringnes har en langt mindre ølportefølje enn oss, men vi ble likevel slått av dem. Å ha mange forskjellige øl er ikke nødvendigvis en fordel, forklarer Young.

Vennskapelig

Før kampen er stemningen mellom de to bryggeriene god og vennskapelig. – Dette er noe som er moro å være med på sammen, og vi har en veldig god tone mellom bryggeriene, forsikrer Ingeborg Lindheim i Lindheim Ølkompani. Hun tror også det blir god stemning under mandagens kamp. – Folk kommer med et åpent sinn. Det skal være fokus på øl og mat i kombinasjon, og ikke bryggeriene. Dette synes jeg også Hans (Tryggvasson red.anm.) er veldig flink til å påpeke. I kampen mot Ugly Duck var det veldig god stemning hele veien, forteller Lindheim som tror mandagens kamp kan bli en underholdende kveld for publikum.

Et av kjennetegnene ved Bryggeribråk har vært kjøkkenets solide innsats og fantasi når det gjelder sammensetning av retter. Nå som vi har kommet til kvartfinalene, har kjøkkensjef Kim Mariasson og hans dedikerte team høynet vanskelighetsgraden merkbart fra de innledende rundene. Vi møtte bryggerienes representanter mens de smakte seg gjennom mandagens meny for første gang. De merket seg at kjøkkenet hadde kommet opp med noen svært spennende, men krevende kreasjoner.

Mandagens meny består av øldampede blåskjell til forrett, kalvefilet til hovedrett og lakris- og pæreis til dessert. Utfordringen ligger i at kjøkkenet er dyktige til å finne tilbehør som passer perfekt inn, men som kan endre karakteren til retten totalt, og dermed hvilket øl som vil passe best til. Både Young og Lindheim var klare på hva de så etter i ølet de skulle velge ut til rettene. – Når ølet blir bedre ved å settes til maten enn det det vil være på egenhånd, så er det et godt tegn på at du har en god kombinasjon, forklarer Lindheim. – Jeg tenker spesielt på balanse i smakene. Det bør ikke bli for mye kontrast mellom ølet og retten, sier Young.

Bryggeriene har også plukket opp noen tips fra fjorårets vinner. – Sigrid var utrolig flink til å fortelle om rettene og hvordan ølet var satt til retten for å gi en ny smaksopplevelse. Hun fortalte folk hva de skulle lete etter og hvordan alle ingrediensene fungerte sammen for å gi den beste smaksopplevelsen, kommenterer Young.

Norsk dominans

I kvartfinalene står det nå hele seks norske bryggerier igjen. Ved årets Bryggeribråk har et av målene vært å skape en nordisk kamp om å bli det beste bryggeriet til å sette øl til mat. Etter de innledende rundene er det nå kun to utenlandske bryggeri som står igjen. Svenske Gotlands Bryggeri kom seg videre etter seier over bergenske 7 Fjell i den aller første runden av Bryggeribråk. Danske Hornbeer seiret over Haandbryggeriet.

– Jeg vet ikke hvorfor de utenlandske bryggeriene ikke har gjort det bedre, men de har møtt veldig god motstand fra de lokale bryggeriene, sier Hans Tryggvasson i Håndverkerstuene til Ølportalen. Hvorvidt det blir helnorsk i semifinalene eller ikke, avgjøres 31. august og 14. september. Da møter henholdsvis Gotland Kinn og Hornbeer møter Ægir.

De som ønsker å få med seg kvartfinalene bør sikre seg billett på forhånd. Da Ølportalen publiserte denne saken, var det fortsatt noen få billetter igjen til den første kvartfinalen.

Kampoppsett

Følgende bryggeri skal kjempe om de fire plassene i semifinalene:

  • 24. august: Nøgne Ø vs. Lindheim Ølkompani
  • 31. august: Gotland vs. Kinn
  • 7. september: Austmann vs. Lervig
  • 14. september: Ægir vs. Hornbeer

The post Rollebytte for Nøgne Ø i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Lindheim videre til semifinale

$
0
0

Lindheim Ølkompani ble det første bryggeriet som gikk videre til semifinalene i årets Bryggeribråk på Håndverkerstuene. Bryggeriet gjorde rent bord da de møtte Nøgne Ø mandag kveld. Telemarksbryggeriet scoret best hos publikum både til forrett, hovedrett og dessert. Nøgne Ø er dermed ute av kampen om å bli kåret til det beste bryggeriet til å sette øl til mat. I fjor gikk Grimstadbryggeriet ut av konkurransen i den innledende runden etter tap for Ringnes, som senere vant hele konkurransen. Nøgne Ø slo nettopp Ringnes i årets Bryggeribråk.

Neste kvartfinale står mellom Gotland og Kinn. Gotland er ett av to utenlandske bryggerier som er igjen i konkurransen etter at de vant over 7 Fjell i den innledende runden.

The post Lindheim videre til semifinale appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø sanker utmerkelser over hele verden

$
0
0

At norsk håndbrygget øl er i verdensklasse har vi vært klar over en stund og i det siste har norsk håndverksbryggings ledestjerne Nøgne Ø hentet inn flere internasjonale priser.

World Beer Awards 2015

I World Beer Awards (WBA) hentet de hjem gullmedalje for Dragonwort Stout, sølvmedalje for Bitter og Quadruppel disse er sammen med Brun, Dark Horizon 4.5 og Vic Secret IPA klare for verdensfinalen. De tre siste som de beste norske i konkurransen.

Foto av Tom Young og Kriek of Telemark

Vi har tro på at Tom er litt mer smilende når han får nyheter om medaljer enn det han er her.

Markedsansvarlig hos Nøgne Ø, Tom Young er selvfølgelig svært fornøyd med resultatet i den første runden:
– Vi er veldig stolte av våre bryggere som stadig beviser at vi lager øl helt i verdenstoppen. At øl som Nøgne Ø Dark Horizon 4.5, Quadrupel, Vic Secret og Dragonwort gjør det bra, er slett ikke overraskende. Vi er veldig stolte av disse bryggene. At vi får anerkjennelse for gamle travere som Bitter og Brun er kanskje en enda større anerkjennelse av at vi i tillegg til å lage nye, spennende øl. Vi har en god base av øl som ikke først og fremst står frem som ekstreme, men som gode, lettdrikkelige øl. Spesielt morsomt er det med Nøgne Ø Brun, som nå dessverre har gått ut av vårt faste sortiment. Den siste batchen vi har igjen er utgått på dato for flere måneder siden, men det er fortsatt et meget godt øl, sier han.

International Beer Challenge 2015

Også i International Beer Challenge, som ble avholdt i London, tok Nøgne Ø godt for seg. Her hentet de hjem følgende medaljer:

  • Saison Resérve – Gull
  • Imperial Brown Ale – Gull
  • Bitter – Sølv
  • Porter – Sølv
  • Vic Secret IPA – Sølv
  • #100 – Bronse
  • Brun – Bronse

Hong Kong International Beer Awards

Nøgne Øs importør leverte inn deres Imperial Brown Ale til Hong Kong International Beer Awards. Den stakk her av med en gullmedalje.

London Sake Challenge

Her tok Nøgne Ø med seg en bronse for sin Sparkling Sake.

Alle de nevnte konkurransene er, etter det vi har fått vite, kåringer som går på at hvert enkelt øl får poeng og poengsummer over gitte nivå gir medalje. Det har med andre ord ingenting å si hvor mange forskjellige øl som er påmeldt.

Det Norske Måltid

Her hadde Nøgne Ø Strandhogg med i innledende runder. Den gikk videre, men Posten vet ennå ikke hvor flaskene som skulle til finalerunden er.

Oppfordring

Vi vet at flere norske bryggerier jobber med planer om eksport og håper de vil følge Nøgne Øs eksempel og levere inn øl til forskjellige internasjonale konkurranser, eller for den del mindre konkurranser i de nasjonene de vil ekstportere til. Vi er i alle fall ikke i tvil om at svært mange norske bryggerier har øl som vil hevde seg.

The post Nøgne Ø sanker utmerkelser over hele verden appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø med lansering og krankupp på Verkstedet / Cafe Sara

$
0
0

Onsdag 14.oktober tar 3 av Nøgne Øs bryggere turen til Verkstedet for å  fortelle om brygging av øl og sake på Nøgne Ø. Ølbryggerne Rune Karlsen og Rolf Tore «Toa» Vik vil presentere 4 øl, og fortelle litt om veien videre for Nøgne Ø etter at Kjetil Jikiun sluttet i sommer.

Rune Karlsen

Rune Karlsen

I tillegg til to øl som de har brygget selv (Runes Strandhogg og Toas Sourweisse) vil de også presentere to øl som ikke tidligere har vært i ordinært salg; Wild Horizon og Skog & Mark II.

Wild Horizon er et hveteøl på 7,5% som utelukkende har gjæret på villgjær og bakterier på eikefat i 11 måneder. De siste fire månedene ble aprikos tilsatt i noen av fatene, og utvalgte fat ble deretter blendet og flasket. 

Nøgne Øs fatmodningsansvarlige Stephen Andrews forteller at han ikke hadde noen betenkeligheter med å innlemmet brygget i den velkjente «Horizon»-serien.

Rolf Tore Vik

Rolf Tore Vik

Skog & Mark II er Nøgne Øs andre samarbeidsbrygg med Kjøkkensjef Bent Borge Hansen på Sundvolden Hotell.Bent kom til brygeriet med egenrøktet honning, røkte einer, tyttebær- og blåbær-lyng, og brygget er kun i salg på Sundvolden Hotell. Ja, og så gjemte Nøgne Ø noen få kasser til spesielle anledninger.

Den tredje bryggeren som kommer på Verkstedet er Nøgne Øs sakebrygger, Brock Bennett. Han vil presentere en helt ny sake sammen med Nøgne Øs Sake-sommelier, Kaori Ishii!

På det påfølgende krankuppet på Cafe Sara rett etter smakingen kommer disse til å være tilgjengelige på kran:

Brock Bennet Nøgne Ø

Brock Bennet in action

Aquavit Saison 10%
M.O.L.E 9%
Wet Hop Ale 2015 5%
Pumpkin Ale 6.5%
Cellarman’s Reserve 11%
Tigris Obscura 10.9%
Sourweisse 3.5%
Imperial Rye Porter (aquavit barrels) 10%
Gamle Rygene Brun 10%
Sparkling Sake 12.5%

Bryggerne vil være tilstede etter presentasjonen/smakingen.

The post Nøgne Ø med lansering og krankupp på Verkstedet / Cafe Sara appeared first on Ølportalen.

Viewing all 149 articles
Browse latest View live